Miért sok a téves riasztás az AFP vizsgálaton?
Ezt én sem értem,mindenki azt mondja ez egy elavult vizsgálat,és már szinte csak a mi országunkban végzik el. Rengetek kismamára hozva ezzel a hetekig tartó sírást és frászt,amíg aggódnak a babájukért. Nekem kimaradt ez a vizsgálat,mert nem engedtek el a munkahelyemről,de a védőnőm is azt mondta,hogy nem kell aggódni,mert az esetek 90%-ban téves az eredmény. pl.már akkor is ha a doki egy héttel elsaccolja a fogantatás időpontját és rosszkor veszik le a vért stb...Ez tényleg csak arra jó,hogy az anyukák aggódva írják ki ide az eredményüket,rohanjanak hatszáz fele genetikushoz,csináltassák meg a magzatvízvizsgálatot,kockáztatva,hogy elvetélnek és persze végigbőgjék azt a pár hetet míg az eredményre várnak. Szomorú,hogy az orvosok mennyire nem érzik át ezt,és nem képesek eltörölni ezt a vizsgálatot. Számtalan más lehetőség lenne a genetikai betegségek kiszűrésére.
29hkm
Külföldön szinte már sehol nem végzik ezt a fajta vizsgálatot,pont emiatt.Mi is jól be voltunk tojva,mert baromi rossz lett az eredményem,de a dokim azt mondta,ez nem jelent semmit (persze ez nem nyugtatott meg minket).Az UH-n minden oké volt,sokat imádkoztam...és most van egy 5 hónapos,makk egészséges,gyönyörű kisfiam.
Feleslegesen riogatják a kismamákat ezzel;nem ártana elgondolkodniuk a nagy okosoknak,hogy ennek van-e valami értelem...mert NINCS!
Nem elavult, hanem kockázatbecslés réseként értelmezhető, és mint ilyen, nem adHAT pontos választ. Tehát nem eldöntendő kérdésre válaszol, valószínűséget állapít meg. Még egy igen rossz négyes teszt eredmény is -pl. ha 1:5-höz a valószínűsége a beteg magzatnak- azt jelenti, hogy 5 ilyen eredményből 1 mögött áll valós patológia.
Ami miatt nehéz egyébként használni, az az a tény, hogy az AFP értékek normál eloszlása lefelé eléggé nyitott. Ez annyit tesz, hogy igen nagy az átfedés egészséges és kromoszóma rendellenességgel sújtott terhességek eredményei között, ezért az új szakmai álláspont szerint az AFP érték 0,5-ig nem számít erős kockázatot hordozónak.
Egyébiránt a legkevésbé invazív becslő eljárások közé tartozik, de amolyan félreértett vizsgálat lett belőle. Az AFP értéknek nem tisztje jósolni a magzat genetikai betegségeivel kapcsolatban, erre a corionboholy mintavétel és az amniocentézis alkalmas.
Külföldön is használják egyébként, de érdemes azt is hozzátenni, hogy sok nyugati országban a terhesgondozás színvonala megdöbbentően alacsony - ott az AFP-t nem azért nem használják, mert elavult, hanem mert általánosságban vélelmezik a terhesség egészséges voltát. Az itthoni filozófia ettől eltér, a cél itt minden lehetséges eszközzel kizárni a patológiákat. És (kivételesen) nem a nyugati rendszer a jó, hanem a hazai. Nem infrastrukturálisan, hanem szakmailag.
Ezt én is joggal kérdezhetném, ugyanis azon kismamák egyike vagyok, akit rossz AFP miatt elküldtek a klinikára, majd magzatvízvételre. 1-1,5% esély volt arra, hogy a kisbabánk Down kóros és 1% a magzatvízvétel vetélési kockázata! És vállalnunk kellett! Utána szigorúan 1 hét pihenés, bár én nem is bírtam semmit sem csinálni, és közel 4 hét várakozás az eredményre! Aminek még nincs vége! Csütörtökön kell visszamennünk! Már nagyon izgulok, mert sok volt ez nekem!
24 hkm
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!