Jelenleg 4 éve dolgozom folyamatosan és most 12 hetes terhes vagyok. A nettóm 160. 000, - Ha most elmennék táppénzre akkor mennyit kapnék? Illetve a legfontosabb hogy a gyed-et hogyan számolják most? Ha elmegyek táppénzre az is beleszámít?
A táppénz ezer éve nem 70%, hanem 2 évnél hosszabb folyamatos munkaviszony esetén 60%, ennél rövidebb esetén meg 50%.
Amire az előttem válaszoló gondolt, az a betegszabadság, de az veszélyeztetett terhesség miatti keresőképtelenség esetén nem jár.
A táppénzed 60%, tehát nagyjából bruttó 96 ezer lesz, ami adókedvezmény nélkül nettóban 80 ezer, adókedvezménnyel meg 90 ezer.
A gyed alapja a te esetedben az idei béred lesz, mivel valószínűleg mostanáig dolgoztál, így van 180 bérezett napod. Ez alapján a tgyás és a gyed is bruttó 112 ezer, lesz, nettóban ez adókedvezmény nélkül 94 ezer, kedvezménnyel 104 ezer tgyást jelent, és 83 ezer, illetve 93 ezer gyedet.
A táppénz ideje a biztosításban töltött napokba számít bele, de az összege nem számít bele az ellátások alapjába.
fffff
én voltam az elözö válaszoló. kicsit összezavarodtam. nem ugy van hogy a gyed a fizetés 70%-a?
pl nekem nettö 90 a keresetem két éve folyamatosan dolgozom, akkor én hogy fogok kapni?és akkor mit?
mert akkor én félre lettem tájékoztatva :S pf!
Ja, és nem a nettó után kapod a gyedet, hanem a bruttó után. Vagyis ne úgy számolj, hogy ha kerestél 100-at kézbe, akkor a gyed 70 lesz:)
A 90 ezer nettóval nagyjából 140 ezer lehetett a bruttód, ami azt jelenti, hogy a gyeded bruttóban 98 ezer lesz, nettóban meg adókedvezménnyel 88 ezer, anélkül 78 ezer.
Előzőnek:
Ha a bruttó béred 124000 Ft, annak a 70%-a 86800.
Ebből GYED esetében ( jelenleg) 16% SZJA-t és 10% nyugdíjjárulékot vonnak.
Ha egy gyermek után érvényesíted az adókedvezményt ( terhesség 91. napjától lehetőséged van rá), akkor a fenti összeg nettója 74232 Ft, adókedvezmény nélkül 64232 Ft.
Előbb azonban valszleg TGYÁS-t kapsz, amiből csak SZJA-t vonnak, így annak összege 82912 Ft (nettó, 1 gyermek utáni családi adókedvezménnyel együtt).
Ezen kívül a szülést követően havonta családi pótlékot is kapsz, melynek összege 12200 Ft egy gyermek után( ez nettó összeg, nem vonnak belőle adót- és járulékot).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!