7,8 lett a cukorterhelésem. Mit lehet enni? Terhességi diabéteszesek írjatok kérlek.
Kedves Kérdező ! 27 hetes vagyok, már 6 hetes korom óta cukorgondozóba járok, minden egyes héten.
Előttem szólónak annyiban igaza van , hogy 7.8 a határérték.. csak NEM terhesen ! Terhesség alatt 7.1 alatt jó a az érték ! De már ha 7 körül van megfigyelik a kismamát nagyobb rendszerességgel.
Szénhidrátokat nem szabad enni, maximum 180 grammnyit / nap. Cukrot egyáltalán nem ! És az édesítőt is válogasd meg , mert van amelyikre rá írják hogy terhesség alatt nem ajánlott.
A diabetológus mindenképpen segíteni fog, csak ne félj rákérdezni mindenre !
Márpedig terhesen annyi!A belinkelt szövegből kimásolom az idevonatkozó részt(ezt egy főorvos írta):A cukorterhelés kivitelezése: reggel 7h-kor éjszakai éhezés után > éhgyomorra meg kell inni egy 75g cukrot (glukóz) tartalmazó kb. 2- 3dl vizes oldatot. Ha az itatás után 2 órával a vércukor (fenti módon mért) értéke 7.8 mmol/l felett van, akkor terhességi cukorbetegség áll fenn. Ez a terhességi cukorbetegség kritériuma. Ha az érték ez alatt van, páciensünk nem beteg, nincs teendő, esetleg a szűrést kell ismételni 4-6 hét múlva (de a 32. hét után már nem). Nem helyes az, hogy pl. 7.6 érték mellett kijelentjük, hogy terhesünk beteg mert közel van a határértékhez!
Ha beírod a googlba,hogy terheléses vércukor értékek terhesség alatt,rengeteg választ kidob.Ott is 7.8 szerepel.Különben az én leletemen is az van,hogy a normál tartomány 7.8
Ja és még valamit!A 7-es cukor érték a zsemle-tej tesztnél van,nem a 75g-os cukros vizesnél(mert ott 7.8)!De itt van róla a részletes tájékoztatás(szintén a főorvostól,akit a 2.válaszomban belinkeltem):A másik szűrőmódszer, amit a Szabolcs utcai munkacsoport szülészei propagálnak és nálunk elterjedt, a „zsemlés” (szűrő) módszer előnye, hogy a legkellemesebb módszer, mert a terheseknek nem kell éhgyomorra várakozni, valamint olcsó is. Az álnegatív esetek aránya itt 15%, de mivel ezt a módszer bármikor, akár minden terhességi vérvételkor, alkalmazhatjuk, ez az arány 3%-ra csökkenthető. A módszer kivitelezése: reggel 7h kor meg kell enni egy un. vizes, zsemlét (ami a szabvány szerint 30 g szénhidrátot tartalmaz) és meg kell inni 2 dl tejet (ami kb. 10g szénhidrátot tartalmaz). Ezután egy órával, azaz 8h-kor meg kell mérni a vércukrot. A vércukor meghatározása minden esetben a szérumból történjék bárhonnan veszik is le (azaz a gyorsteszt nem alkalmas). Gyanús az eset terhességi cukorbetegségre, ha ez az érték 7.0 mmol/l felett van. Ebben az esetben kb. 80%-ban kell számítani terhességi cukorbetegségre, tehát az így „kiszűrtek” egy része nem beteg (álpozitív esetek). A dolog tisztázása céljából (második lépcső) cukorterhelést kell végezni.
Szóval ne ijesztgesd a kismamát.Tény és való,hogy a határon van az érték,de nem mindegy hogy 7.8-hoz,vagy 7-hez kell viszonyítani.
Első cukorterhelésemnél a 75g-os glükóz megivása után volt 4,72 előtte 4,55 volt.
Most 26 hetesen megint megittam a cukros löttyöt és utána 7,8 lett, előtt meg 4,7 volt.
Hogy lehet az, hogy az elsőnél a cukros víz után még kevesebb is volt, mint előtte a vércukrom? Létezik ez?
A babámért bármit megteszek, diétázom, ha kell, de ezzel szerintem minden anyuka így van. Egy méréssel már kijelentik amúgy, hogy valaki cukros vagy sem? Nem többször kellene mérni? Köszönöm nektek a válaszokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!