TGYÁS-t a helyembe mikortól igényelnéd?
Ne az legyen a fő szempont, hogy a tgyás összege legyen több, hanem az, hogy a gyed összege legyen több, mint a táppénz, hiszen ha hamarabb kéred a tgyást, akkor gyed jár hosszabb ideig.
Pl. nekem nem lenne érdemes hamarabb kérnem a tgyást, mert a táppénzem bruttó 148 ezer, a gyedem meg csak bruttó 130200.
A te esetedben persze erről nincsen szó, neked mindenképpen érdemes hamarabb kérni a tgyást, mert a gyeded több lesz, mint a táppénzed, így az a jó megoldás, ha a gyedet kapod hosszabb ideig.
A tgyást 168 napig kapod (ez nagyjából 5 és fél hónap).
A munkáltatódat nem tudod kikerülni, mert mindenképpen kell tőlük nyomtatvány a jövedelmedről és a bérezett napjaidról.
Igen a munkabérből mindkettőt, de a gyed maximuma bruttóban kevesebb, mint a táppénz maximuma.
Leírom neked hogy értem.
Ha elmégy táppénzre, akkor a táppénzt is, a tgyást is, és a gyedet is a béred alapján számolják, az igénylést megelőző évben elért bruttó jövedelem 60%-a (bizonyos esetekben csak 50%) a táppénz, 70%-a a tgyás és a gyed.
Viszont a táppénz maximuma 156ezer bruttóban, a gyedé meg csak 130200. (a tgyás nincs maximálva, ha volt 180 bérezett nap).
Ha elmégy szülés előtt táppénzre és az alapja 250 ezer, akkor a táppénzed kb. 150 ezer lesz bruttóban. A tgyásod 175 ezer, és a gyeded is ennyi lenne, de tekintettel arra, hogy maximálva van minden esetben, így a gyed csak 130200 lesz.
Ebből látod, hogy a táppénzed mértéke hiába kevesebb, mint a gyedé, az összege a táppénznek lesz több a gyed felső korlátja miatt.
Ha szüléskor mégy tgyásra, addig táppénzen vagy, akkor a táppénznél kevesebb gyedet 562 napig fogod kapni. Viszont ha 28 nappal szülés előtt, akkor a kevesebb gyedet 28 nappal tovább kapod - ebben az esetben nyilván nem éri meg hamarabb megkezdeni a tgyást, mert anyagilag jobban megéri, ha arra a 28 napra a magasabb összegű táppénzt kapod.
Viszont a te esetedben nem éri el egyik juttatás sem a maximumot, így neked megéri hamarabb kezdeni - erre is egy példa:
150ezer a jövedelmed, akkor a táppénz bruttó 90ezer, a tgyásod és a gyeded meg bruttó 105 ezer. MIvel a gyed több, mint a táppénz, anyagilag jobban jársz, ha gyedet kapsz hosszabb ideig.
Tudom, annyira nem egyszerű, de remélem, azért valamennyire sikerült érthetően leírnom:)
Köszönöm. Teljes mértékben érthető voltál.
Tehát az én esetemben megéri hamarabb igényelni a TGYÁS-t, és így a GYED-et 28 nappal tovább fogom kapni, hisz az a gyerek 2 éves koráig jár. (TP 60%, TGYÁS,GYED 70%-a a munkabérnek)
Köszönöm még egyszer a felvilágosítást neked.
Kár, hogy nem minden ember ilyen segítőkész...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!