MI erről a véleményetek?
Jól írta a kérdező.
Én is jártam hasonlóan. Teherbeesés előtt volt egy műtétem, ami miatt elég sokáig nem dolgoztam. Aztán jött a terhesség, és az első pillanattól otthon kellett maradnom. Nekem mondjuk szerencsém volt, mert a 36. héten merítettem ki a táppénzkeretemet, akkortól meg meg lehet kezdeni a szülési szabadságot. Pedig én hosszú évek óta dolgoztam folyamatosan.
Akkor két választásom volt: vagy megkezdem a szülési szabadságot, vagy fizetés nélküli szabira megyek szülésig. Neked nyilván csak az utóbbi jöhet szóba, mert a szülési szabadság ha jól tudom, csak 2 év munkaviszony után jár. Te szülésig ellátás nélkül maradsz, utána GYES-re mehetsz.
Azt viszont nem tudom, hogy biztosított maradsz-e, és mivel velem a leírtak 3 éve történtek, az a legcélszerűbb, ha felhívod az OEP-et, és pontos infót kérsz, mert sok minden változhatott azóta.
"Azonban a táppénz jogosultságot megelőző, biztosításban töltött idő tartamától és a kezdőnapot megelőző egy éven belül folyósított táppénztől függően a táppénz csak meghatározott ideig folyósítható.
A táppénzre való jogosultság időtartama attól függ, hogy
1. a biztosított saját, vagy gyermeke betegsége (gyermekápolási táppénz) miatt keresőképtelen-e,
2. mennyi a folyamatos biztosítási ideje
3. a keresőképtelenséget megelőzően részesült-e már táppénzben, vagyis van-e "táppénzelőzménye". "
Szia!
Felhívtam az OEP-et, és a következőket tudtam meg pluszban. Azt jól írtam, hogy nem leszel jogosult szülési szabadságra és gyedre, hanem a szülés napjától gyes illet meg.
A fizetés nélküli szabadságot is jól írtam. A biztosított jogviszonyos viszont fizetés nélküli szabadság mellett csak 30 napig áll fenn. kkor be kell menned az OEP-hez, és kérned, hogy te magad fizethesd az egészségügyi hozzájárulást, ami 5000-6000 Ft között van. Így megmarad a biztosításod, és semmi után nem kell fizetned. Ezt célszerű elintézned, mert amúgy a szülés elég húzós lenne árban.
Viszont a szülés napjától nem kell fizetned, mert a gyes végéig biztosított leszel.
Sókristály jól írta. Nem úgy működik, hogy dolgozol x hónapot majd 10x ideig táppénzen vagy. Limitálva van a befizetett járulék arányában.
Nem tudsz visszamenni dolgozni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!