Április 5-én megszűnt a munkaviszonyom, viszont tegnap pozitívat teszteltem, ha az orvos papírt ad róla h én már akkor babás voltam, mehetek a munkaügyi bíróságra?
Nem, mert nem tudtak róla, hogy terhes vagy - te sem tudtad.
A kismamákat védik, de nem így.
Köszönöm a válaszokat! Mindenképp utána nézek!
Elvileg már babás voltam ápr.5én! Csak még én nem tudtam róla, és egyébként azért lettem elküldve, mert tudták h babát szeretnénk, csak eddig lehetetlen volt , mert a párom külföldön dolgozott, most hazajött...!
Fogantatástól vagy védet...
ezt találtam: A hatályos Mt-vel egyezően kötelezné az új törvény is a munkáltatót arra, hogy a nőt terhessége megállapításától gyermeke 1 éves koráig a számára állapotának egészségügyi szempontból megfelelő körülmények között foglalkoztassa.
90. §195 (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:
d)196 a külön törvény szerinti emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés, a terhesség, a szülést követő három hónap, illetve a szülési szabadság [138. § (1) bekezdés],
terhesség alatt nem lehet felmondani rendes felmondással, de mivel senki (te sem tudtad, hogy terhes vagy), így igazából nincs miről beszélni. Április 5-én még igazából semmi sem volt.
Valaki írta a passzív táppénzt, azzal csak az a baj, hogy kb 1 éve megszűnt.
Az sem mindegy, hogy hogy szűnt meg a munkaviszonyod: munkáltatói rendes felmondás, vagy közös megegyezés.
Munkaügyi bíróságnak semmi értelme.
16.15-ös vagyok..
találtam mást..hátha ez így megfelel
Míg a jelenleg hatályos rendelkezések szerint a felmondási védelem a fogantatás pillanatától megilleti a várandós asszonyt (akkor is, ha terhességéről maga sem tud, vagy tud ugyan róla, de munkáltatójával még nem közölte), az új Mt. már csak akkor biztosítaná a védelmet, ha a munkáltatónak tudomása van a várandósságról, mint a felmondást kizáró tényről.(2012, júl.tól lesz)
A fogantatás pillanatának az utolsó menstruációt veszik alapul, minden orvosi vizsgálat során. A törvény is ezt fogadja el.
Én a helyedben inkább visszamennék a munkáltatóhoz hogy terhes vagyok, nem akarok bíróságra menni, vegyenek vissza, és elmennék táppénzre.
Így a munkahelyed is megmaradna, a munkáltató vehetne fel mást a munkakörödbe és a tgyásod is biztosítva lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!