Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » TGYÁS? GYED. Így is jár majd?

TGYÁS? GYED. Így is jár majd?

Figyelt kérdés
Következő a helyzet: 2 héten belül jár(na) le a próbaidőm, pár napja kiderült,hogy terhes vagyok. Elvileg december közepén szülök. Ha a munkahelyemen felmondanak akár próbaidő alatt, akár utána (teljesítmény elvárással dolgozom), és nem megyek el munkanélkülire csak mondjuk novemberben, tehát a szülés idejében biztositottnak számitok, akkor ugye jár a gyed? Illetve ha igen, annak az összege a nettó folyosított munkanélkülim 70 %-a. És ha szülést megelőző 42 nap alatt szünne meg a munkanélülim? Akkor mi lenne a helyzet? Sajnos nem igazodok el az OEP honlapján.
2012. ápr. 6. 19:57
 1/5 anonim ***** válasza:

Első kérdés: 2010. decembere óta van/lesz 365 nap munkaviszonyod?

Ha nem a válasz, akkor biztosan nem jár egyik sem.

Ha igen, akkor két lehetőség van: az egyik, hogy a szüléskor még jár az álláskeresési támogatás, és marad pár nap későbbre - ekkor jár a tgyás, és járhat a gyed is.

A másik lehetőség, hogy az álláskeresési támogatás lejár a szülés előtt 42 napon belül - ekkor a tgyás jár, a gyed már nem fog.

Ha munkanélküliről szülsz, akkor a gyed alapja a minimálbér lesz.

2012. ápr. 6. 20:02
 2/5 A kérdező kommentje:
Köszi a gyors választ. Igen, a 365 nap meglesz. Értem. Elvileg még 34 napom van a munkanélküliből, legalábbis tavaly a megállapitott 54 napbol 20-at használtam fel, utána 1 hónapra elhelyezkedtem, majd innen elküldtek, januártól újra dolgozom. Nem tudom, hogy több nap jár e idén igy hogy 20 nap felhasznált után elhelyezkedtem. Akkor ugy intézem majd, hogy szülés elött igénylem majd meg a munkanélkülit. Mégegyszer köszi.
2012. ápr. 6. 20:07
 3/5 anonim ***** válasza:

Én lehet, hogy elmennék táppénzre, ha van lehetőséged rá!

És a szülést megelőző 2év biztosított idő alapján kapsz tgyást is meg gyedet is!

2012. ápr. 7. 10:36
 4/5 anonim ***** válasza:

"És a szülést megelőző 2év biztosított idő alapján kapsz tgyást is meg gyedet is!"

Egész pontosan a szülést megelőző két éven belül 365 NAP biztosítotti idő alapján kapsz tgyást és gyedet. Nem két év biztosítotti idő kell hozzá.

2012. ápr. 7. 20:55
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Igen, megpróbálom kiokoskodni. De előbb a próbaidőt kell túléljem. De becsapni sem szeretném a munkáltatót, mert úgy gondolom,hogyha akar, akkor talál indokot arra,hogy kitegyen, bármikor. De a munkanélkülit biztos, hogy hagyom szülésig.
2012. ápr. 8. 05:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!