Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Szeretnék segítséget kérni,...

Szeretnék segítséget kérni, Tgyás, Gyed számításához, hogy kapnék többet?

Figyelt kérdés
2009-ben született meg első gyermekem, aztán 2 év GYED, utána visszamentem dolgozni, és most újra babát várok. Augusztustól dolgozom. (szabit vettem ki először) Hogy kapnék több pénzt, miből számolják nekem a TGYÁS? GYED-et? Elképzelhető , hogy táppénzre kell mennem. Nincs meg a 180napom. A netto 120-at kapok most. Táppénzt beleszámítják e? Mennyit fogok kapni, ha nem lesz meg a 180 napon? Köszönöm a válaszokat! Mindenkinek boldog babavárást!
2012. márc. 3. 08:03
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:

Tgyást, gyedet mindig az igénylést megelőző év jövedelméből számolják. Ha nem lesz 180 bérezett napod, akkor a tgyásnak is van maximuma: mindenkori minimálbér kétszeresének a 70%-a (megegyezik a gyed max-al). De ha jól számolom (ha te igényled most a családi adókedvezményt), akkor a nettó 120-al nem éred el a plafont, úgyhogy ez alapján számolják majd a tgyást.

Táppénz nem számít bele sem a 180 bérezett napba, sem az éves jövedelembe - mivel nem minősül jövedelemnek.

2012. márc. 3. 08:30
 2/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszod. A 180 nap az naptári nap, beleszámít a hétvége, fizetett szabi is? Mert ha naptári, akkor aug.végétől már megvan a 180 napom.:)
2012. márc. 3. 08:33
 3/15 anonim ***** válasza:
Beleszámít ünnepnap, szabi, hétvége.
2012. márc. 3. 08:42
 4/15 anonim ***** válasza:

A te esetedben nincs jelentősége, hogy van-e 180 bérezett napod (igen, naptári).

Nem lesz maximalizálva, mert a fizetésed alapján nem éred el a maximumot - ha te igényled a családi adókedvezményt, akkor a nettó 120 az kb. br. 165eFt, ha nem te igényled, akkor kb. br. 183eFt. A 180 bérezett nap megléte azoknál nem mindegy, akik 2012-ben br. 186eFt-nál többet keresnek. Mert nekik nem mindegy, hogy a br. 186eFt után (maximalizált ellátáshoz szükséges br. bér) vagy a tényleges, ennél több bér után kapják az ellátást.

2012. márc. 3. 08:54
 5/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm szintén a válaszokat. Ebben az évben már br.175-öt kapok. Adókedvezményt én igénylem, vagy ezt módosíthatom még? De semmiképpen nem mindegy, hisz nem mindegy minek a 70%-át számolják. Vagyis ha megvan a 180napom, akkor a bérem után, ha nincs, akkor a minimálbérből. Ez nem mindegy szerintem. Vagy nem jól tudom? Javítsatok ki, sajna nem vagyok munkaügyes.
2012. márc. 3. 11:14
 6/15 anonim ***** válasza:

Nem jól tudod.

A tgyás soha nem a minimálbérből számolják, hanem ha nincs 180 bérezett nap, akkor is a tényleges, szerz. szerinti bérből, azzal a megkötéssel, hogy a minimálbér kétszeresénél (!) nem lehet több. Ezért írtam, hogy gyakorlatilag mindegy, hogy van-e 180b. napod vagy nincs, mert a br. béred nem éri el a minimálbér kétszerese utánit.

Gyed esetében ha nincs 180 bérezett nap, akkor valóban a minimálbér után kapod az ellátást, de nem a te esetedben :) Mivel neked azért nincs (nem lesz, tegyük fel) 180 b. napod, mert idén táppénzt és tgyást kapsz, ezért a korábbi ellátás alapja lesz a gyed alapod. Abban az esetben lenne meg a 180 bérezett napod, ha legalább jún. 29-ig tudnál dolgozni.

2012. márc. 3. 11:37
 7/15 A kérdező kommentje:
Az nem számít, hogy aug.21-től dolgozok a mai napig? Nem szednek össze visszamenőleg 180 nap bérezett napot? Akkor mennyi TGYÁS-ra és GYED-re számíthatok így? Most kissé elkeseredtem.:( Lehet el kell mennem táppénzre is. De ha lehet, dolgoznék persze.
2012. márc. 3. 11:42
 8/15 A kérdező kommentje:
Tehát a GYed alapja a TGyÁS összege lesz? a Tgyás mennyi lesz így? És a Gyed? Fel szeretnék készülni, és ha nagyon kevés, próbálok dolgozni, persze, ha az állapotom engedi.
2012. márc. 3. 11:45
 9/15 anonim ***** válasza:
Írd már meg légy szíves, hogy mikorra várod a babát, mennyi volt a tavalyi br. béred és akkor nem csak a levegőbe tudnék irkálni.
2012. márc. 3. 11:50
 10/15 A kérdező kommentje:
Bocsánat, látom, hogy 186Ft-ot írtál. Tehát ennek a 70%-át kapom TGYÁS-nak, ami 130e. És ennek a 70% a GYED összege?
2012. márc. 3. 11:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!