Szeretnék segítséget kérni, Tgyás, Gyed számításához, hogy kapnék többet?
Angyal vagy! Köszönöm szépen!
Tehát tavaly a bérem br.158e Ft volt.
A babát ez év novemberére várom.
Az idei bérem jan.1-től 175e Ft+5%prémium. Adókedvezményt én kértem.
Még dolgozom, és ha tudnék, dolgoznék továbbra is, de per.pillanat táppénzre küldtek, mert a hormonszintem nem jó. Megírnád, hogy a két esetben mennyit kapnék? (ha tudnék dolgozni, és ha táppénzen kellene maradnom)Köszönöm neked! (adókedvezményt vissza lehet még mondani és a férjemnek igényelni?)
"Angyal vagy! Köszönöm szépen!
Tehát tavaly a bérem br.158e Ft volt.
A babát ez év novemberére várom.
Az idei bérem jan.1-től 175e Ft+5%prémium. Adókedvezményt én kértem.
Még dolgozom, és ha tudnék, dolgoznék továbbra is, de per.pillanat táppénzre küldtek, mert a hormonszintem nem jó. Megírnád, hogy a két esetben mennyit kapnék? (ha tudnék dolgozni, és ha táppénzen kellene maradnom)Köszönöm neked! (adókedvezményt vissza lehet még mondani és a férjemnek igényelni?)"
Nézzük sorjában:
Angyalos jelző: köszi :)
Ha táppénzre kell menned (pl. most), akkor a 158 után fogod kapni. Mivel a vesz. terheseknek nincs már betegszabi, ezért ez 60% 94800 Ft, nettóban durván 80, adókedvezménnyel (1 gyerekes!) majdnem 90. Két gyerekeset nem éri meg kérni, a második csemetére a férjed kérje (majd a 91. napjától). Mivel a bruttókat nézik az ellátások összegénél, ezért nincs jelentősége, hogy te v. a férjed igényli.
Novemberben szülsz, a tgyásnál keresnek visszafelé 180 napot, max. tavaly jan. 1-ig. Itt azért javítanám a korábbi válaszomat, mert jelentős a tavalyi és az idei béred közötti különbség.
Szóval egyszerűen: ha sikerül idén 180 napot összeszedni, akkor a 175+5% után kapod a tgyást, azaz a br. tgyásod 128. Ha mostantól végig táppénzen maradsz, akkor viszont csak úgy van meg a 180 nap, hogy a tavalyi 158-ad "bekavar", ekkor a br. tgyásod 116. Minél tovább dolgozol, annál jobban közelítesz a 128-hoz. Tgyásnál nettóban ez annyit jelent, hogy ha nem dolgozol tovább, akkor max. 10eFt-al fogsz kevesebbet kapni, mintha jún. 28-ig dolgoznál. Tudom, a 10eFt is pénz, de nem több tízezerről van szó...
Gyed: Ezt már jövőre igényled, azaz az idei évet nézik. Itt már jelentősebb különbség van, ha van, vagy ha nincs 180 bérezett napod.
Van 180 bérezett nap?
Igen (Ha dolgozol jún. 29-ig!): A 175+5% után kapod, 128, nettóban 1 gyerekkedv: 104 (itt már tudnál 2 gyerekkedvezményt igénybe venni)
Nem: miért nincs? Mivel a táppénz van idén túlnyomó részben, ezért a táppénz alapjául szolgáló jövedelem (158) lesz a gyed alapod, br. gyed 110, nettó 92. Szóval itt már havi 12eFt a különbség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!