Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » A csaladi adokedvezmeny (az a...

A csaladi adokedvezmeny (az a kb 10 ezer ft) meg fog latszani pluszban a tappenzemen es a gyedemen is? Vagy olyankor nem kapom?

Figyelt kérdés
2012. ápr. 5. 19:06
 1/7 anonim ***** válasza:
Én is azt hittem hogy 10 ezer, ezt mondta a doki, végül majdnem 30 ezret kaptam vissza :) (táppénzen vagyok)
2012. ápr. 5. 19:14
 2/7 anonim ***** válasza:

Elsőnek: nem tudom, mit kaptál, de ha csak egy gyereked van, vagy kettő, akkor a 30 ezer, amit visszakaptál, biztosan nem a családi adókedvezmény. (kivéve, ha több hónapot kaptál összevonva, vagy ennyit kaptál az éves visszaigénylésnél)

Kérdező, a táppénzből és a gyedből is vonnak szja-t, így azok esetében is él a családi adókedvezmény. Amennyiben a táppénzed és a gyeded meghaladja a 62500Ft-ot, úgy teljes mértékben igénybe tudod venni a kedvezményt, ha ennél kevesebb a bruttó, akkor kevesebb lesz a kedvezmény is.

2012. ápr. 5. 19:18
 3/7 A kérdező kommentje:

Akkor tappenzre jar mondjuk 50 ezer ft, ami normal esetben is lenne mondjuk, es akkor pluszba megkapod havonta azt a jovairast is??

Es koszi elore is:)

2012. ápr. 5. 19:18
 4/7 A kérdező kommentje:
Nettoba tuti nem haladja meg, de bruttoba sztem igen...
2012. ápr. 5. 19:20
 5/7 anonim ***** válasza:

A bruttó a lényeg.

Adójóváírás meg már nincsen, csak az adókedvezmény.

Az adókedvezménynek az a lényege, hogy az adóalapot (a bruttódat) egy illetve két gyerek után gyerekenként 62500-al lehet csökkenteni, és csak a fennmaradó összeg után kell megfizetni az adót.

Pl. 100 ezer után eredetileg 16 ezer lenne az adó, de ha igénybe veszed az adókedvezményt akkor nem 16 ezer adót kell megfizetned, csak 6 ezret. A különbözet marad a zsebedben.

2012. ápr. 5. 19:26
 6/7 A kérdező kommentje:
Ertem a lenyeget, csak azt nem h ha a gyedem alapbol havi 60 ezer ft akkor arra megkapom meg az adokedvezmenyes penzt vagy ez csak akkor jar ha dolgozom is eppen?
2012. ápr. 5. 19:50
 7/7 anonim ***** válasza:

Az adókedvezmény esetében nem az a lényeg, hogy a jövedelem munkából származik (munkabér), vagy ellátásból (táppénz, gyed), hanem az a lényeg, hogy személyi jövedelemadót kelljen utána fizetni!

Mindegy, hogy munkabért, táppénzt, vagy gyedet kapsz, mivel mindháromból vonnak személyi jövedelemadót, így mindhárom esetében lehet a kedvezményt alkalmazni.

Amúgy nem is értem, amit írsz - sem táppénz, sem gyed mellett nem dolgozhatsz hivatalosan.

2012. ápr. 5. 20:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!