Mit kell tudnom a családi adókedvezményről?
Állítólag
-az OEP-től kell igényelni,
-visszamenőleg is kifizetik csak legyen egy orvosi igazolás a 91 nap betöltött terhességről,
ki mit tud róla?
van tapasztalat?
köszi
Igen, kifizetik visszamenőleg is. Az orvostól kell igazolás, és azt odaadod annak, aki az adóbevallást csinálja. De nem az oeptől kell igényelni,hanem a NAV-tól, mert ez az adódat érinti. Ha úgy kéred, hogy minden hónapban vegyék figyelembe, akkor annyival kevesebb adót vonnak tőled havonta. Ha pedig az adóbevalláson keresztül igényled vissza, akkor a megfelelő összeget visszautalja a NAV.
Mi az utóbbit csináltuk, nem kértük tavaly év közben, és most úgy adtuk be az adóbevallást, hogy visszaigényeltük. Március 9-én adtam fel postán, és tegnap már meg is érkezett a pénz.
Szia!
Nem írtad melyik időszakra vonatkozik a kérdésed, de próbálok segíteni.
Először igazoltasd le a dokival, hogy mikor töltötted be a 91. napot. Ha még tavaly, akkor attól a hónaptól kezdve jár a kedvezmény amikor betöltötted (10e Ft/gyerek). A tavalyi évre a bevallásodban tudod visszaigényelni. Vagy te, vagy apa. Egyszerűbb ha egyikőtök kéri.
Ha az idénre (is) vonatkozik a kérdésed, akkor a NAV honlapjáról le lehet tölteni a családi adókedvezmény igénybevételére vonatkozó nyilatkozatot, amit mindkettőtöknek (apa, anya) alá kell írnia, és munkáltatóknak, hogy melyik számoljon vele. Aki igénybe veszi a kedvezményt annak a munkáltatójánál kell leadni a nyilatkozatot. A nyilatkozatban megadott hónaptól számolják a kedvezményt, és a kérő nettó fizuja 10e Ft-tal több lesz. Az idei évre visszamenőleg majd a jövő évi bevallásban tudod rendezni a kieső hónapokat. Pl. januárban töltötted a 91-et, de márciustól kérted, akkor a 2 hónapot majd jövőre visszaigényled.
itt van olyan lejjebb hogy Adóelőleg nyilatkozatok letöltése: 2012adoeloleg_nyilatkozat_csaladi_kedvezmeny.doc (DOC, 53KB)
ez az amit ki kell töltenem?
na akkor tegyük tisztába a dolgokat:)
-24 hetes terhes vagyok,
-december 2 óta vagyok veszélyeztetett terhesként itthon táppénzen,
-október 17-re írják az első napot (ut.mens. első napja)
-tehát kb. január 17.-e körül töltöttem a 90. napomat.
-ha most igényelem akkor visszamenőleg február, március és egyben már áprilist is megkapom?
Újra 4-es vagyok. :)
Ha nagyon gyorsak vagytok (ma v/és holnap) elintézitek a nyomtatvány kitöltését/leadását, akkor is csak márciustól kérhetitek a számfejtést. Ez esetben, késői leadás miatt, lehet 1 hónap csúszás az utalással. HA nem tudjátok ilyen hamar elintézni, akkor ugye áprilist írtok be. (Szükséges a leadáskor az orvosi igazolás is, mondjuk a férjemnél nem kellett vissza is kaptam).
Januárra, februárra (esetlegesen márciusra) majd a jövő évi bevallásban tudjátok visszaigényelni a pénzt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!