Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Mit kell tudnom a családi...

Mit kell tudnom a családi adókedvezményről?

Figyelt kérdés

Állítólag

-az OEP-től kell igényelni,

-visszamenőleg is kifizetik csak legyen egy orvosi igazolás a 91 nap betöltött terhességről,

ki mit tud róla?

van tapasztalat?

köszi

2012. márc. 29. 12:59
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%
nálunk a férjem a munkahelyen adta le a papirt,ott beállitották a bérét,és kész. 91.naptól valóban jár.
2012. márc. 29. 13:06
 2/15 anonim ***** válasza:
100%
Szia én pont most igényeltem meg. Igen a doki állítja ki az igazolást, hogy mikor töltötted be a terhesség 91. napját. Ezt a papírt annak kell oda adni aki megcsinálja az adóbevallást. És majd küldik, vagy utalják a megfelelő összeget. :)
2012. márc. 29. 13:07
 3/15 anonim ***** válasza:

Igen, kifizetik visszamenőleg is. Az orvostól kell igazolás, és azt odaadod annak, aki az adóbevallást csinálja. De nem az oeptől kell igényelni,hanem a NAV-tól, mert ez az adódat érinti. Ha úgy kéred, hogy minden hónapban vegyék figyelembe, akkor annyival kevesebb adót vonnak tőled havonta. Ha pedig az adóbevalláson keresztül igényled vissza, akkor a megfelelő összeget visszautalja a NAV.

Mi az utóbbit csináltuk, nem kértük tavaly év közben, és most úgy adtuk be az adóbevallást, hogy visszaigényeltük. Március 9-én adtam fel postán, és tegnap már meg is érkezett a pénz.

2012. márc. 29. 13:29
 4/15 anonim ***** válasza:

Szia!

Nem írtad melyik időszakra vonatkozik a kérdésed, de próbálok segíteni.

Először igazoltasd le a dokival, hogy mikor töltötted be a 91. napot. Ha még tavaly, akkor attól a hónaptól kezdve jár a kedvezmény amikor betöltötted (10e Ft/gyerek). A tavalyi évre a bevallásodban tudod visszaigényelni. Vagy te, vagy apa. Egyszerűbb ha egyikőtök kéri.

Ha az idénre (is) vonatkozik a kérdésed, akkor a NAV honlapjáról le lehet tölteni a családi adókedvezmény igénybevételére vonatkozó nyilatkozatot, amit mindkettőtöknek (apa, anya) alá kell írnia, és munkáltatóknak, hogy melyik számoljon vele. Aki igénybe veszi a kedvezményt annak a munkáltatójánál kell leadni a nyilatkozatot. A nyilatkozatban megadott hónaptól számolják a kedvezményt, és a kérő nettó fizuja 10e Ft-tal több lesz. Az idei évre visszamenőleg majd a jövő évi bevallásban tudod rendezni a kieső hónapokat. Pl. januárban töltötted a 91-et, de márciustól kérted, akkor a 2 hónapot majd jövőre visszaigényled.

2012. márc. 29. 13:38
 5/15 A kérdező kommentje:

[link]

itt van olyan lejjebb hogy Adóelőleg nyilatkozatok letöltése: 2012adoeloleg_nyilatkozat_csaladi_kedvezmeny.doc (DOC, 53KB)

ez az amit ki kell töltenem?

2012. márc. 29. 13:53
 6/15 A kérdező kommentje:

na akkor tegyük tisztába a dolgokat:)

-24 hetes terhes vagyok,

-december 2 óta vagyok veszélyeztetett terhesként itthon táppénzen,

-október 17-re írják az első napot (ut.mens. első napja)

-tehát kb. január 17.-e körül töltöttem a 90. napomat.

-ha most igényelem akkor visszamenőleg február, március és egyben már áprilist is megkapom?

2012. márc. 29. 13:59
 7/15 anonim ***** válasza:
4-es vagyok. Igen ez az. Két példányba töltsétek ki. Nálunk a férjem veszi igénybe a kisfiúnk és a pocaklakó után, ezért először én kitöltettem a saját melóhelyemmel a IV. részt, aztán a férjem mikor leadta, ő kitöltette a III-at.
2012. márc. 29. 13:59
 8/15 anonim ***** válasza:

Újra 4-es vagyok. :)

Ha nagyon gyorsak vagytok (ma v/és holnap) elintézitek a nyomtatvány kitöltését/leadását, akkor is csak márciustól kérhetitek a számfejtést. Ez esetben, késői leadás miatt, lehet 1 hónap csúszás az utalással. HA nem tudjátok ilyen hamar elintézni, akkor ugye áprilist írtok be. (Szükséges a leadáskor az orvosi igazolás is, mondjuk a férjemnél nem kellett vissza is kaptam).

Januárra, februárra (esetlegesen márciusra) majd a jövő évi bevallásban tudjátok visszaigényelni a pénzt.

2012. márc. 29. 14:04
 9/15 A kérdező kommentje:
egyedül vagyok hivatalosan, nem vagyunk házasok akkor mit kell tennem ? csak az én munkáltatóm és kész?
2012. márc. 29. 14:09
 10/15 A kérdező kommentje:
milyen összeget kell hogy rá irjak?
2012. márc. 29. 14:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!