Mit lehet tudni az "új családi adókedvezményről"? Párom munkáltatója köti az ebet a karóhoz, h csak házasok vehetik igénybe. (adóelőleg)
Tudomásunk szerint élettársak is, és már a 91 napos élő magzatnál idősebb baba is eltartottnak számít 2011. 01 -tól.. Bejegyzett élettársnak kell-e lenni, vagy elég a közös bejelentett állandó lakcím??? Ezer linket kaptam már de ezt senki nem tudja....
Köszönöm a válaszokat előre is!!!
Jelenleg táppénzen vagyok (sajnos szülésig). Ami nettó 40.000 körüli összeg sajnos.. Van értelme, nekem ezt a munkáltatómnak beadni??
Nagyon köszönöm a válaszát!!!!!!!!!!!!!!!!
1. hozzászóló vagyok:
A kitöltési útmutatóban szerepel: "A családi kedvezményt a házastársak, élettársak egymás között megoszthatják azzal, hogy erre élettársak csak a
közös háztartásban nevelt közös gyermekre tekintettel jogosultak. A Nyilatkozatot akkor töltse ki, ha a családi
kedvezményt az adóelőleg megállapítása során Ön kívánja – akár részben is – érvényesíteni. A Nyilatkozatot Önnek
(I. Blokk), a házastársának vagy élettársának (II. Blokk), illetve a házastárs vagy élettárs munkáltatójának (IV.
Blokk) is ki kell töltenie azelőtt, hogy azt leadhatná s saját munkáltatójának. A családi kedvezményt év végén az
adóbevallásban az adóelőlegnél történő megosztástól függetlenül lehet megosztani, vagyis akkor újra eldönthetik,
melyikük veszi azt figyelembe, illetőleg hogyan osztják meg azt egymás között.
No, tegyünk rendet. A szülő veheti igénybe a saját gyerekére, akivel együtt él. Nem pontosan teljes ez igy, de neked most ez a lényeg (házastársak a velük élő nam saját gyerekre is, stb...). Tehát ha csak együtt éltek (papir se kell) és van közös gyereketek, akkor a párod bizony igénybe veheti a saját gyerekére, természetesen.
A gond azzal van, hogy ha jól értem, nincs közös gyerek, csak magzat jelenleg. A magzat után viszont csak az anya, vagy az anya férje veheti igénybe a kedvezményt, mivel a magyar jog a férjről feltételezi, hogy ő az apa.
Egy élettársról nem teheti fel a jog, hogy ő az apa, hisz bárki más is lehet, aki majd születéskor közli, hogy bocs, valójában én vagyok az apa... És akkor a párod jogtalanul venné igénybe addig a kedvezményt.
No, ezért magzat után valóban nem veheti igénybe a párod, csak ha megszületett a gyerek. Akkor viszont azonnal, ha ő szerepel a születési anyakönyviben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!