Aki terhességi cukor miatt diétán van, tudna írni nekem egy mintaétrendet egy napra? És, hogy mi az, ami tilos, vagy legalább is csak kevés ehető belőle, és miből lehet nagyon sokat enni?
Nekem sajna már a 24. héten kiderült a terhességi cukorbetegség, és azóta csinálom a diétát. 7 hét alatt mindössze 0,5 kg-ot szedtem fel, és kezdem egyre jobban látni a jótékony hatását a diétának. Lehet, hogy nem tudom szakszerűen leírni Neked, hogy mit is jelent a diéta, de pár szóban összefoglalom:
Minden fajta cukor tilos. Ide soroljuk a mézet, nádcukrot és társait is.
A fehér lisztből készült termékeket is ajánlatos kerülni, de a diéta nem elsősorban a tiltásról szól.
A cukorszintnek megfelelően beállítják a naponta fogyasztható szénhidrát mennyiségét, amit szigorúan be kell tartani. Nekem 165 grammos diétát írtak elő.
Ezt 5-6 részletben kell elfogyasztani, ami az én esetemben így néz ki:
reggeli: 25 g, tízórai: 20 g, ebéd: 50 g, uzsonna: 20 g, vacsora: 40 g és utóvacsora: 10 gramm.
Ez az elosztás eleinte szigorúnak tűnik, de azóta nincs gyomorégésem és az emésztésre is jó. Ezen belül elő van írva, hogy mikor milyen típusú szénhidrátot lehet enni és hogy az étkezések közt 3 órának el kell telnie. Na, ez a legnehezebb része a dolognak!
Én először elkezdtem méregetni konyhai mérlegen egy kalóriatáblázat segítségével, hogy mi hány gramm és abból megtudtam, hogy hány g szénhidrát van egy szelet kenyérben. Pl. reggelire lassan felszívódó (teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, sajt...) szénhidrátot lehet enni, abból is 25 grammot. Ez kb. azt jelenti, hogy meg lehet enni 40-50 g teljes kiőrlésű kenyeret sajttal, sonkával, zöldséggel. Délután már lehet gyorsan felszívódó szénhidrátot is enni, mint pl. a gyümölcs vagy a fehérliszt.
Egy idő után az ember azt veszi észre, hogy a megengedett szénhidrátot nem fogja elpazarolni tésztákra vagy süteményekre, mert azokkal csak éhesek maradnánk, hanem inkább eszünk helyettük egy adag salátát. Ezért lesz a diétából egészséges étrend.
Nos, itt a mintaétrend, amit tegnap ettem:
R: 1,5 szelet tönkölybúza kenyér, Trappista sajttal, sonkával, paprikával
T: alma, Korpovit keksz (kb. 5 szem)
E: spenóttal töltött halfilé (Igló) görög salátával, rozskeksszel
U: tejeskávé Ligera diabetikus keksszel (2-3 db)
V: vegyes saláta, joghurtos öntettel, 2 főtt tojás, 1-2 szelet kenyér
UV: 4 db Korpovit
Remélem, segíthettem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!