Terhesség alatt elbocsátható a kormánytisztviselő?
Ha hamarabb bocsátanak el mint bejelented, akkor igen.
Amúgy védettséget élvezel. Menj betegácsiba. Úgy még annyira sem rakhatnak ki!
"Ha hamarabb bocsátanak el mint bejelented, akkor igen. "
Tévedés. A felmondási védelem a vélelmezett fogantatás időpontjától él, visszamenőlegesen.
Felesleges betegállományba menni, ha bírsz dolgozni, jobban megéri.
Köszönöm a gyors válaszokat.
Határoztalan idejű kinevezésem van, és már nem vagyok próbaidős, így megnyugtatóak az információk.
Igen, abban az esetben, ha még nem jelentette be, hogy terhes és közben elbocsájtják. 2012. március 1-jével változott a kjtv. Lényegében már nem él az a visszamenőleges védelem, amit előttem írt valaki és sajnos, h anem jelented be, akkor kirúghatnak.
Ettől függetlenül nekem továbbra is kérdéses, hogy és akkor hogyan kell bejelenteni, hogy állapotos vagyok? Eddig odament valaki a főnökéhez és elmondta, most meg akkor könnyű azzal visszaélnie a munkaadónak, hogy de hát ő nem tudott róla (szó elszáll), szóval a bejelentés módjára nincs ötletem vagy pontos infóm. (Bár a dátumot nézve már éppen bejelenthetted.
Még a munkaadók se nagyon tudják az új jogszabályt, mint ahogy a munkavállalok se.
Ó, ezt én sem láttam, de tényleg:(
Valójában elképzelni sem tudom, hogy fogják ezt megvalósítani, kb. annyi esélyük van ezzel a módosítással, mint anno az indoklás nélküli felmondással - csak az első fecske kell, akit így rúgnak ki, és azonnal indulhat a per. Hiszen nem kicsit diszkriminatív, hogy ha nem köztisztviselőként (és társai) dolgozol, akkor nem él a védelem, csak ha szólsz, míg ha mezei munkás vagy, akkor él.
Ne aggódj kérdező, jelentsd be most, és kész. Ne csak a közvetlen főnöködnek szólj, hanem a személyügyesnek is, és a főosztályvezetőnek is (vagy nem tudom nálatok mi van).
Aztán kíváncsian várom, mikor fogják ezt a passzust kivenni a jogszabályból - mert ez biztosan csak idő kérdése.
Köszönöm az újabb hozzászólásokat!
Nagyon sokat segítettek!
Írásban is bejelentettem a bér és személyügyre, mivel a március 1-től kötelezően kitöltendő terhes-bejelentő nyomtatvány még nem áll rendelkezésre, de akkortól válik hivatalossá, ha kitöltve leadja az ember a nyomtatványt, a hr tájékoztatása szerint.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!