Elevit mellett mennyi C-vitamint szabad enni?
Jó, oké, mindenki azt szed, amit szeretne. :)
Az sem releváns adat, hogy veletek mi lett és mi nem, annak ellenére, hogy szedtétek, a klinikai statisztika kissé más alapokon nyugszik. :)) De mondom, nekem aztán tök mindegy, felőlem kilószámra is lehet enni.
Szép hóeséses estét mindenkinek!
Én is úgy tudom, hogy terhesség alatt nem ajánlott a túl nagy mennyiségű c-vitamin. Gyorsabban meszesedik tőle a méhlepény. Koraterhességnél meg vetélést idézhet elő. Persze ez a túlzott mennyiségű bevitelre vonatkozik, és a nem a normálisra. Természetesen lehet szedni, de mértékkel. Közhely, de igaz, jóból is megárt a sok.
Amúgy az, hogy most valakinél nem lett belőle gond, az tényleg nem releváns. A terhesség alatti dohányzásnál is van rá csomó példa, hogy a gyerek teljesen egészséges, időre született normál súllyal, és okos, értelmes gyerek/ember lett belőle. Ettől még nem lesz egészséges, sem pedig követendő példa a terhesség alatti dohányzás.
Én csak 60mg-os c-vitamint szedek (ennyi a napi szükséges bevitel általános esetben) így a téli időszakban, és még nem voltam beteg, de még megfázva sem. Mikor kezdem érezni, hogy valami motoszkál, akkor beveszek kicsit többet belőle, 2-3-szor naponta, és ez is elégnek szokott bizonyulni.
Azt meg nem kéne belekeverni, hogy a rákos betegeken mennyire segít vagy sem. Itt most nem erről van szó. Nyilván a c-vitamin egészséges, és számtalan jó hatása van, ezt nem vitatta senki, csupán azt, hogy terhesség alatt jó, ha odafigyelünk a mértékre.
Nincs bizonyítékom rá, már nem tudom hol olvastam, őszintén szólva nem is érdekel. Egy másik válaszoló már linkelt ezzel kapcsolatban.
A rákbetegeket pedig nem én kevertem bele a témába, én is pont azt írtam, hogy ne hasonlítsuk a terhességhez.
Ami a dohányzásos példát illeti, azt csak azért mondtam, mert az, hogy x-nél nem jelentkezett emiatt probléma, attól még nem biztos, hogy az úgy jó volt.
Ami a mértéket illeti, érdekes, hogy minden vitaminos tájékoztatóban az van, hogy a felnőttek számára a napi szükséges c-vitamin bevitel a 60mg, terhesség és szoptatás esetén meg 100mg körül. Ehhez képest az 1000mg-os tabletták jócskán meghaladják ezt, ennyit nem is tud hasznosítani a szervezet, a többsége csak kiürül.
Ma újra megnéztem, mert bántott, hogy nem írtam-e hülyeséget, a férjemet is újra megkérdeztem erről, körülöttem vele együtt is minden orvos (ha ő esetleg nem lenne hiteles, mert nem nőgyógyász, hanem neurológus végső soron) a következőt mondja:
Terhességben 100 mg az ajánlott beviteli érték, ami kiegészülhet betegség esetén kúraszerűen 500 mg-mal, nem terhesen pedig maximum 1000 mg, és hogy nem hiszik, hogy 8000 mg-mal kell rákbetegeket bombázni (ha már feljött), mert lehet, hogy kiválasztódik a felesleg, a veséknek és a gyomornak viszont káros. Indikációi természetesen vannak (pl. koraterhességi vérzés), de ez is csak a kúraszerű szedést indikálja, ezzel szemben az 1000 mg feletti C vitamin mennyiség nem terheseknek is kontraindikált.
Én ezt tudom elfogadni, mert ezt látom tudományosan alátámasztottnak, és ezt hallottam számomra hiteles forrásokból.
A terhesség alatt nyilván nem okoz minden esetben effektíve megnyilvánuló problémákat (mint ahogy a fiziológiai folyamatokat tekintve semmi sem fekete vagy fehér), de a magzatnál súlycsökkenést eredményezhet (pont a meszesedő lepény miatt), és ezzel összefüggően különböző komplikációk adódhatnak - a terhességben jellemző megváltozott veseműködés miatt pedig növekedhet az amúgy is meglévő sansz a veseproblémákra. Én a saját terhességemet tekintve igyekszem ezt is kikerülni, és az ajánlott adagot szedni, amelyet klinikai kutatások alapján szabtak meg - és számomra nem pár válaszadó tapasztalatai a meghatározóak, hanem ezek a kutatások, amelyeket több ezer fős mintán, értelmes statisztikai eljárásokkal végeztek.
Az ismerősöd gyógyulása tényleg öröm, de biztosan kap mást is a C vitamin mellé.
Én azt hiszem, ilyen fórumokon csak száz százalékig megbízható infókkal kell szolgálni, én ezt próbálom megtenni mindig. És nem a saját tapasztalataimról beszámolni.
Elnézést, ha megbántottalak, én itt mindenre kizárólag tények tudatában válaszolok. Lehet, hogy más nem. Mindegy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!