Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Miért van az hogy valakinek...

Miért van az hogy valakinek csak tgyás jár és gyes nem?

Figyelt kérdés
bocs a hülye kérdésért csak valahol ezt olvastam és nem tudom ez miért van.valaki el tudja mondani?mitől függ hogy mit fogok kapni?
2012. febr. 1. 20:07
 1/10 anonim ***** válasza:
79%

GYES= gyermeknevelési támogatás: Biztosítási előzménytől függetlenül mindenkinek alanyi jogon jár. (annak akinek egyetlen nap munkaviszonya sem volt)

Biztosítotti jogviszonyhoz kötött ellátások:

tgyás= terhességi gyermekágyi segély

gyed= gyermekgondozási díj

Egyik sem jár automatikusan mindenkinek, csak annak akinek a szülést megelőző két évben legalább 365 nap munkaviszonya volt és a munkaviszony fennállása alatt szül. Vannak speciális esetek: ha valaki a munkaviszonya megszűnését követő 42 napon belül szül, az passzív jogon kap tgyást, de gyedet már nem.

2012. febr. 1. 20:19
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Az a helyzet, amit a kérdésedben írsz (csak tgyás és gyes nem) nem fordulhat elő :)

Gyes mindenkinek jár: annak aki egy napot sem dolgozott és annak is, aki ugyan dolgozott, de a tgyás/gyedhez szükséges feltételeket nem teljesíti maradéktalanul.

2012. febr. 1. 20:36
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Ja, és csak a pontosság kedvéért.

Az első rosszul írta.

Gyes: gyermekgondozási segély

A gyermeknevelési támogatás az a GYET (hétköznapi elnevezésén: főállású anyaság), ezt a 3 v. több gyereket nevelők vehetik igénybe.

2012. febr. 1. 20:38
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Ha volt munkaviszonyod, akkor TGYÁS-t kapsz, ha nem, akkor gyes-t. A kettő együtt nem megy! A gyes jár alanyi jogon! Én nem tartom igazságosnak, hogy nem kapja mindenki!
2012. febr. 1. 20:56
 5/10 A kérdező kommentje:
nekem volt munkaviszonyom mielőtt terhes lettem.akkor ezek szerint jár mind a kettő majd?
2012. febr. 1. 21:06
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Ha a szülés napját megelőző 2 évet számítva lesz minimum 365 nap munkaviszonyod, akkor igen, jár a tgyás, és a gyed is.
2012. febr. 1. 21:20
 7/10 anonim ***** válasza:
Mennyi ideig dolgoztál?Még mindig munkaviszonyban vagy?A tgyás 165 napig jár a szülést követően,utána gyed a gyerkőc 2 éves koráig,aztán 1 évig gyes.Nyilván annak jobb aki tgyást kap és gyedet,mert az jóval több mint a gyes.Én 74.000 forint tgyást kapok,a gyes meg nettó 25.650.
2012. febr. 2. 11:49
 8/10 anonim ***** válasza:

A tgyás 168 napig jár.

A gyed annak jár a gyerek 2 éves koráig, aki min. 562-590 napot összeszedett az igénylést megelőző két évből.

A többi stimmel.

2012. febr. 2. 12:38
 9/10 A kérdező kommentje:
előtte 3 évig dolgoztam és még mindig megvan a munkahelyem csak ugye táppénzen vagyok.
2012. febr. 2. 13:44
 10/10 anonim ***** válasza:

Szia!

Akkor jár a tgyás is, a gyed is!

2012. febr. 2. 15:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!