Egy ideje próbálkozunk a gyermekvállalással, lehet összejött de elvesztettem a munkám, szerintetek érdemes másikat keresnem még akkor is ha most terhes vagyok?
6-os vagyok még mindig :)
Köszönöm! :)
Most nézem hogy természetesen elírtam gyeD-et akartam írni, nem gyeS-t. :)
Itt vannak infók:
Nem kötözködésből, csak jótanács:
Soha ne ilyen-olyan fórumokon nézd meg, hogy mihez mi kell, hanem mindig hiteles forrásból tudakozódj. A 11-es által linkelt cikket 2010.06.30-án frissítették utoljára...
Szóval:
Tgyás, gyed: OEP
Egyszeri anyasági támogatás, családi pótlék, gyes: MÁK
Köszönöm :D, nem tudtam hogy ennyi minden kell hozzá :O
És a babádról tudni lehet már hogy fiú vagy lány? :)
Erről beszéltem...
A 83% által vázolt akármiben "csak" ennyi a hiba:
Nem munkanap, hanem biztosításban töltött nap. Ez lehet effektív munkanap, szabadnap, pihenőnap, betegállomány (betegszabi és táppénz) és szabadság is.
Ha a munkahelyed megszűnése és a szülés között kevesebb, mint 42 nap telik el, akkor csak tgyásra vagy jogosult, gyedre nem. Passzív jogon csak úgy kaphatsz gyedet, ha a tgyás ideje alatt szűnt meg a munkaviszony.
Ezt a 70 és 60%-os akármit nem is értem. Mind a tgyás, mind a gyed 70%-os (a táppénz 60%-os, ha van két éves biztosítási jogviszonyod, ha nincs, 50%) annyi a kettő között a különbség, hogy mást vonnak belőle, más alapösszeg lehet (ha két külön évben igényelted) és a gyednek minden esetben van, a tgyásnak csak egy esetben lehet maximuma.
És az utolsó: Nem automatikusan két éves koráig jár már a gyed, hanem annyi ideig, amennyit a szülést megelőző két évben biztosításban töltöttél, max. a gyerek 2 éves koráig.
Ezt nem hangsúlyoztam ki eléggé:
Nem összesen 365 napnak, hanem minimum 365 napnak.
A pont 365 nap után megkapod a 168 napos tgyást, a gyedet viszont csak 365 napig folyósítják, utána a gyerek 3 éves koráig csak gyesre leszel jogosult. Ha van minimum 562 nap, akkor jár a gyerek 2 éves koráig a gyed (előtte 168 napig a tgyás).
FOGANTATÁSTÓL VÉDETT VAGY A MUNKAHELYEDEN!!
Vissza kell venniük, csak kérj igazolást a terhességről. Még ha nem is dolgozni vesznek vissza, legalább táppénzre, aztán gyed-re tudj elmenni.
Ne hagyd magad!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!