Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Miböl számolnák a gyed/tgyás-t...

Miböl számolnák a gyed/tgyás-t? Bővebben lent.

Figyelt kérdés

2011-ben visszamentem januárban dolgozni,de elküldtek novemberben,szerencsére azonnal találtam év végéig munkát.

Ha kisteso születne,akkor mi alapján számolják nekem ezeket ha:

-idén megszületne

-csak 2013ban?

2012. jan. 5. 09:39
 1/8 anonim ***** válasza:
Mindig az igénylést megelőző naptári évet nézik. Mivel nincs 30 napos megszakításod, így a teljes 2011-es évet nézik, ha 2012-ben igényelsz ellátást.
2012. jan. 5. 09:52
 2/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm.

Mivel most nincs munkám,igy ha 30nap megszakítás lesz és 2013ban születne a tesó akkor hogyan néznék?

2012. jan. 5. 10:43
 3/8 anonim ***** válasza:
Ha nagyobb a megszakítás, mint 30 nap, akkor a megszakítás előtti jövedelmet nem vehetik figyelembe.
2012. jan. 5. 10:55
 4/8 A kérdező kommentje:
értem,köszi,tehát jan. 1-töl nem dolgozom,ebben az esetben akármikor születne meg akkor a nagy semmit veszik alapul?vagy menjek el dolgozni min. 1 évig és ne gondolkodjak teson?Én ugyanis ugy tudtam h az elmult évben kell meglennie a 180 napnak,ezek szerint ezt is törölték....hurrá:(
2012. jan. 5. 11:30
 5/8 anonim ***** válasza:

Ha jan 1-től nem dolgozol, akkor azért nem kapsz tgyást/gyedet, mert nincs élő munkaviszonyod, a másik feltétel az igénylést megelőző két évből 365 biztosítotti nap.

Az ellátások összegénél valóban a tavalyi évből néznek 180 bérezett napot, kivéve ha 30 napnál több a megszakítás. Ha van 30 napnál több megszakítás, akkor a szünet előtti jövedelmet nem vehetik figyelembe. Ez elég régóta így van.

2012. jan. 5. 11:47
 6/8 A kérdező kommentje:

de tegyük fel,sikerül munkát találni-amin rajta vagyok persze-de feb. 1-töl,igy több mint 30 nap a megszakítás,viszont elötte volt 365 nap amit végigdolgoztam.

(elötte gyed-en voltam-2010 végéig)

vagy ha 02.01-töl dolgozok,akkor meddig várjunk a tesoval hogy rendes tgyást/gyed-et kapjak?ha 2013 elején születne meg?

2012. jan. 5. 14:39
 7/8 anonim ***** válasza:

Nem érted.

A tgyás/gyed jogosultsági feltétele (egyik), hogy a szülést megelőző két évből min. 365 biztosítotti nap legyen. Ennek nem kell folyamatosnak lennie, lehet benne akárhány nap megszakítás, összességében nézik az elmúlt két évet. Pl. 2012. március 22-én szülő nő esetén 2010. március 22 - 2012. márc. 22-ig nézik, hogy van-e 365 nap.

Ha van 365 vagy akár 366 napja, akkor jár tgyás, gyed.

Az összegnél (leegyszerűsítve) az igénylést megelőző naptári év jövedelmét nézik. Ha van 30 napos megszakítás, akkor a szünet előtti jövedelmet nem veszik figyelembe, a megszakítás utáni jövedelemből számolnak napi díjat, a tgyás esetében ez lehet akár a szülés előtti nap jövedelme is. Össz bevétel osztva szünet utáni, bérezett napok számával. Nem a teljes évvel, hanem csak annyival, amennyit a szünet után bérrel el volt látva.

Mivel elméleti a kérdésed, feltételezem, hogy nem vagy állapotos. Azaz a legkorábban 2012. szeptemberében igényelnél tgyást, de gyedet már 2013-ban.

2012. jan. 5. 15:02
 8/8 A kérdező kommentje:

Igen elméleti a kérdés (még)

Köszönöm a részletes választ,igy már érthető:)

Beszélgettünk itthon hogy mennyit és hogyan kapnék ha tesó születne,de nem tudtam pontosan,ezért kérdeztem.

Igen,amugy meg van a 365 nap összességében8a szabi is beleszámit ha jol gondolom)

2012. jan. 5. 17:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!