GYED kérdés első babánál. Így is jár a TGYÁS vagy a GYED?
Nagyon sok kérdés van ezzel kapcsolatban, de mégsem tudok kiigazodni, mert nagyon sok eltérő infót látok.
2010. július 1-től 2011 augusztus 3-ig folyamatos munkaviszonyom volt, majd létszámleépítés miatt elbocsájtottak, utána okt.3-tól munkanélkülin voltam okt.23ig,mert találtam bejelentett állást, viszont nov.24-én innen is elküldtek. Azóta nincs bejelentett helyem, nem vettem igénybe a fennmaradó 30 napos munkanélkülit. Babát szeretnénk, ami nekem PCO-miatt nehezebb, most állok kezelés alatt. Ha összejönne mostanság a baba(első gyerek lenne), akkor mivel 2012 év vége fele születne, ezt megelőző 2 évben megvolt a 365 napom, akkor kapnék GYEDet ill TGYÁST? Vagy kezdjem el fizetni most a tb-t az apehnál saját zsebből? Illetve a fennmaradó 30 nap munkanélkülit se vegyem most igénybe, csak a szülés várható időpontja elött néhány nappal? Vagy tegyünk le most a babáról, amig nincs bejelentett helyem ujra? De aggaszt, hogy mi van akkor, ha találok munkahelyet,de megint elküldenek a 3 hónapos próbaidő alatt, sajnos mostanában ez nagyon sok munkáltató teszi.
Köszönöm ha valaki tud segiteni..
Én úgy tudom, vagyis azt az infót kaptam, mivel sajnos hasonló helyzetben vagyok mint Te, hogy Tgyást úgy kapsz ha az elmúlt 2 évben volt 365 nap biztosított munkaviszonyod de nem kell, hogy folyamatos legyen, de amikor igénybe veszed akkor kell bejelentett munkaviszony mert nem kapsz! A gyed az úgy jár ha visszamenőleg szülés előtt vagy előző évben ez nem tiszta nekem sem, folyamatos munkaviszonyod volt 365 napot. (megszakítás nélkül. Átlag fizetést számolnak és annak a 70%-a jár. A Tgyás szülés napjától 6 hónapig, utána a gyed 2 évig.
Biztos válaszolnak majd nálam okosabbak és tapasztaltabbak de én ennyi infót tudok ebben neked leírni.
11 hetes Kismami :)
Ezt találtam:
"Hogy lehetsz jogosult GYED-re?
A szülést megelőző két éven belül fel kell mutatni 365 napnyi biztosítási időt. Ha például kisbabád 2012. április 14-én születik, akkor 2010.04.14. és 2012.04.13. között szükséges a biztosítási jogviszony legalább 365 naptári napra. Mi lehet biztosítási jogviszony? Ha dolgoztál, nagyobbik gyermekeddel vettél igénybe ellátást, álláskeresési támogatásban részesültél, ha passzív jogon kaptál baleseti táppénzt, ha rehabilitációs járadékban részesültél."
"TGYÁS jogosultság":
A terhességi-gyermekágyi segélyre, azaz a TGYÁS-ra jogosultság egyik feltétele, hogy a szüléskor fennálljon vagy közvetlenül előtte szűnjön csak meg a biztosítási jogviszonyod. A biztosítási jogviszony leggyakoribb esetei, hogy dolgozol, táppénzen vagy, előző kisbabáddal TGYÁS-on, GYED-en, GYES-en vagy, vagy álláskeresési támogatásban részesülsz.
Kezdem a legnagyobb téveszmével:
Önmagad után így is úgy is kell tb-t fizetned ha nem jár munkanélküli vagy nincs munkahelyed. Ez csak és kizárólag egészségügyi ellátásra jogosít, biztosítási jogviszonynak NEM számít. Magyarul, ha fizetsz magad után tb-t, akkor nem nyújtják be a kezelése idején és a szüléskor a számlát. Szóval ezt rendezd!
A másik:
A gyednél nem az igénylést megelőzően, hanem a szülést megelőző 2 évből keresnek 365 napot szülő anya esetében, apa esetében keresnek az igénylést megelőzően.
A 365 nap csak a gyerek kb. 1,5 éves koráig elég, onnantól gyes lenne a gyerek 3 éves koráig, úgyhogy inkább több napot szedj össze.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!