Tgyás kérdés, segítenél?
Az igénylést megelőző két évben néznek 365 napot. Ennek a 365 napnak az átlaga alapján számolnak!
És én úgy tudom, hogy mindig az előző adóévet nézik. Tehát szerintem nálad még a 3 munkabéred átlagát nézik!
Nekem is ezt az infót adta, egy tb-s ügyintéző.
Majd most, mikor utalásra került a sor, nagyon kevés lett az összeg, felhívtam őket, és ezzel érveltek, hogy azok a munkaviszonyok már megszűntek... Nem tudom, hova forduljak.
Kicsit pontosítom az első választ, mert téves.
Az oké, hogy az igénylést megelőző két éven belül kell 365 napot dolgozni, hogy járjon a tgyás/gyed, de nem ebből számolnak összeget. Összeget mindig az igénylést megelőző naptári év napi átlagából számolnak.
A tgyásra is a táppénzszabályok vonatkoznak, ott ez van:
"Megszűnt biztosítási jogviszonyból származó jövedelem
Ha a betegnek megszűnt biztosítási jogviszonya is van, az abból származó jövedelmet akkor lehet figyelembe venni a táppénz összegének megállapítása során, ha e jogviszony az irányadó időszakban szűnt meg, és e megszűnt biztosítási jogviszonyból származó rendszeres jövedelmet a számítási időszakra vonatkozóan fizették ki, a nem rendszeres jövedelmet pedig a számítási időszakban fizették ki."
Szerintem is a 3 átlagbérét kellene kapnod!Én is úgy tudom hogy a szülés évét megelőző 2 adóévet nézik.
Esetleg valamilyen fellebbezéssel nem lehet élni?
Az adóévet ne keverjük már ide! Pláne ne kettőt.
"Ha a táppénz jogosultság kezdőnapját közvetlenül megelőző naptári évben a betegnek volt legalább 180 naptári napi jövedelme, akkor a táppénz összegét a táppénz jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért jövedelem alapján kell megállapítani."
Ha az egyes munkahelyek között van 30 napot meghaladó megszakítás, akkor a megszakítás előtti jövedelmet nem vehetik figyelembe.
Hűűű, nem teljesen értem, leírom, hogy pontosan hogy volt a 2010, 2011.
2010: januártól júli20ig "A" munkahely
januártól júni 20ig "B" munkahely
január, február gyes is
júli 21-aug 31 munkanélküli
szeptember 1től dec 31: "A", és "B" munkahely
szeptember 1-nov.30ig "C" munkahely
2011: januártól júli 20ig "A" munkahely
Januártól április 30 (jogtalan felmondással, egyébként júni20ig tartana) "B" munkahely
Júni5-től venném igénybe a tgyást (előre 28 nappal), 30-án született a baba.
Csak azért nem értem, mert a tb-s pasanak ezt részletesen elmondtam, szerződéseket látott dátummal, sőt mikor a "B" munkahely felbontotta egyoldalúan a szerződést, azért is nem harcoltunk, mert a tb-s pasi szerint a tgyásba, gyedbe nem csinál változást. Ezért voltam nyugodt. (eddig)
Ez már nekem is bonyolult :(
A tb-s pasi gondolom csak szóban mondta :(
Az biztos, hogy a "B" munkahely miatt én felkeresnék egy munkajogászt, mert gondolom nem fizette ki a béredet jún 20-ig.
Mindenképpen keresd fel az oep-et az összes papíroddal, jó lenne, ha emlékeznél a pasi nevére is, tisztázd ezt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!