Táppénz-tgyás kérdés?
Ma voltam a táppénzes papíromért, és mondta az asszisztens hölgy hogy e hónap 28.-án lejár a táppénzem. Május eleje óta vagyok táppénzen veszélyeztette terhesség miatt. Mi ilyenkor a teendő?van még bent majd 17 nap szabadságom, vagy már lehet igényelnem a tgyás-t?November végére vagyok kiírva egyenlőre.
Mit tanácsoltok?
Hogy érti, hogy lejár? Mióta dolgozol?
A tgyást legfeljebb november elejétől igényelheted (a szülés várható időpontja előtt max. 28 nappal). Addig kiveheted a szabikat, de érthetetlen számomra, hogy miért járna le a táppénzed.
Ja, így már értem. Annyi táppénzes nap jár, amennyit biztosításban töltöttél előtte. Korábban sehol nem dolgoztál? Mert akkor valóban ennyi fog járni.
Ha pl. november 15-től május 1-ig dolgozol, akkor 46 nap 2009-re, 140 nap 2010-re.
Május 20-tól (ekkortól jár a táppénz, ha korábban nem voltál betegállományban 2010-ben) jár 186 nap.
Szerintem még nem jár le, érdemes lenne a bérosztályotokon, vagy a könyvelőnél utánaérdeklődni, hogy mennyi napod van! Az én számításaim szerint még kellene kb. 20 napig kapnod 28-a után a táppénzt.
Ha korábban nem dolgoztál (2009. november előtt), akkor érdemes várnod a tgyással, mert ha szülés előtt már igénybe veszed, akkor a gyed annyi idővel kevesebb lesz.
Számíttasd ki mindenképpen.
Ha a könyvelő nem tudja kiszámolni, akkor az oep-nél kérheted, hogy számolják ki.
És ha mégis jól számoltak a munkahelyeden, akkor igen, vedd ki a szabikat, aztán meg igényled a tgyást. A kettő együtt már bőven kitart a szülésig!
Könnyű szülést neked!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!