Tgyás, Gyed jogosultság 2012?
2012 Március 24.-re vagyok kiírva.
Úgy néz ki március 01-el megszűnik a munkaviszonyom, mert lejár a szerződésem.
Jogosult leszek így tgyásra és gyedre?
Köszönöm a válaszokat!
A legegyszerűbb az, amit az első írt. Persze lehet bonyolítani, de nem érdemes :)
Természetesen csak akkor ha az igényléskor van 365 biztosítotti napod az elmúlt két évből.
Pl. itt egészen pontosan meg tudod érdeklődni, jó páran vagyunk válaszolók, akik értünk a témához.
Sajna más oldalt nem tudok, én nem szoktam keresgélni.
Nagyon köszönöm az eddigi válaszokat!
Biztos, hogy jár a gyed is?
Mert azt is hallodtam ,hogy ha nem vagyok biztosított /munkaviszonyba/ a Gyed igényléskor akkor csak a gyes jár.
Köszönöm szépen!
Ez igaz, kivéve, ha úgy nincs munkaviszonyod, hogy a tgyás alatt szűnt meg.
Mivel neked a tgyás alatt szűnik majd meg, így neked jár a gyed passzívan (vagyis nem minősül biztosítottságnak, egy esetleges második babánál ez az idő nem számít bele a gyedhez szükséges 365 napba)
Tessék így írja a jogszabály:
42/A. § (1) Gyermekgondozási díjra jogosult
b) a terhességi-gyermekágyi segélyben részesült anya, akinek a biztosítási jogviszonya a terhességi-gyermekágyi segély igénybevételének időtartama alatt megszűnt, feltéve, hogy a terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt.
Biztos, hogy jár a gyed, hiszen nem csak azoknak jár, akik az igényléskor biztosítottak, hanem azoknak is (igaz csak passzívan) akiknek a munkaviszonyuk a tgyás ideje alatt szűnt meg.
Hivatalos forás: oep honlap, itt a tények vannak leírva, egyedi dolgokkal nem foglalkoznak csak írásban (már ha győzöd kivárni). Más kérdez-felelek oldalt nem tudok, legalábbis olyat nem, ami ingyenes és használható tanácsot ad. Itt is szoktak lenni "okosok", de mi egy véleményen szoktunk lenni a 88%-ossal.
köszönöm szépen!
Boldog babavárást és Boldog Új Évet mindenkinek!!
Jelenleg úgy van a szabályozás, hogy álláskeresésiről lehet menni tgyásra, gyedre. Viszont az nincs megszabva, hogy mikor kell igényelni az álláskeresésit. Szóval én azt tenném a helyedben, hogy nem most, hanem pár hónap múlva igényelném az álláskeresésit. Nem tudom, hogy ilyenkor mi van, ha már megigényelted, biztos, hogy lehet "csak úgy", indok nélkül szüneteltetni, kérdezz rá a munkanélküli központban.
Hangsúlyozom, a jelenlegi szabályozás szerint. Már nem tudom, hogy hol olvastam, hogy lehet, hogy ezen fognak módosítani, hivatalos helyről még nem hallottam ilyet, de ki tudja?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!