Minimálbérre vagyok bejelentve, ha megbeszélem a munkáltatómmal, hogy jelentsen be többre, akkor több gyedet fogok kapni?
Persze a különbözetet addig mi kompenzálnánk...
Csinálta már valaki ilyen módon?
7 hetes kismami :)
Az elsőnek: jól tudod, mindig az igénylést megelőző naptári évet nézik. Ami kérdezőnél akár még meg is lehet.
A kérdés az, hogy pontosan mikorra vagy kiírva?
Ha most 7 hetes vagy, akkor az utolsó mensid kb. 2011.10.15 körül volt. Ha innen nézzük, akkor a szülés várható ideje 2012.07.21. A tgyás 168 napja letelik 2013.01.05-én, amikor igényelheti a gyedet, vagyis akkor már a 2012-es évet nézik.
És itt van egy fontos momentum: ha a 2012-es évedben nem lesz 180 bérezett napod, akkor a tgyás alapjául szolgáló jövedelmed lesz a gyed alapod is. Magyarul ha nem dolgozol+szabi minimum 2012.06.29-ig, akkor a minimálbér után fogod kapni a gyedet is. Ha tudsz addig dolgozni, akkor már az emelt béredből fogják számolni. Ez azért valljuk be, elég rizikós, bár vannak olyanok, akik kvázi a munkahelyükről mennek szülni.
A másik rizikó az, hogy megéri-e?
A munkáltató a 78e Ft után durván 40eFt-ot fizet. Jövőre a minimálbér 92e Ft lesz, az 60eFt-jába kerül a munkáltatónak az állam felé. Ez után br. 65 a gyed, egy gyerekkedvezménnyel nettóban 55.
Ha felemeli a fizetésed 120-ra, akkor az neki 76-ba kerül, illetve neki 60, neked 16. Ez után br. 84 a gyed, nettóban 69.
Ha júliusban szülsz, akkor a te plusz kiadásod 116eFt (ami lehet, hogy a semmiért, ha vesz. terhesség miatt nem tudsz végigdolgozni), és nyersz vele 252eFt-ot. De hangsúlyozom, ehhez az kell, hogy majdnem a szülésig dolgozz (vagy szabi).
Bocs az offért kedves kérdező, de kérdezhetnék én is a második válaszolótól? Nekem is hasonló a gondom.
Szóval kedves második: az én esetem a következő: 2011. dec. 30-ig gyeden vagyok. Utána szabi, majd táppénz, mert jön a kistesó. Én is gondolkodtam, hogy ha megemeltetem a fizumat, akkor többet kapnék. Szerinted ilyenkor többet kapnék valóban? Tehát szabin lennék kb egy hónapot, azaz kb február 1-ig az emelt bérrel. Utána május 20ig táppénz, majd utána tgyás. Ilyen esetben kapnék az emelt összeg után gyedet?
Előre is köszi a választ!
"Bocs az offért kedves kérdező, de kérdezhetnék én is a második válaszolótól? Nekem is hasonló a gondom.
Szóval kedves második: az én esetem a következő: 2011. dec. 30-ig gyeden vagyok. Utána szabi, majd táppénz, mert jön a kistesó. Én is gondolkodtam, hogy ha megemeltetem a fizumat, akkor többet kapnék. Szerinted ilyenkor többet kapnék valóban? Tehát szabin lennék kb egy hónapot, azaz kb február 1-ig az emelt bérrel. Utána május 20ig táppénz, majd utána tgyás. Ilyen esetben kapnék az emelt összeg után gyedet?
Előre is köszi a választ!"
(Bocs a másolásért, így könnyebb válaszolni.)
2012. feb. 1-ig emelt szabipénz
Feb. 1- május 20 táppénz: igénylést megelőző, azaz 2011-es évet nézik, amikor gyedet kaptál, ezért a mostani gyed alapod lesz a táppénz alapja, annak a 60%-a lesz.
Május 20 - nov.04 tgyás: igénylést megelőző, azaz 2011-es jövedelmed nézik. Mivel 2011-ben nem volt 180 bérezett napod, így a minimálbér kétszerese után (vagy ha a tényleges/szerződésed ennél kevesebb, akkor az után) kapod a tgyást. Azaz, ha 2011. dec. 31-én szabis pénzt kapsz, akkor az alapján számfejtik a tgyásodat (de max. a minimálbér kétszerese után).
Nov. 04 gyed igénylés: itt is az igénylést megelőző, azaz 2011-es évet nézik, mivel itt nincs 180 bérezett nap és azért nincs, mert gyedet kaptál, ezért a korábbi (azaz mostani) gyed alapod lesz az alapod.
Magyarul a szabis időszakra és a tgyás időszakra (ha dec. 31-én bért kapsz és nem ellátást) több pénzt kaphatsz, de a gyedre nem.
Csak akkor változtatna valamit a későbbi gyededen, ha 2013-ban igényled a gyedet (ehhez az kell, hogy a tgyást 2012.07.17 vagy utána igényled) ÉS 2012-ben legyen minimum 180 bérezett napod. Bérezett napnak számít: meló, szabi, betegszabi 15 napja - viszont ez vesz. terhesség miatti keresőképtelenség esetén nincs.
A te esetedben azt kell mérlegelni, hogy milyen kombinációval jártok jobban:
- fizetés emelés
- szabi teljes letöltése (a feb. 1-ig tartó szabis időszak bevallom, egy kicsit bekavart, általában a gyedről visszamenőknél jóval több a szabi mértéke)
- minél előbb táppénz (akár a szabi bent tartásával) és valaki gyest igényel a családból a tgyás igényléséig.
A pontos tanácshoz jó volna tudni a mostani jövedelmed, a szülés várható idejét és azt, hogy hány nap szabid van bent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!