Ha gyermeket vállalok, mikor kapok gyest?
A gyeshez nem kell munkaviszony, alanyi jogon jár.
A gyedhez a szülést megelőző 2 éven belül 365 biztosításban töltött nap kell. Az ellátásokat a szülés után kapod.
Ellátás a gyerek 3 éves koráig jár. Ha jogosult vagy gyedre, az 2 éves korig járhat, a biztosítási idő függvényében (amennyi biztosításban töltött napod van, annyi napig kapod a gyedet, de max. a kicsi 2 éves koráig).
Ha jogosult vagy gyedre, akkor tgyásra is. A tgyás a szülés előtt legfeljebb 28 nappal igényelhető, 168 napig jár. A gyed ez után indul. Mind a tgyás mind a gyed az igénylést megelőzően elért jövedelmed alapján kerül kiszámításra (ha volt 180 bérezett napod - olyan nap, amikor munkabért kaptál). Mértékük 70%.
A gyes fix összeg, 28500 bruttó, kézbe 25650.
jól írta a kedves első
annyival kiegészíteném, hogy ehhez azért jár a családi pótlék is ( 12 200 ft)
egyben kapod meg összesen kb 37 500 ft körül van !
jah és megkell igényelni a MÁKNÁL..
minden jót.
Először is bocsi,hogy ide írok,de az én kérdésem is idevág...
"amennyi biztosításban töltött napod van, annyi napig kapod a gyedet, de max. a kicsi 2 éves koráig"
Előző gyerekkel kapott gyes minek számít?
Az is biztosításban töltött időnek?
Munkanélküli támogatás?
Dolgoztam júli 27-től egy cégnél 3 hónapot,majd 7 hónapig munkanélkülin voltam,majd május óta(6 hónapja)dolgozom egy másik cégnél.
Így mennyi időre kapok majd gyedet?
Még egyszer ne haragudjatok,hogy itt tettem fel a kérdésem és előre is köszönöm a választ!
Bocsika!
Az lemaradt,hogy most vagyok 5 hetes terhes,akkor a terhesség alatti idő is beleszámít és akkor már meglesz a 2 év is,ugye?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!