Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Jártatok így? Ugye nem lesz baj?

Jártatok így? Ugye nem lesz baj?

Figyelt kérdés
Ma vagyok pontosan 12 hetes. Uh-on voltam, ahol az ultrahangos először csak némán nézegetett. Hiába kérdeztem nem szólt semmit. Aztán azt mondta, hogy a bpd (ha jól tudom ez a fej körfogata...?) 18,5. A CRL 54 mm. Azt mondta, hogy a nagysága a 12 hétnek megfelelő, de a fej mérete kicsi. Jövő héten is vissza kell menni. Nagyon elkeseredtem, kérdeztem tőle,hogy most ez nagy baj, vagy hogy ennek van-e köze a Down kórhoz. De nem mondott semmit, csak hogy jövő héten menjek vissza. Utána kérdeztem az orvosom, ő meg annyit mondott, hogy ez előfordul, igaz, hogy csak ritkán. Senki nem biztatott meg semmivel, csak hogy majd jövő héten kiderül. De addig még olyan sokat kell várni... Volt már valaki így? Mi lehet a baj?
2011. szept. 20. 13:39
 1/8 anonim ***** válasza:

Terhesség hétről-hétre 12. hét - Magzat

A 12 hetes magzat hangszálai már kifejlődtek, így akár kiáltani is tud a kismama pocakjában. Alkalmanként meg is teszi, de természetesen hangtalanul. Mivel agya teljesen kifejlődött, így már képes a fájdalmat is érezni. Izomzata fejlődésével a 80 mm-es magzat egyre többet mozog, sőt már ekkor szopizza a hüvelykujját. Kis szemeit szemhéjak fedik és zárva is maradnak a 26-ik hétig, hogy védjék, míg a retina ki nem fejlődik teljesen. A magzat hossza CRL: 55-65 milliméter, teljes hossza 80 mm körüli. A súlya 15 gramm.

Magzat méretei a 12. héten (Hadlock féle számítás):

BPD: 1,4 cm, HC: 5,5 cm

2011. szept. 20. 13:46
 2/8 anonim ***** válasza:
A Down a nyaki redővel függ össze. Sztem csak nem látta jól, h mi van odabent. vszínű a baba olyan helyzetben volt, h lehetetlen volt kivenni. Nincs olyan terhes, akinél ne lennének elmérések. Majd írj jövőhéten!
2011. szept. 20. 13:47
 3/8 anonim ***** válasza:
Fentiek alapján nekem nem tűnik kicsinek a Bpd.. sőt inkább még nagyobb is. Nem hinném, hogy Down kór, annak mások a jelei (orrcsont hiánya, magas nyakiredő érték, és rövidebb csombcsont Fl).
2011. szept. 20. 13:47
 4/8 anonim ***** válasza:

Szerintem semmi baj a koponya mérettel:

Kérdés:

Az ultrahang vizsgálatok során különböző adatokat írnak a leletre. (pl.:BPD, FL, THQ stb.) A kérdésem, hogy létezik-e olyan táblázat amely az egyes terhességi hetekre vonatkoztatva tartalmazza a különböző, fent említett mutatószámok normális értékeit illetve intervallumát és a rövidítések jelentését.

Válasz:

Igen hozzá lehet jutni ilyen táblázatokhoz, ha másképp nem, könyvtárban a szülészeti ultrahang diagnosztikai kézikönyvben. Biztos, hogy a neten is megtalálható, de hirtelen tuti címet nem tudok.

Egy ilyen táblázatot persze kellő kritikával kell olvasni, mert a magzatok fejlődése nem egyforma és nem lineáris.

A terhességi korra fejátmérő (bpd) az idő legnagyobb részében jellemző, tipikus értékei: 12 hétkörül 20 mm, félidőben kb. 50 mm, a 30. hét körül 80 mm. A THQ, avagy mellkas átmérő a bpd-vel 1 cm-en belül "együtt fut"; a combcsont hossza (FL pedig átlag a bpd 2/3-a.

Dr. Nagy László

2011. szept. 20. 13:50
 5/8 anonim ***** válasza:

Fórum az alacsony bpd-ről.

[link]

2011. szept. 20. 13:56
 6/8 anonim ***** válasza:

Én ezt a táblázatot szoktam nézni, jó összefoglalás végig:

[link]

2011. szept. 20. 14:47
 7/8 anonim ***** válasza:
szia. nekem debrecenbe vették le azt mondták minden ok. 17mm volt a BPD a tartomány 16-24mm közötti. Ugyhogy nyugi. Nekem nem mondták,hogy pici mégha azt is írták rá,hogy a számíttás 11hét 5napnak felel meg holott aznap töltöttem be a 12.hetet. De a többi UH-n is mondták,hogy kornak megfelel.Ugyhogy nyugi én most megyek majd pénteken AFP-re.Tehát márciusig van még mikért aggódni :)
2011. szept. 20. 16:39
 8/8 anonim ***** válasza:
Az én babámnak is minden uh-n kisebb volt a bdp-je. És most itt fekszik a karomban és békésen szundikál:-) Kicsit kisebb fejjel született mint más babák, de ennyi, semmi baja nincs.
2011. szept. 21. 21:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!