Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » 19 lett az AFP. Nagy baj van...

19 lett az AFP. Nagy baj van biztosan?

Figyelt kérdés
2009. ápr. 14. 10:39
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Az AFP sokszor nem ad jó iránymutatást. A MoM érték a lényeg, az mennyi lett? Ne aggódj!
2009. ápr. 14. 10:44
 2/11 A kérdező kommentje:
19,7IU/ml, csak ez van a papíron, nem is tudom, ezt hogy lehet átszámolni MoM-ra. Tudtok segíteni?
2009. ápr. 14. 10:49
 3/11 anonim ***** válasza:
A kolléganőmnél is hasonló eredményt mértek, nekik azt javasolták, hogy egy hónap múlva ismételjék meg a vizsgálatot. Sokat rágódtak, meg féltek, mert nagyon nehezen 6 év után jött össze a baba, és mindenképp megtartották volna, de újra megcsináltatták, és teljesen normális eredményt kaptak. Igaz, hogy így a terhesség első 5 hónapját nem igazán tudták élvezni, de most mindent pótolnak:) Ne félj, kérd ki az orvosod tanácsát.
2009. ápr. 14. 10:59
 4/11 anonim ***** válasza:
Sajna én csak a mom értékeket tudom. De ne izgulj, csináltass vérvizsgálatot, sokféle van, quartett teszt, integrált teszt, kombinált teszt. Terhességi kornak megfelelően csinálják valamelyiket. Nagy biztonsággal megmondható, hogy mekkora a kockázat egy esetleges fejlődési rendellenességnek. A legkisebb százalék is 85 körüli, úgyhogy eléggé biztos vizsgálat. Ne aggódj! első voltam.
2009. ápr. 14. 11:03
 5/11 A kérdező kommentje:
Kombinált tesztem volt, az negatív, a nyaki redő is csak 1.8mm volt. Csak ez az egység zavar, mert mindenhol a MoM érték van megadva.
2009. ápr. 14. 11:13
 6/11 anonim ***** válasza:
Akkor pedig végképp ne aggódj, egy kombinált teszt sokkal-sokkal megbízhatóbb képet ad a kockázatról mint az afp. Ráadásul a nyaki redő értéked is tökéletes! Szép hónapokat!!!!
2009. ápr. 14. 15:20
 7/11 anonim ***** válasza:
Szia!Ne foglalkozz az AFP-vel.Ha nem pont az adott terhességi hétben veszik le a vért,már nem jó eredményt mutat!Nekem a 4 terhességemnél egyik se volt jó,az utolsónál meg 96 lett!Riogatásnakez az eredmény nagyon jó,de a kisfiam 3 éves és makk egészséges!Az UH-n a dokim megmondta,hogy mindene tökéletes,más meg nem érdekelt!Nekem a mom se lett jó!
2009. ápr. 14. 15:54
 8/11 anonim ***** válasza:

Az AFP értékét általában nanogramm/ml-ben szokás megadni, de mivel szintje több tényezőtől is függ, ezért egy átláthatóbb meghatározása terjedt el a terhesszűrésben. A MoMk érték egyrészt a terhesség pontos ultrahangos korához (12. heti ultrahang szűrés fontossága!) és az anya folyadéktereihez (ezt a testsúly megadásával becsüljük ) viszonyítja a magzatban megtermelt és az anyai vérbe átkerült (!) alfa-fötoprotein mennyiségét. Sajnos ez az utóbbi tényező (a folyadéktereket a testsúly alapján modellezik) az egyik nagy bizonytalansági tényező. A MoMk értéket adott terhességi héten 0,7-2,5 között tekintjük a normál tartományba esőnek. A ng/ml-ben megadott AFP érték általában 20-100 ng/ml közé esik.

Tapasztaljuk, hogy az AFP magasabb értéke többször fordul elő olyan esetben, amikor később a magzati fejlődés károsodását (méhen belüli elhalás avagy később a fejlődés visszamaradása = retardáció) észleljük. Nem a magas AFP az ok, az egy jel.

A baba pedig bármilyen AFP érték mellett lehet egészséges.

A méhen belüli diagnosztikában ma a legjobb eredményességű az ultrahang.

2009. ápr. 14. 16:02
 9/11 anonim ***** válasza:
Nekem is magas lett az afpm, most vagyok 19 hetes. (mom:3). Soron kívül sikerült eljutnunk Czeizel Endréhez, és ő azt mondta h ez már elavult, nem kell vele foglalkozni, mert a 70-es években az ultrahang elődje volt. Annyit mondott még, h ha a mom 10-15 között lenne akkor kellene megijedni. És lehet h nálad is ikerterhességnek indult és az egyik felszívódott (nálam is ezt valószínűsítette) Megnyugodni csak akkor fogunk ha megszületik, de addig sem szabad idegesíteni, gondolj a babára. Én már csak kismamariogatónak hívom!!
2009. ápr. 14. 16:57
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Egyátalán nem! A doktornőm azt mondta, hogy ez egy elavult vizsgálat, de Magyarországon még mindig ragaszkodnak hozzá. Pontossan ezt mondta: Ha nem lenne jó az eredmény, de az ultrahangon minden rendben (illetve a 12 heti konbinált teszt is jó volt)akkor nem kell az afp vel foglalkozni.

Szerintem ne izgulj!!

2009. ápr. 14. 17:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!