A TGYÁST és a GYEDET is az szülést megelőző év jövedelméből nézik, és nem számít bele a táppénz, ugye? A TGYÁS miért több nettóban, még akkor is, ha van maximuma?
Figyelt kérdés
TGYÁSnak jól tudom, van maximuma, ha nincs 180 ledolgozott napom?2011. júl. 26. 14:33
1/11 anonim válasza:
A GYED-nek van maximuma, a TGYÁS-nak nincs!
2/11 anonim válasza:
Igen, nem számít bele a táppénz, és a tgyásnak valóban van maximuma, ha nincs 180 bérezett napod.
Azért magasabb a tgyás összege, mert kevesebb belőle a levonás. A tgyásból szja-t, a gyedből meg szja-t és nyugdíjjárulékot is vonnak.
3/11 anonim válasza:
én nem értem ezt most.. ha januárban szülök akkor megszívom? :S
4/11 anonim válasza:
Miért szívnád meg?
Január előtt nincsen másik év? A szülés előtti évben elért jövedelem az alapja. Mindegy, hogy 2012 januárban, vagy decemberben szülsz, akkor is 2011 lesz az igénylést megelőző év.
Kérdező, a gyedet nem a szülést megelőző év jövedelméből, hanem az IGÉNYLÉST megelőző év jövedelméből számolják. Vagyis akár a szülés éve is lehet az alapja.
5/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a sok segítséget! Még egy kérdés: a GYED alapja lehet-e a tgyás is?
2011. júl. 27. 08:13
6/11 anonim válasza:
utolsó előtti vagyok. azért kérdeztem, mert az előző évet veszik. 2012-ben szülök mondjuk akkor februárban. akkor 2011. évet nézik. nyilván már október-novembertől táppénzen lennék. sőt lehet már most is. és akkor a táppénzem az csak 60 %! szal van (ha mostantól megyek el tp-re) 5 olyan hónapom, amikor csak 60%-ot kapok! nem azért kérdezem mert okoskodok, -akkor nem kérdezném- hanem mert NEM ÉRTEM! :P és szeretném tisztán látni, ha már felvetődött egy ilyen kérdés.
7/11 anonim válasza:
Ettől ne félj, kedves utolsó, mert egyik ellátás sem lehet alapja a másiknak. Táppénzből nem tudnak gyed-et, tgyás-t számolni.
8/11 anonim válasza:
Viszont célszerű minél több munkanapot szerezni a szülés előtt. Ha csak 365 nap biztosított nap van a szülés napjáig a szülést megelőző két évben, akkor a tgyás lejárta után csak egy évig fogod kapni a gyed-et, tehát nem lesz a gyermeket másfél éves, amikortól a gyes-re (25000 Ft kb. nettóban) kell áttérni. Ahhoz, hogy a gyerek 2 éves koráig gyed-en lehess, 562 biztosított nap kell legyen.
9/11 anonim válasza:
Nem munkanap kell 562, hanem biztosításban töltött nap, ami nem feltétlenül ugyanaz. A táppénz sem olyan nap, amikor munkabért kapsz, de ettől még, mivel van mögötte munkaviszony, biztosításban töltött napnak számít, így az 562/365 napba beleszámít.
10/11 anonim válasza:
Én is biztosított napot írtam. Amúgy a válaszom nem csak a kérdezőnek szólt, hanem annak a válaszolónak is, aki feltételes módban írt. Ők gondolom még tervezik csak a gyereket. A kérdezőnek, mivel ahogy írta nincs meg 180 napja, így esélye sincs az 562 napra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!