Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Terhességi cukorbetegségnél...

Terhességi cukorbetegségnél mennyi lehet max. A megengedett éhgyomri cukorérték?

Figyelt kérdés
Nekem azt mondta a dokim, hogy itthon mérjem a cukrom és étkezés után 1 órával 7 alatt legyen. Ez mindig így is van, max. 6 körül szokott lenni. De az éhgyomriról nem beszéltünk. Nekem 5 körül (de pl. ma reggel 5,6 volt, pont annyi, mint vacsi után 1 órával) szokott lenni. Nem sok? Mitől függ, hogyan lehetne csökkenteni?
2011. jún. 19. 08:36
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

És még egy történet, a diabetólogus mesélte, hogy volt egy paciense, milligrammra tartotta a diétát, 5-6 közt volt a vércukra, és ment a diabetológiára, ahol semmit nem csináltak az égvilágon vele, mert csak megnézték a gondozási naplót és annyi, megmérték neki, 19 volt a vércukra. De a laborok is azt mutatták tökéletes a cukra egyébként, tehát nem csalt az otthoni cukorértékekkel.

Végül mondta neki a diabetológus, üljön le a portán és 10 perc múlva mérje meg, és 10 perc múlva 5 volt. És a diabetológus sem tudta megmondani, vajon mitől ugrik az egekbe és mitől áll vissza, azt mondta valahogy a szervezet így működik.

Úgyhogy a legapróbb, legjelentéktelenebb dolog is képes ilyen szinten befolyásolni.

2011. jún. 19. 10:48
 12/19 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! Egyébként mindig 5,0 és 5,2 között van reggel, egyszer-egyszer alacsonyabb vagy magasabb max. 3-4 tizeddel, ez biztosan függ valami külső tényezőtől, ahogyan írtátok is.

Az inzulintúltermelést viszont nem nagyon értem. Elvileg a vércukor-szint emelkedés miatt inzulin termelődik, az inzulin lebontja a cukrot, amitől az visszaáll az eredeti szintre. Vagy nem jól tudom? GD-nél pont, hogy kevesebb az inzulin, ezért kevesebb cukrot tud lebontani, így magasabb a vércukorszint, nem? Vagy én tudom rosszul?

Mert nekem az a furi, hogy kaja után 1 órával olyan 5,2 és 5,7 között szokott lenni, ami ideális. Viszont az idő elteltével (vagyis éjszaka) nem csökken tovább...

2011. jún. 19. 11:19
 13/19 anonim ***** válasza:

Egészséges embernél annyi inzulin termelődik , hogy egyensúlyban tartsa.

Beteg embernél, vagy túltermelés van, amitől lejjebb megy a cukorszint a vérben, mint kivánatos. Van ilyen alapbetegségben, okozhatja például daganat, de a terhesség is.

Vagy nem termel eleget, amitől feljebb megy.

Mindkettő a szénhidrátanyagcsere felborulása erre vagy arra.

2011. jún. 19. 11:25
 14/19 A kérdező kommentje:
Ezt értem, csak azt nem, hogy miért van az, hogy vacsora (és minden más étkezés) után 1 óra alatt a teljesen normális szintre visszaáll a vércukor-szintem, viszont reggelre ugyanolyan magas marad, mint amilyen 11 órával előtte volt. (pl. ha étkezés után 2 órával is megmérem, akkor már 4,5 körül szokott lenni, szóval tovább csökken, de reggelre valamiért mégsem)
2011. jún. 19. 11:30
 15/19 anonim ***** válasza:
azért mert éjszaka termelődik valamilyen hormon valami okból, ami nem engedi az inzulinnak, hogy hasson. kivigye a véredből a cukrot. Csak minimális szinten, hogy az életfunkciókat fenntartsa. A máj pedig bocsát ehhez ki cukrot, nemcsak az a cukor van a szervezetedben, amit bevittél este. És így marad az eredeti cukorszint.
2011. jún. 19. 11:39
 16/19 anonim ***** válasza:

nem így működik a szénhidrátanyagcsere ahogy te leírtad, ez egy egyszerűsített séma. Az összes puffer részt vesz benne, valamit az agy, ami különböző hormonokat bocsát ki az inzulin ellenében stb stb.

Leírtam egy példát, ahol valamitől (szénhidrát bevitel nélkül) megemelkedett a cukor 19-re és inzulin bevitel nélkül visszament 5-re. És az illetőnek nem volt saját inzulintermelése. Valószínűsíthető, hogy ezt a máj irányítja. Valami más hormonnal.

2011. jún. 19. 11:44
 17/19 A kérdező kommentje:

Á, kezdem érteni, köszi Nektek!:-)

Ezek szerint befolyásolni sem lehet? Szóval tudok valamit tenni, hogy a reggeli érték alacsonyabb legyen? vagy ez még nem gáz? Hiszen a napközbeni, étkezések utáni értékeim jók.

2011. jún. 19. 11:46
 18/19 anonim ***** válasza:
Én úgy tudom,hogy az inzulinnal ellentétes hormon a glukagon.Ez akkor termelődik,ha alacsony a vércukorszint,és az izmokból,illetve a májból veszi fel a cukrot,és pakolja vissza a vérbe. Éjszaka,mikor eleve csak a vegetatív szervrendszered dolgozik,ezekből a raktárakból kényelmesen tudja fedezni a szükséges cukrot. Legvégső esetben kezd bomlani a zsírszövet,de ott más folyamatok is vannak,amit már nem tudnék elmondani utánaolvasás nélkül.
2011. jún. 20. 13:37
 19/19 anonim ***** válasza:
nekem mikkor nem voltam terhes átlagba 4.4 körül volt utána mikkor terhes lettem volt hogy felment 12 ig is :(
2011. jún. 22. 11:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!