7hetes terhes vagyok, a vércukrom sokszor 9 körüli, még nem voltam terheléses vércukron! Mennyire baj ez?
Károsodhat a lepény, mert inzulin hiány hatására károsodnak a sejtek, minek következtében lepényelégtelenség lép fel, ami rontja a magzat tápanyag és oxigén ellátását. Ha a magzat nem kap elég oxigént, akkor a méhen belül könnyen elhalhat.
Ha túl sok cukor jut át a magzatba, a baba elkezd hízni. Elsősorban a hasi szerveit (máj, lép) érinti, valamint a víz is szaporodik, és ödéma lép fel. Az ödéma zavarja a szervek működését. Az elhízott magzatnak több oxigénre van szüksége, viszont az elégtelen lepényműködés miatt azt nem kapja meg.
A magzat hasnyálmirigye alkalmazkodik a sok cukorhoz és jelentős inzulintermelést produkál. Mivel romlott a lepény működése, a cukorbevitel is csökkenni fog, és a magzat vércukorszintje hirtelen leeshet. Ennek következtében károsodhat sőt, meg is halhat.
A magzat sérülékenyebbé válik, ezért a szülés alatt könnyebben szenvedhet károsodást. Ennek következtében gyakoribb a császármetszés alkalmazása.
Szülés után gyorsan csökkenhet a magzat vércukorszintje, az inzulin túltermelés eltünteti a vérből a cukrot és súlyos agyi károsodást okozhat. A vizenyős magzati szervek pedig hibásan működnek. A máj zavara nyomán véralvadási probléma keletkezhet, előfordulhat agyvérzés is. Nehezen tud a környezetéhez alkalmazkodni a baba, ha a szíve is hibásan működik.
Kedden menj be a diabetológiára, soron kívül fogadni fognak, ez biztos.
Nekem 2-es típusú diabéteszem van, terhességen kívül diétával karbantartható. Már a tervezésbe is bevontam a diabetológusomat, és megérte, mert a terhességi pozitív teszttel egyszerre ugrott meg a cukrom, azonnal inzulinra állítottak. Ennek köszönhetem, hogy egészséges a babám.
Addig is próbálj csökkentett szénhidrátbevitelű diétát tartani, de ne CH menteset, mert azért 160g-ra minimum szükséged van neked is és a babának is. A CH hiány is károsít ugyanis.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!