Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Mi szóltok? Fiatalon terhesség?

Mi szóltok? Fiatalon terhesség?

Figyelt kérdés

Imádom ezt a rovatot!Imádom olvasni a sok kismamát aki beszámolót tart hogy épp mennyi idős és hogy alig várja a babáját!:)

Ami viszont nem annyira tetszik hogy,egyre többet olvasom a 18 és annál fiatalabb lányokat akik terhesek és ebben vagy abban tanácsot kérnek!De legtöbbször abban hogy a szülőkkel hogyan fogadtassák el a hírt hogy nagyszülők lesznek....

Jönnek a dumák hogy az én anyám is ekkor meg akkor szült,na és?Aztán jön az hogy mi is csórók voltunk még is megtartottuk....Aztán jön az hogy fiatal anyuka akar lenni mindenféleképp és még sorolhatnám a szebbnél szebb okokat és válaszokat!

ÉN úgy gondolom hogy

"anyukám is 16 éves volt mikor megszült" érvelés elég gyenge!Ne felejtsük el hogy akkor még az emberek valamivel jobban tisztelték,becsülték egymást és nem léptek le boldog boldogtalannal ha egy "kis" gondjuk adódott!Na meg ott a gyerekvállalás,és az esküvő még jelentett valamit!:S

Nem volt válság és anyukának az anyukája és az apukája(tehát nagyfaterék) is úgy melózott hogy nem kellett attól rettegniük mikor maradnak éhen!Többnyire ahol elkezdtek 15 évesen melózni ott is haltak ki!Volt többnyire bazi nagy ház ahol nem egymás nyakán kuporogtak 30an és volt kert ahol megtermett mind az amit ma ezrekért veszünk a piacon!Akkor is csórók voltak az emberek de volt munkájuk és mind az ami a mai fiataloknak nem adatik meg!Ja és a legfontosabb,16 évesen anyu már tudott főzni mert rá volt utalva,művelte a földet,valaki nevelte a kis testvéreit is,vagy épp az anyjával kapált a határban a földeken és nem a seggét rázta az egyik helyi discoban spurival az arca mögött,tehát volt felelősség tudata!

A másik hogy "Fiatal anyuka szeretnék lenni!" Igen?16 évesen?Akkor aki 24-25-26 esetleg 30 felett szül az már kivénhedt,nagymama vagy mi fene?

18 évesen örül az ember ha villoghat a sarki boltban a személyijével mikor cigit akar venni legálisan!16 évesen terhesnek lenni?Gyereknek gyerek!Mint említettem egy csöpp felelősség tudat nem szorult belé mert nincs rákényszerülve hisz anyuciék a segge alá raknak mindent!Nulla perc munka viszony,de még az hagyján,nincs végzettsége(!!!)és többnyire élete első pasija aki még lehet meg sem tanulta normálisan felhúzni az óvszert!És 16 évesen honnan is tudná realizálni az életet,meglátni mi a jó és mi nem?

Na már most ennek tudatában én baromira ellenzem a "fiatal terhességet"!

Nem vagyok megkeseredett,nem próbálkozunk évek óta a babával,boldog párkapcsolatban élek a vőlegényemmel,van szakmánk,van munkánk,van lakásunk és abszolút nem a féltékenység beszél belőlem!Mindössze a józan ész!Legalább is ha én 23 évesen úgy látom hogy de jó hogy nem az első szerelmemet ajándékoztam meg egy élettel és még egy kicsit élnem kellett,FELNŐNÖM!!!!!!!!És még most is akad egy két dolog amit meg akarunk csinálni és kell ahhoz hogy a terhességem áldás legyen,ne aggodalom és pokol akkor hogy lehet az hogy egy 16-17-18 éves lány ezen már túl van,amin szerintem még nagy többségünk nincs és be meri vállalni????

Szeretném ha leírnátok ti hogy gondoljátok ezeket a dolgokat!Érdekel természetesen az ellenvélemény is ha kulturált keretek között érkezik!!!!!!!

Ja és a végére még annyit hogy hiszem,hogy van olyan tizenéves tini aki érettebb mint az én vagy a nálam idősebb korosztály és,aki tiniként megtalálja élete párját,aki meg teheti hogy vállal egy kisbabát,de mostanában hirtelen mindenki túl érett és túl pénzes lett egy kisbabára!Érdekes....

(Bocs hogy hosszú lett!:$)

Várom válaszotokat!

2011. jún. 11. 00:24
1 2 3 4 5 6
 21/60 anonim ***** válasza:

Szia!

Tényleg elég keményen beszélsz azokról akik fiatalon estek teherbe!Nem minden esetben jó 15-16-17 évesen szülni főleg a mai világban amikor tényleg az van ,hogy a a mai lányoknak jönnek mennek a pasik(régen pedig végig csak 1 volt)Mára már nem olyan stabil a párkapcsolat sem így tizenévesen.DE:18 felett már azért sokkal tapasztaltabb egy lány mint 15-16 évesen ilyenkor pár év is rengeteget számít!Ha stabil kapcsolatban van és legalább az egyik szülőpárnak van szakmája és egy fix állása akkor senkinek semmi köze ahhoz,hogy 19-20 évesen szül!A nagyon fiatal kismamáknál(14-16év) pedig csak az az egy a bökkenő,hogy a bébit általában a nagymama neveli nem az anyuka!Mivel még az anyuka is gyerek!!!Tehát az én véleményem az ,hogy nagyon fiatalon tényleg felelőtlenség szülni mert nem fogja még fel mennyi mindennel jár egy kisbaba,pláne ha apuka is 16 éves....na meg eltartani se nagyon tudják.Épp ezért fontos ,hogy legalább az egyiknek legyen szakmája és munkája ami már dobja magát,hogy 20 felett van....De egy 19-20 éves kismama azért más mint egy 15-16.

2011. jún. 15. 11:30
 22/60 anonim ***** válasza:
Szia! Van némi igazság abban amit mondasz,de eléggé bántóak is a soraid. Nem a kor határozza meg,hogy valaki milyen anya.Ítélkezni,pedig nagyon undorító,és manapság egyre népszerűbb beleszólni más életébe.Az a véleményem 15-16 évesen nem is kéne még szexelni, de ha már megteszi, vállalja a felelősséget a tetteiért.Ahogy írták már előttem egy 15-16 éves anya azért más mint egy 19-20-21.20 évesen lettem terhes,most 2 hónapos a kisfiam,nem rontottam el az életet,gyerek mellett is lehet bármit csinálni, ugyanúgy lehetnek álmaim és meg is valósíthatom,nem vágyok arra hogy mindenhéten leigyam magam,hogy váltogassam a pasikat.Szeretem a férjem és a kisfiunkat,úgy gondolom minden tőlem telhetőt megteszek,hogy jó élete legyen.A férjem dolgozik,majd én is fogok,szóval nem a szülők tartanak el.Sztem sokkal egészségtelenebb veszélyesebb közel 40 évesen szülni,mégsem ítélek el senkit aki akkor szül az ő élete azt csinál amit akar.Nem értem miért bántja a csőröd hogy ilyenkor szülnek,változtatni nem lehet,ráadásul egyre felháborítóbb amit a 11-17 évesek művelnek,nem csodálom hogy egyre több a kiskorú fiatalkorú kismama, annyit tehetsz, hogy vigyázol hogy a te gyereked ne kerüljön ilyen helyzetbe.
2011. jún. 15. 12:25
 23/60 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező!

Én egyetértek veled, - már ami a felelősségtudatot, és a 16 évesen szülést illeti.- Jó, persze, kivételek mindeig vannak, de itt nem ez a lényeg. (aki 16 évesen szült, az úgyis magára veszi, az általánosítás, hisz személyesen érintett) És itt rengeteg az olyan nő, aki mindenáron védi a magzat életét , arra bíztatják a 16 éves terhes kislányokat, h tartsák meg, és "boldog babavárást"... hát nem tudom. Kíváncsi lennék, ha az ő 16 éves kislányukról lenne szó, akkor is így vélekednének-e. Én sem vagyok abortuszpárti, inkább a védekezni kéne, de én úgy gondolom, nem az a lényeg, és a jó példa, hogyha mindenáron megtartanak egy ilyen babát, aztán ki tudja, hogy milyen családban, hány apa-jelölt mellett , milyen anyagi és érzelmi körülmények közt nől fel a pici... én nem vagyok benne biztos, hogy ez a jó megoldás. Egy gyerek felneveléséhez nagy felelősség kell, egy életen át, és nem hiszem, h erre egy mai 16 éves klész, és képes....

2011. jún. 15. 12:42
 24/60 anonim ***** válasza:
Én minden soroddal egyet értek kedves kérdező, én is így gondolom.
2011. jún. 15. 13:27
 25/60 anonim válasza:
Valamilyen szinten egyet értek a kérdezővel, de ne felejtsük el a "kultúrákat" szokásokat stb.. Én 18 éves vagyok , és 10 hetes terhes. A barátom roma, tisztességes családból származik és mindenük megvan. 3. hónapja vagyok együtt a vőlegényemmel(!!) és én magyar vagyok. Együtt élünk a szüleivel egy két szintes családi házban , én is dolgozom , és ő is. Nálluk egy kisgyermeket elvetetni BŰN, és az is ha az apa és az anya nem együtt nevelei fel a gyermekét. NEkem eleinte furcsa volt ez a család , de nagyon szeretem őket. Én mindent meg tudok már csinálni, tudom h jó háziasszony és anyuka lennék. Sokmindent tanultam és csak felfogás kérdése az egész, lehet hogy kéne még élnem, de minden okkal történik és ha ez volt megirva mért dobnám el magamtól? Aki megakarja oldani a problémáit az meg is fogja, és csak a család az akire az ember számíthat és az én családom biztosan ki fog állni melettem, ugyanugy ahogy én is melettük, és a kisbabám melett :)
2011. jún. 15. 14:52
 26/60 anonim ***** válasza:
Én egy korábbi válaszoló vagyok, aki azt írta le, hogy 19 éves és 20 éves lesz mire megszületik a babája! Csak ahhoz szeretnék hozzászólni, hogy valaki említette itt a gyerekotthont. Hát én erre azt tudom mondani, hogy NE! Bármit csak azt ne ... Ugyanis ahol én lakom, minimum 4-5 gyermekotthon van. Az ott lakó gyerekek ill. kamaszok között sok a roma, a magyar gyerekek kevesebben vannak, DE! Akik sajnos soha sem kerülnek családba, azoknak mit gondolsz kedves gyermekotthont ajánló, milyen életük lesz? Akik soha de soha nem tapasztalhatják meg, hogy milyen egy családban élni. Anyával és apával egy asztalnál ülni. Olyan tudattal élni, hogy anyunak és apunak nem kellettem?! Az itt felnövő gyerekek nagy része ezt traumaként éli meg, a személyiségében jelentős torzulást okozhat. Sőt itt, hála a roma állami gondozott gyerekeknek, sok családban élő gyerek megfélemlítve él, ugyanis őket nem érdekli, hogy mit mond nekik a nevelő, kilógnak, nem jönnek haza időre, randalíroznak ...stb. Ráadásul azokat is teljesen magával sodorja ez az alpári viselkedés, akik egyébként nem rossz gyerekek de sajnos ezt látják. Édesanyám szociálpedagógusként végzett, itt volt gyakorlaton a különböző nevelőintézetekben és sajnos hatalmas csalódások érték. Voltak olyan gyerekek akik nagyon a szívéhez nőttek de sajnos ők is megérték a pénzüket, elmondása szerint. A lopás, a verekedés, az ital, a cigaretta egyikőjüktől sem áll messze. Mert nincs aki szeretetet, nevelést nyújtson nekik. Ilyet egyetlen egy gyermek sem érdemel! Szerencsések azok, akik családhoz kerülnek, de még azok közül sem mind! Nekem a legjobb barátnőmet 4 éves korában intézetből hozták ki. A szülei magyarok, Ő pedig félig roma származású. Az édesanyjával szerintem mára már nincs teljesen rendben minden agyilag, az édesapja jólelkű, kedves ember. Az édesanyja folyton verte őt és ahol csak tudta megtiporta, értetlen módon. A barátnőm mindig azzal indokolta ezeket, hogy az édesanyja kisfiút akart, de az édesapja ragaszkodott a kislányhoz. Szerintem nem ez volt a fő indok, de ez most lényegtelen. A lényeg az az, hogy emiatt a nevelés miatt, sokszor elszökött, olyan dolgokat csinált amit korábban nem, felnőtt korára teljesen kifordult magából. Sokszor elmondta, hogy mennyire nagy fájdalom Neki, hogy a szüleinek nem kellett és eldobták maguktól! Ennyit erről! Én a gyermekotthont semmiféleképp nem ajánlanám!!
2011. jún. 15. 14:57
 27/60 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!:)

Tudjátok azért bosszant ez engem ennyire,ha már ezen "lovagoltok":), mert biztos bugyog bennem az anyai ösztön és undorítónak tartom amit néhány taknyos csinál,és nem őt sajnálom többnyire,hanem a családját és FŐLEG a pici babáját!Komolyan,Isten lássa lelkem,nem vagyok féltékeny,sőt,épp ellenkezőleg...de egy 16 éves lánynak miért lenne természetes szülni?És nem megyek bele a részletekbe mert a kérdésemben benne van a válasz szerintem,hogy miért,és szerintem érthetőek ezek a dolgok!

Ennek ellenére,azt a felét nem is ítélem el amelyik tényleg "másabb" mint az átlag 16 éves,de azok akik másabbak,azok tudnak védekezni,pont ezért MÁSOK!:)Nem egy,nem két olyan fiatal anyukát láttam már(személyesen is ismerem),aki több *aszt fogott mint ajtókilincset,fél éve még takony részegen rázta magát a discoban és most meg TERHES?????????:O:O:O:O Hát elítélhettek,de azonnal fel tudnám pofozni,úgy hogy az anyja is megérezze!:S

Nyilván van bennem egy cseppnyi féltékenység,mert én basszus, vagyok annyira felelősségteljes hogy hiába pánikolok azon,kiöregszem mire szülök(mert nem fogok kopasz p*csára szülni)még sem csináltattam fel magam az első "jöttmenttel"!:S

Mondja már meg nekem valaki hogy egy 16 éves anyuciék nélkül,meg anyósék nélkül mit tud biztosítani a babájának az anyatejen kívül hogy ennyire védi itt sok nő őket?És igen,igaza van a Kedves válaszolómnak aki azt írja hogy megnézné azt az anyukát aki buzdítja a 16 évest a szülésre...!De tudod Kedves Válaszolóm,ha most buzdító kommenteket ír akkor szerinted érdekelni fogja ha a lánya haza ballag majd babásan?Mert szerintem nem!:S És nem sok babának lesz normális gyerek,tini,felnőtt élete higgyétek el!

Dióhéjban mesélek!Anyuka 17,első nagy szerelemből terhesség,apuka az édesanyja parancsára elhagyta őket mikor a kicsi 2 éves volt,mondván nem is tőle van(amúgy tiszta apja a gyerek),apuka 20 évig le se kakálta a kislányát,bíróságon közölte 1 gyereke van,a másik lánya a feleségétől(a 2 éves anyját sosem vette el),eközben anyuka eljárt bulizni,szórakozni,pasizni,a gyereket meg 10 évesen lepasszolta nagymamának ennek annak,csak hogy mehessen,12 évesen a gyerek már egyedül volt otthon éjszaka stb stb....A mai felállás a következő...anyuka ma negyvenx éves és a mai napig annyira felelőtlen hogy több millió hitelt tapsolt el bulikra meg a hülyeségeire,a gyerekét nem támogatja,SŐT,a gyerek fizeti a tartozásának nagy részét és egy merő adta lelki nyomor a gyerek!Párkapcsolatfüggő,mimóza,és nincs személyisége!Szerintetek véletlen lett ilyen vagy annak hatása hogy anyuka FELELŐSSÉGTELJES tiniként gyereket csinált az első "szerelmének"????

A másik példa,anyuka szint úgy tizenx évesen szült,mára már 8 gyereke van(nem túlzok,tényleg 8) és a 14 éves lánya aki MOST BALLAG ÁLTALÁNOSBÓL 1 éve élettársi viszonyban él egy sráccal...anyuka meg lesz*rja magasról mert ott a többi 7 akit pesztrálni kell!Szerintetek a csaj meddig marad még "babátlanul"?Na ezek azok a példák amiken felforr az agyam és ezek miatt a példák miatt tettem fel a kérdést és voltam kíváncsi van e még épp eszű ember aki ezzel nagyon nem ért egyet!Biztos félre lehet olvasni a kérdésem,biztos valakinek bántó de szerintem aki akarja ki tudja venni belőle a lényeget,ahogy látom vannak egy páran!:)

Köszönöm a hozzászólásokat és tényleg kívánom hogy a kicsitek boldog családban nőjön fel mellettetek!:)

2011. jún. 15. 16:24
 28/60 anonim ***** válasza:

Én teljesen egyet értek veled kedves kérdező..

Ismerek én is ilyent,ott az osztálytársam 17 évesen szülte az első fiát,mire kiderült hogy terhes már a harmadik hapsia volt és azt se tudta kié a gyerek de megtartotta..Azóta volt már vagy 15 pasija szegény gyerek meg minden második héten mást hisz apának..Az anyja neveli a gyereket mert állandóan bulizik..Mellesleg már a harmadikat várja de minek..Szegény anyukáját sajnálom..

Belőle biztos nem lesz jó anya már az biztos..

Egyik volt barátnőm is hasonló ott hagyta az anyukájának a gyereket ő meg elköltözött az új pasijával..Megint terhes lett de nem maradt meg nála a baba.Erre én azt mondom hál istennek..De ő se bánkódott,sőt még örült is neki..

Na hát ilyeneknek kell a gyerek szerintetek..?

És itt vagyok én az ellen példa 26 éves vagyok most várom a harmadik babánkat..9 éve vagyunk együtt a férjemmel..Majdnem 20 voltam amikor az elsőt szültem,tervezett baba volt..Mindketten dolgoztunk..Mostanra van lakásunk,autónk..

Megjegyzem a két említett lány egyidős velem...

Igen itt a hangsúly a felelősség teljességen van,és itt a különbség is..

És ez az amit a kérdező is mondani akart...

2011. jún. 15. 20:10
 29/60 anonim ***** válasza:

Előző vagyok azt még elfelejtettem,hogy 16 évesen én nem tartottam volna meg..De mivel már az elejétől gyógyszert szedtem,így nem is lehetett gond..Akkor hagytam abba amikor megbeszéltük hogy jöhet a baba...

És itt jön elő megint a felelősség teljesség...

2011. jún. 15. 20:15
 30/60 A kérdező kommentje:

és még hány ilyen példa van....és ezért nem értem hogy hirtelen minden tini felelősség teljes anyának mondja magát...hát de kinek mit jelent a szó...

Köszönöm a válaszod!:)

2011. jún. 15. 20:19
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!