Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Hogyan kell intéznem? Mi a...

Hogyan kell intéznem? Mi a teendőm?

Figyelt kérdés
Jelenleg táppénzen vagyok szülés után szeretném igényelni a szülési szabadságot(tgyás)úgy tudom az ugyanaz.Milyen papirokat kell leadnom a munkáltatónál?Mennyi idő amig megkapom a pénzt?Ha a baba esetleg előbb jön akkor mi a helyzet addiga kiirt időpontig maradhatok táppénzen?Kicsit zavaros...Aki tud kérem irjon.
2011. máj. 18. 10:13
 1/4 anonim ***** válasza:

Szia!

Csak a kérdéseid egy részére tudok válaszolni. Én már szülés előtt megigényeltem a tgyást (ua. a kettő, ahogy írtad), bementem oda, ahol a táppénzes papírt szoktam leadni, és ott adtak nyomtatványokat, amiket aztán a munkáltatónak kell kitölteni, nekem csak aláírni kellett, innentől kezdve ő intézi. Mivel én szülés előtt igényeltem, kellett egy igazolás a háziorvostól, hogy valóban babát várok, meg mikorra, majd ha megszültem, be kell vinni megmutatni a születési anyakönyvi kivonatot. Aki már szült, annak is a munkáltató intézi, csak neki a születési anyakönyvi kivonat kell az orvosi igazolás helyett. Úgy gondolom táppénzen csak max. a szülésig maradhatsz, de ha kórházba kerülsz, szólni kell a háziorvosnak, hogy állítsa le a táppénzedet, mert akkor kórházi táppénz jár, ami kevesebb is, és azt nem tudom hogy kell intézni. Épp ezért intéztem el hamarabb tgyást, hogy ne kelljen még a táppénz miatt is szaladgálni.

Nekem azt mondták, hogy minden hónap tizedikéig utalják a pénzt, ha időben elintézi a munkáltató, először csak a darab hónapra kapod, a következőben jön az első teljes. Nekem nem intézték el, 20-án adtam le a papírjaimat, 23-tól jár a tgyás, de nem kaptam most semmit.

Kicsit hosszúra nyúlt, bocsi, de remélem segítettem.

2011. máj. 18. 10:49
 2/4 anonim ***** válasza:

A TGYÁS-t a munkáltató intézi, neked ehhez majd a szülés után megkapott anyakönyvi kivonat másolatára, a szülés tényét igazoló kórházi papírra és a gyerkőc taj számára (ezt automatikusan küldik postán) van szükséged. Ezeket összegyűjtöd, elküldöd a munkaadónak, ők visszaküldenek egy kitöltött nyomtatványt, amit alá kell írni, aztán vagy te, vagy a munkaadó beadja a papírokat az oep-nek.

És ne felejtsd el az anyasági támogatást igényelni az államkincstárnál, azt neked kell intézned!!

2011. máj. 18. 10:52
 3/4 A kérdező kommentje:
Köszi h irtatok.Akkor lehet h jobb lenne ha szülés előtt igyényelném?mert ha esetleg előbb jön?
2011. máj. 18. 11:13
 4/4 anonim ***** válasza:
Anyagilag hogy jársz jobban? Válaszd azt a megoldást, ami kedvezőbb.
2011. máj. 18. 13:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!