Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Mikortól mehetek el táppénzre...

Mikortól mehetek el táppénzre a várandóságom alatt?

Figyelt kérdés
1 hónapja dolgozom. 12 órát végig állok, gyakran érzem hogy kimerülök. 4,5 hónapos vagyok. Mondjak le a keresetemről vagy még kihúzhatom a táppénzig?
2011. máj. 13. 14:27
1 2 3 4
 31/37 A kérdező kommentje:
Nem voltam még munkanélkülin. 22 vagyok. Tavaly év közben estin jártam gimibe és diákmunkáztam. szeptemberben dolgoztam egy hónapot, de nem lett bejelentve. A párommal élünk egy munkásszállón. 10-20 e Ft is pénz.
2011. máj. 13. 16:20
 32/37 anonim ***** válasza:
Hát ez baj, mivel nem pályakezdőnek számítasz, így 1 évet regisztrált munkanélküliként kellene töltened, hogy bármilyen támogatásra jogosult legyél. A párod jövedelme mennyi? Ha nincs 40e ft, akkor esetleg meg lehet próbálni rendkívüli segélyt kérni az önkormányzatnál, de ez csak akkor fog működni, ha nem lesz munkahelyed. A másik lehetőség -ha nem vagy férjnél és letagadod a párodat- hogy így, egyedülállóként kérsz segélyt. Talán sikerül.
2011. máj. 13. 16:25
 33/37 anonim ***** válasza:
58%

Tisztázzunk pár dolgot!

1. Táppénzre nem csak a háziorvos vehet, hanem nőgyógyász, sőt még üzemorvos is.

2. Táppénzre nem tudsz menni kedves kérdező, legalábbis a szülésig semmiképpen sem, mert nincs egy éves munkaviszonyod (ha jól értelmezem). Ha rövidebb a munkaviszonyod, mint egy év, akkor annyi napig lehetsz táppénzen, amennyit dolgoztál.

3. A felmondási tilalom csak a határozatlan idejű, nem próbaidős, nem közvetített munkaerő terhességére vonatkozik, akkor is csak a munkáltatói rendes felmondás ellen véd. Feltételezem, te próbaidős vagy. Innentől kezdve te nem vagy védve. Magyarul indok nélkül bármikor felmondhatnak neked.

4. Kérheted, hogy az állapotodnak megfelelő munkát adjanak, ezért nem kaphatsz kevesebb pénzt, mint most. Ha nem tud az állapotodnak megfelelő munkát adni, akkor fel kell mentenie a munkavégzés alól és állásidőre járó bért kell, hogy kapj. És itt jön vissza a 3. pont. Mivel nem vagy védve, simán megteheti, hogy kirúg.

2011. máj. 13. 17:21
 34/37 anonim ***** válasza:
0%

Ne beszéljetek már marhaságot! Táppénzre csak a háziorvos jogosult venni a beteget. Az összes többi orvos csak szakorvosi javaslatot tehet rá. Az üzemorvos emellett munkavégzésre alkalmatlannak nyilváníthat, ami ok a munkaviszony megszüntetésére.

A barátnőm egy hónapot töltött kórházban, én vittem a háziorvosához hetente az igazolást a kórházból, hogy még mindig fekvőbeteg és javasolják továbbra is a keresőképtelen állományban tartását.

2011. máj. 13. 17:25
 35/37 anonim ***** válasza:

utolsó!

hülyeséget írsz!

nem csak háziorvos vehet és tarthat táppénzen!!!

nekem a cégnél is mondták az irodás csajok, hogyha nem sikerül a táppénzt elintéznem fordulhatok az üzemorvoshoz is ez ügyben! amugy engem is az sztk-s nőgyógyász tart táppénzen január óta!!!!!!

2011. máj. 13. 19:13
 36/37 anonim ***** válasza:
0%
Hát akkor hajrá, tartson táppénzen az sztk-s nőgyógyász. Jogosultsága ugyan nincs rá, de te tudod. Az üzemorvos meg ha munkaképtelennek talál, attól még nem vesz táppénzre, ellenben a munkáltatód felmondhat abban a pillanatban.
2011. máj. 13. 19:21
 37/37 sumergo ***** válasza:
100%

OEP honlapjáról:

A keresőképtelenség igazolása

A biztosított keresőképtelenségét az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozott egészségügyi

szolgáltató (intézmény) orvosa igazolja, tehát magánorvos nem jogosult a táppénzhez szükséges

keresőképtelenség igazolására.

A keresőképtelenség, illetve a keresőképesség elbírálására jogosult

a háziorvos,

a házi gyermekorvos

a járóbeteg-szakellátás orvosa, ha az intézményvezető erre feljogosította és területileg vagy a

háziorvos beutalása alapján a beteg ellátására illetékes

az ideggondozó, , ha az intézményvezető erre feljogosította

a bőr- és nemibeteg-gondozó, ha az intézményvezető erre feljogosította

a tüdőgondozó, ha az intézményvezető erre feljogosította

az onkológiai gondozó szakorvosa, ha az intézményvezető erre feljogosította

az egészségbiztosítási pénztár ellenőrző főorvosa

regionális egészségbiztosítási pénztárral felülvéleményező tevékenységre szerződött főorvos.

Én is azt hittem, hogy csak háziorvos, de most utánanéztem, és tévedtem!

2011. máj. 13. 20:14
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!