KRESZ kérdés? A férjemmel két kérdésben vitatkozunk: 1.30 héttől nem lehet vezetni 2. muszáj-e bekötni magát a kismamának
Sziasztok!
(5) Nem kell becsatolni a biztonsági övet:
a) a hátramenetben közlekedő gépkocsi vezetőjének;
b) a taxi gépkocsi vezetőjének, ha taxi üzemmódban utast szállít;
c) a mentő gépkocsi betegellátó terében utazóknak, ha a becsatolás a beteg állapotának romlását okozhatja, a betegellátást akadályozza;
d) a lakott területen menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban;
e) a lakott területen kívül menetrend szerinti személyszállítás végző autóbuszban, ha álló utasokat is szállíthat;
f) az autóbuszban szállított 3. életévét még be nem töltött gyermeknek;
g) annak, aki külön jogszabályban meghatározott orvos által kiállított igazolással rendelkezik.
Kiemelném az utolsó pontot (5. bekezdés g. pontja) A kismama, ha erről orvosi igazolást kap, nem kell, hogy bekösse az övet. Ezt a rendőr köteles elfogadni. Párom most jár autós iskolába, állítólag ez teszt kérdés is volt Neki gyakorlás alatt. Ő azonnal rávágta hibásan, hogy kötelező. :) Ő mesélte nekem el ezt itthon először, persze én is rávágtam, hogy nem jó az orvosi igazolás. :D
Ettől független 30 hetes kismamaként én mindenképp bekötöm az övet, eddig is bekötöttem, most még inkább. Vannak már nagyon jó öv terelők. Szerintem felelőtlenség lenne, ha nem tenném. A válasz azonban az, hogy nem muszáj bekötnie, ha rendelkezik orvosi igazolással. Fura...nem fura, de a jogszabályban ez áll.
Forrás:
1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet
a közúti közlekedés szabályairól 48. § (5) bekezdés
30/N
Utolsó vagyok... szerintem én végig fogok vezetni, a szülésre a Párom visz már remélem :D. Ha ő nem akkor ismerős. Most viszont még egy 5-6 hétig simán bírom, úgy érzem, aztán majd meglátjuk. Kockáztatni nem fogok az biztos. :) A vezetés tiltásáról azonban nem tudok.
30/N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!