Mennyi táppénzt kapok ebből?
légyszíves segítsetek kiszámolni, hogy mennyi táppénz jár nekem.
mert kaptam egy összeget és most nem tudom, hogy hány napra vonatkozik.
tehát a bérem bruttó 140.000 Ft, ez a táppénz alapja.
azért ide írtam ki a kérdést, mert kismamaként vagyok itthon, lehet, hogy lesz még 1-2 terhességre vonatkozó kérdésem is.
azt hiszem közben ez a része megvan. - közben utánanéztem
annyi szeretnék még kérdezni, hogy az én esetemben mikor lenne érdemesebb a tgyás-t igényelni: szülés előtt 4 héttel, vagy csak a szülés utántól?
"annyi szeretnék még kérdezni, hogy az én esetemben mikor lenne érdemesebb a tgyás-t igényelni: szülés előtt 4 héttel, vagy csak a szülés utántól?"
Amíg nem írod meg, hogy mikorra vagy kiírva, mióta vagy táppénzen, addig erre senki nem fog tudni neked válaszolni :)
A br. 140-es béred, nem biztos, hogy ez is a táppénz alapja, hiszen a táppénznél (is) mindig az igénylést megelőző naptári év napi átlagát veszik alapnak.
Akkor nézzük:
A táppénzed alapja akkor a 140, ennyi lesz a tgyás alapod is (azaz br. 98e Ft lesz a tgyásod, ez nettóban adójóváírással 90, anélkül 78), mivel a gyedet így is úgy is idén igényled, ez lesz a gyed alapod is (azaz br. 98e lesz a gyeded, ez nettóban adójóváírással 80, adójóváírás nélkül 68).
Mivel a gyeded nem maximalizált, így az több, mint a mostani táppénzed, ezért neked az érné meg, ha a szülés előtt 28 nappal igényelnéd a tgyást.
köszönöm a válaszod. még valami, hogy tisztán lássak:
annyit tudok, hogy a táppénz az a bruttó bér 60%-a és szja-t vonnak belőle, illetve van adójóváirás.
a tgyásnál már 70%al számolnak. ugyanezt vonják belőle?
és van a gyed, ott is 70%al számolnak. abból mit vonnak?
ha pár száz Ft-ról van szó, akkor tényleg tisztább, ha a szüléstől igénylem csak.
Tgyás: 70%, 16% szja-t vonnak belőle
Gyed: 70%, 16% szja-t és 10% nyugdíjjárulékot vonnak belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!