"Álló idő"? - elvileg a sima táppénznél többet kap így a kismama?
Munkahelyemen a 12. hét után nem engedélyezik, hogy dolgozzam, tehát nem önszántamból vagyok táppénzen - hallottam ilyenről, hogy "álló időre tesznek" , de egyszerűen nem tud a munkahelyem utána járni( vagy nem akar) , segítenétek?
Köszönöm!
A munkahelyed köteles olyan munkakörbe helyezni, ami az állapotodnak megfelelő (nehéz fizikai munka, éjszakai műszak és kötelező túlóra pl kizárva). Ha nincs ilyen munkakör, akkor nem kényszeríthetnek táppénzre, hanem meg kell kapnod a teljes fizetésedet, miközben nem dolgozol. Ez van a jogszabályban.
Ha fel mered vállalni velük a konfliktust, akkor fenyegesd meg őket a mu kaügyi bírósággal, ahol garantáltan vesztenek, és ki kell fizetniük a teljes perköltséget, plusz az elmaradt béredet, ráadásul ki sem rúghatnak.
Közben ezt találtam neked:
"Mi az állásidő és mennyi az állásidőre járó díjazás?
Adódhatnak olyan helyzetek, amikor a munkáltató a működési körében felmerült valamely okból (pl. anyag-, áru-, megrendelés hiányában) nem tudja a munkavállalóit vagy azok egy részét foglalkoztatni, munkával ellátni. Ha a foglalkoztatás biztosításának hiánya a munkáltató részéről csak átmeneti, valószínűleg nem a munkavállalók munkaviszonyának megszüntetését fogja kezdeményezni. Ha így dönt, és a munkavállalók munkaviszonya továbbra is fennáll, az Mt. kötelezően előírja, hogy a kiesett munkaidőre (ún. állásidőre) a munkavállalóknak - miután az ok nem a munkavállalók, hanem a munkáltató működési körében merült fel - a személyi alapbérüket köteles megfizetni."
Köszi a gyors választ!
Ki mer ma nukaügyi perre menni ugye? - de én is úgy tudom, hogy valami megoldást kell találniuk, ha nem megy, akkor kellene ezt a több pénzt kapnom... mentőztem egyébként, így nincs "könnyített" munkalehetőség. Arra is gondoltam, hogy az OEP-et kellene megpróbálni felhívni... Mert épp a munkahely hozta fel ezt, csak aztán valahogy nem akarásnak nyögés lett a vége, és már nem tudom kivel beszélhetnék?
Akkor más is hallott már erről, és van ilyen... csak ugye rajtam kívül ez senkinek sem érdeke, így elég nehéz utánajárni!
Köszönöm, hogy utánanéztetek!
Szia! MEntőorvos vagyok, bennem nem merült fel, hogy mindenáron lehúzzam őket, 16 hét után elmentem táppénzre, s nem bántam meg.. De egy próbaharcot megér, ha van hozzá elég energiád. Kirúgni úgysem fognak, ebben biztos vagyok.
Sok sikert és boldog babavárást!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!