5 hetes terhes vagyok. Napi 15 szál cigit szívok el. Hogyan tudom csökkenteni?
Egy áldott állapotú nőnek nem csak magával szemben, hanem magzatával szemben is kell, hogy felelőssége legyen. A dohányfüst szénmonoxid - és nikotintartalma a belélegzés során a vérárammal bekerül a leendő gyermek vérkeringésébe is. Így a fiatal, gyenge szervezet már a megszületés előtt szervezeti károsodásokat szerezhet.
A kora- vagy halvaszülés veszélye sokkal nagyobb a terhesség alatt dohányzó anyáknál, s a veleszületett szívrendellenesség is sok esetben ide vezethető vissza.
A dohányzás már az anyaméhben befolyásolja a magzat tüdejének funkcióit!
Újabb megfigyelések szerint a terhesség alatti dohányzás veszélyeztetheti a születendő gyerek zsíranyagcseréjét. A dohányzó kismamák és szülők különböző módon veszélyeztethetik gyermekeik egészségét.
A terhesség alatti dohányzás előidézheti pl. a kis súllyal történő születést. Bizonyított tény, hogy a dohányzás a hirtelen gyermekhalállal és a légúti betegségekkel összefüggésben áll - erre mutat rá a Gyermekek egészségéért alapítvány és a Dr. von Haunerschen gyermekkorház Münchenben.
A terhesség alatti dohányzás növeli a gyermekeknél a későbbi túlsúlyosság veszélyét is. Rüdiger müncheni professzor a dohányzó kismamák és a gyerekeiknél tapasztalható zsíranyagcserezavarok összefüggéseire figyelmeztet.
A terhesség alatti dohányzás növeli a korai gyermekhalál veszélyét. "A terhesség alatti dohányzás nyolcszor nagyobb rizikót jelent a korai gyermekhalálra"- mondja Gerhard Jorch magdeburgi professzor. A rizikó nagysága a dohányzás mennyiségétől függ, de a 10 szál/ nap fölötti cigarettafogyasztás már meglehetősen nagy veszélyekkel járhat.
Légzőúti megbetegedések passzív dohányzás miatt
A terhesség alatti dohányzás ahhoz vezethet, hogy a méhben a légutak csökevényesen fejlődnek. "A tüdő szerkezete már a méhben meghatározott"- mondja Dr. Erika von Mutius, a müncheni Haunerschen gyermekklinika docense. A passzív dohányzás az oka a respiratórikus rendszer gyakori fertőzésének, és felelős az asztma kialakulásáért is.
Egyszer olvastam, hogy a magzatnak kétszer annyi oxigén után kell kapálóznia egy elszívott cigaretta mellett.
Amikor megláttam a pozitív tesztet, eszembe sem jutott a cigaretta. Most 5 hónapos a kislányom. Szoptatom, és azóta sem fogtam a kezembe cigit. Nem volt koraszülött, nem kellett, hogy oxigént kapjon és gyönyörű. Ha most nem próbálsz teljes életet biztosítani Neki, később hogyan számítson rád? Igen, a felelősségtudat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!