Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Tanácsok? Cukorterhelést...

Tanácsok? Cukorterhelést végeztem el otthon is, a zsemlés tejes módszert és egy óra múlva 8,6 lett az eredmény.

Figyelt kérdés

Múlt héten a két órás, cukros löttyös vizsgálat után 7,01 lett az eredmény. Ma házilag kipróbáltam, hogy 8 órakor ettem egy zsemlét, ittam két dl. tejet és egy óra múlva 8,6 lett a cukrom. Mit tegyek?? :(

(tegnap este 11.-kor ittam egy nesquik kakaóitalt.

2010. dec. 14. 09:17
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:

Első vagyok.

Tényleg vidd el a mérődet, ha legközelebb mész laborba. Én is azt csináltam, nekem is magasabb lett az ujjbegyből vett vér alapján a saját mérőmmel.

2010. dec. 14. 12:48
 22/31 A kérdező kommentje:

Nagyon aranyosak vagytok!!!

Már egyáltalán nem vagyok ideges és én is kérni fogom majd ismét a terheléses vizsgálatot. (én is zsemléset)

Apukám is azt mondta, hogy a laboros eredmény jobb lenne, mert az otthoni készülék mutathat eltérést. Első mondata volt ez neki is.

De éppen nézegetem a szénhidrát táblázatot és készítek diétás menüsorokat magamnak, amíg nem jutok el az orvoshoz. Nem olyan vészes, rengeteg mindent ehetek, amit szeretek (tojás, tejszínes levesek, zöldbab)

:)

2010. dec. 14. 12:50
 23/31 anonim ***** válasza:

Azért ne húzzuk le annyira az otthoni készülékeket! Ha valaki cukorbeteg, akár ha csak terhességi, nem rohangálhat minden nap a laborba. Kecskeméten pl. annyira megbíznak az otthoni készülékben, hogy mivel hetente csak egyszer van terhes-cukorgondozás, az otthoni érték alapján emelheted az inzulinadagodat.

Egészséges embernél valóban 2 órával étkezés után kell mérni, de terhesség alatt fokozott kontroll alatt vagy, és az 1 órás eredmény a mérvadó.

A TE esetedben tényleg szükség van a laborra, és főként tanácsadásra, annyi féle véleményt kaptál.

2010. dec. 14. 12:57
 24/31 anonim ***** válasza:

Komolyan, hihetetlen. Ha valakinek inzulin kell, és a készléken méri otthon a cukorszintéjt, akkor minimum, hogy azt a készüléket bevizsgáltatja és ahhoz az értékhez igazódik vagy bekalibráltatja a készüléket, de nem tudom, hogy azt hol végzik.

Terhesség alatt pedig elegendő ugyanúgy 2 óra múlva nézni az értéket, annak kell 1 órával később, aki diétán van. Mert, ha diétával is magasabb értékek vannak, akkor ismételt terheléses vizsgálat kell, illetve sokszór kórház. De csak a készülékre alapozni, ráadásul egy olyanra, amiről nem tudhatjuk, hogy pontos-e ( pici eltérés mindig van, de van, amikor nagyot téved) nem érdemes.

2010. dec. 14. 13:20
 25/31 anonim ***** válasza:

És amikor 10-et mutatott a készülékem (megjegyzem új, 14 ezerbe került, a csíkok hozzá 5 ezerbe kerülnek, nem olcsó), majd a pár hónap alatti terheléses vizsgálatom tökéletes lett, éhgyomri is.

Ismerősömnél szintén ez a típusú készüléke 10es értékeket mutatott, de a laborban tökéletesek az eredményei. A diabetológus nem írt ki egyelőre diétát.

Másik ismerősömet terhesen befektették a kórházba, mert otthon diéta mellett 8 feletti értékei voltak állandóan. A kórházban a kórházi mérő ugyan kevesebbet mutatott az otthoninál, de a labortól azok is eltértek, pár nap megfigyelés után hazaküldték, hogy semmi baja, a készüléke pedig néha megvicceli.

2010. dec. 14. 13:26
 26/31 anonim ***** válasza:

Kedves 13:20-as!

Te is ott ülsz minden héten a cukorgondozóban a terhesrendelésen? Ha igen, akkor az egészségüggyel vannak komoly gondok, hogy ennyire eltérően kezelik ezt a problémát. Ha nem, akkor pedig nem értem, miért írsz össze ennyi butaságot!

Amúgy sem értem a hangnemedet, mert itt szinte mindenki diétát, labort és orvost javasolt a Kérdezőnek, mégpedig kedves, segítőkész hangnemben.

2010. dec. 14. 14:46
 27/31 anonim ***** válasza:

Kedves utolsó, nem, nem ülök minden héten semmilyen cukorgondozóban, ilyen helyen életemben nem voltam még szerencsére. Magánlaborba járok.

És sajnos nemcsak nekem van ilyen véleményem, hanem még sok orvosnak is. Én csak azt írtam, hogy a 120 perces 7-es eredmény nem rossz és emiatt nem kell aggódni vagy diétázni. Ha meg aggódik a kérdező, akkor diabetológushoz (az adott terület szakemberéhez) kell fordulni és megismételni a terheléses vizsgálatot, mert az a mérvadó a diétához.

Azt is leírtam, hogy a világ összes országában az étkezés utáni 2 órás érték a fontos, míg a kismamáknál is, akik normálisan táplálkoznak. Az más, hogy a terhességi diabéteszes diétázó kismamáknak 1 órával utána kell mérni. Ez tény.

Csak azt próbáltam kihangsúlyozni a válaszaimmal, hogy a készülék sajnos nem mér pontosan, sőt, nagyon gyakran megesik, hogy magas értéket mutat, holott ez egyáltalán nincs így. Ezért is érdemes bevizsgáltatni a készüléket, ha valakinek gondja van a cukrával vagy hajlamos rá.

Diétát meg interneten keresztül butaság javasolni, ezt csak egy praktizáló dietetikus vagy diabetológus orvos írhat ki a laborerermények alapján. És, bár van olyan orvos Mo.-on, aki a 120 perces terheléses 7-es értékre ír ki diétát, de van olyan is, aki azt mondaná, hogy nincs semmi baj és felesleges. Ugyanis a WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint hivatalosan 120 perces terheléses vizsgálat felsőértéke 7,8, afölött beszélünk cukorbetegségről (terhesség alatt is!) és onnantól lehet beszélni diétáról. Itthon van olyan orvos, aki egy 6,5-ös értéknél is szigorú diétára fogja a kismamát, teljesen feleslegesen. Persze, kárt nem tesz benne ez a diéta.

Elnézést, ha téged sértett a hangnemem, eszem ágában nem volt senkit sem megsértenem, csak leírtam a saját tapasztalataimat.

2010. dec. 14. 15:04
 28/31 A kérdező kommentje:

Megyek holnap a védőnőhöz, majd utána a nőgyógyászt hívom.

Diétát fogom tartani mindenképpen.

Ebédre sült krumplit ettem sajttal töltött csirkemellel (gyorsfagyasztott, ezt volt készen, most utoljára ettem), de számolgattam és 50 ch-t ettem. 13:30-kor.

Most mértem 16:00-kor a cukromat a készülékkel, csak úgy kíváncsiságból és 8,5 lett.

Ezt felírtam és pénteken megyek a körzetihez, kérjek ismét cukorterhelésre beutalót? A múlt héten voltam? Vagy mit tegyek?

2010. dec. 14. 16:13
 29/31 anonim ***** válasza:

Cukros kismama vagyok. Már írtam neked, először 10.02-kor. Olvastam a válaszokat, és az utolsóval még mindig nagyon nem értek egyet. Ez az érték továbbra is magas. Mindegy milyen laborral nézeted, pl. a háziorvos is meg tudja mérni, egyszerűen magas. Minél hamarabb menj be a cukorgondozóba. Azért nagyon nem kell aggódnod, nem extrém érték ez, és néhány nap alatt a babának sem árt meg, de ne halogasd.

Hidd el, nem akarok téves tanácsot adni, nem is írtam volna, ha nem csinálnám ezt a gyakorlatban már a második terhességgel.

A készülékedet te magad is le tudod tesztelni, mérd meg a cukrodat te is, amikor a vérvételt csinálják. Max 2-3 tized lehet az eltérés, ha jó a készülék.

2010. dec. 14. 18:23
 30/31 anonim ***** válasza:

Én voltam az utolsó. Accu checkes készülékem van, amikor vettem, ezt ajánlották, mint az egyik legjobb mérőt (13 ezer körül volt). És amikor terheléses vizsgálaton voltam, akkor az én készülékem 8,3-at mutatott, meg is ijedtem, hogy akkor innentől kemény diéta, de a labor vénás vérvétel értéke csak 6,7 lett. Barátok között is 1,6 volt az eltérés. Míg éhgyomorra készülékem 5,2 mutatott, a labor 4,8-at. Beszéltem erről egy diabetológussal, aki azt mondta, hogy minél nagyobb az érték, annál nagyobb lesz az eltérés a készülék és a vérvételes vér között, de mindenképpen a vérvételes a mérvadó és semmi esetre sem aggódjak.

Igaz, soknak tartom én is a 8,5-öt, főleg 2,5 óra után!, de érdemes elmenni egy terheléses vizsgálatra és ott leellenőrizni a készüléket.

Ha én összeeszem mindent, van, hogy nekem is 1 óra múlva picivel 8 fölött van, de tudom, hogy az én készülékem csal és 7 alatt van az igazi eredmény, de akkor is idegesítő. Arra gondoltam, hogy veszek másfajta készüléket... Ha túl gyakori ez az eredmény, akkor mindig kérek a laborban egy zsömlés vizsgálatot, amikor terhesgondozásra megyek és mindig megnyugszom, mert az 1 órás 6 alatti szokott lenni.

Szóval, ne aggódj, kérj beutalót, nézesd meg a terheléses cukrodat és, ha az nem lesz rendben, akkor érdemes felkeresni egy dietetikust vagy diabetológust.

2010. dec. 15. 10:25
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!