Hanyadik héttől vagyunk a 3. trimeszterben?
A trimeszter a hetek függvénye, az első a 12. hétig tart, a második a 28. hétig, tehát kérdésedre válaszolva, a 28. héttől vagy a harmadik trimeszterben.
Ennek az az oka (a hetekben számolásnak), hogy az év bármely szakában zajló terhességet egységesen, pont ugyanúgy lehessen számolni, a vizsgálatok miatt is fontos.
Az orvosok ezért nem naptári, hanem holdhónapokban számolnak. Ebből pedig egy holdhónap 4 hét, így 28 hetesen 7 hónapos terhes vagy (míg naptári hónap szerint csak 6 és fél körül). a köznyelv talán inkább a naptári hónapokban számol, de orvosilag, szakmailag a pontosság miatt a holdhónapok és a hetek a mérvadóak.
(Pont az a probléma, hogy nem minden hónap 4 hét, így mondjuk egy februári hónap 4 hetet jelent a terhességből, míg egy októberi 5 hetet, és egy-egy hétnek is van jelentősége, pláne, ha nem is egyszer van ez a helyzet ugye.)
28h km
Kedves kérdező! Megkírnád,h. mikor volt az utolsó menzit első napja? Egyébként azzal értek egyet, aki 3 egész hónapot számol egy trimiszterre, nem pedig 3X28 napot. Mint tudjuk, nme 4 hetes egy hónap, csak a február.
37hkm
Utcsó!
Igen, nem 4 hetes minden hónap, de épp ezért számolunk 4 hetes ciklusokban, ún. holdhónapokban, mert így egységes-
Szia!
Én is össze vagyok zavarodva, és 1-2 hete ugyanezt a kérdést feltettem. Ugyanis némelyek szerint 28. héttől kezdődik a 3. trimeszter, viszont sok helyen azt olvasom, hogy a 24.-től. Tegnap egy külföldi csatornán is az mondták, hogy a 2. trimeszter a 12. héttől a 24.-ig tart...
27 hetes km
Utcsó!
Az nem lehet, hiszen akkor csak 36 hét kellene legyen a terhesség, ha 12 hetesével számolsz. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!