Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Tényleg jár a gyes táppénz...

Tényleg jár a gyes táppénz mellett is?

Figyelt kérdés

Kisfiam 26 hónapos, én 16 hetes terhes vagyok. Gyed lejárta után visszavettek állományba, és kivettem a felgyűlt szabijaimat. Ennek lejárta után megyek táppénzre. Most a szabi mellé még kapom a gyest is. Én úgy tudtam ,hogy a táppénz alatt nem jár a gyes, de a munkaügyesünk azt mondta, nem kell lemondanom, mert szabiról megyek táppénzre, és az is jár. Legalábbis dec 31-ig mindenképpen, hogy utána mi lesz még kérdéses.

Ti mit tudtok erről?

2010. nov. 29. 11:16
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:

Most találtam:

TÁPPÉNZ ÉS GYES

A jogszabályok alapján nem jár táppénz a GYES folyósításának az idejére, tekintettel arra, hogy az anya keresetkiesését a GYES pótlja, így megélhetése biztosított a jogalkotó megítélése szerint.

A fenitől eltérően kivételt képez az az eset, amennyiben az anya a GYES folyósításának ideje alatt olyan munkát végez, amely a GYES jogosultságot nem értinti, és ezen munka alapján jár GYES. Így ebben az esetben lehetséges GYES és táppénz jogosultság egymás mellett.

A GYES mellett munkát végző biztosítottra a táppénzre speciális szabályok alkalmazandók, a táppénzfolyósítás időtartamának megállapításánál biztosítási időként csak a GYES, a gyermeknevelési támogatás vagy az ápolási díj folyósításának időtartama alatt biztosítási jogviszonyban töltött napokat lehet figyelembe venni.

A GYES melletti munka után járó táppénz összegének megállapításánál a biztosítási jogviszonynak a fentebb meghatározott időtartam alatt elért, biztosítási jogviszonyból származó pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelmet kell figyelembe venni.

A fenti bitosítási időre, a figyelembe vehető jövedelemre vonatkozó speciális szabályai érvényesülnek a gyermeknevelési támogatás és az ápolási díj esetében is.

2010. nov. 29. 11:41
 12/23 A kérdező kommentje:

:)

És Te értesz belőle valamit?

2010. nov. 29. 11:43
 13/23 A kérdező kommentje:
52 nap táppénz nekem sem tart ki szülésig. Most nem tudom mit csináljak. Lehet felhívom a MÁK-ot, majd ők megmondják. Az a helyzet, hogyha nem muszáj, akkor nem mondom le, mert jól jön az a + 25ezerpárszáz Ft.
2010. nov. 29. 11:46
 14/23 anonim ***** válasza:

Hát mindenesetre érdekes.Én csak a személyes tapasztalatomat irtam le.:)Nekem igy mondta a munkaadom ahogy leirtem neked.Második voltam.

De a legegyszerübb ha teheted kérdezd meg a munkahelyeden a munkaügyest.

2010. nov. 29. 11:47
 15/23 A kérdező kommentje:
A munkaügyes mondta, hogy ne mondjam le, mert jár a tp alatt is.
2010. nov. 29. 11:51
 16/23 anonim ***** válasza:
Szerintem rosszul tudja,de kiváncsi leszek mit mod a mák neked.Megirod majd?
2010. nov. 29. 13:23
 17/23 A kérdező kommentje:

Felhívtam őket, de nem lettem sokkal okosabb.

Először ugyanazt mondta el a hölgy, mint amit a neten is találtunk. Mondtam neki, hogy nekem ez nem egyértelmű, erre elmondta még egyszer. Akkor kérdeztem tőle, hogy annyit mondjon nekem, hogy le kell-e mondanom a gyest vagy nem. Ő ezt nem tudja, mert attól függ, hogy ..... Annyit mondott ,hogy a munkaügyest kérdezzem meg, mert bizonyos esetekben a táppénz alatt is jár a gyes, és nem csak annyi időre amíg a szabi tartott. Hiába kérdeztem rá még egyszer akkor hogy van, nem kaptam konkrét választ. :( Személyesen nem tudok bemenni, mert nálunk nincs MÁK, csak 50 km-re van irodájuk.

2010. nov. 29. 13:39
 18/23 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Én voltam táppénzen és gyesen egyszerre. Lejárt a gyedem, kivettem a szabikat+megigényeltem a gyest mellé. Elfogyott a szabin, elmentem táppénzre, de a MÁK-ba megkérdeztem, hogy le kell e mondanom a gyest. Azt mondták, hogy a tgyásig kaphatom. +munkaügy is ezt mondta a cégnél.

Ha ennyire bizonytalan vagy abba, hogy addig lehetsz csak táppénzen, amennyi szabid volt ha kapod a gyest, egyszerűen add át apukának a gyest. És ennyi. Te meg leszel táppénzen.

2010. nov. 29. 13:52
 19/23 A kérdező kommentje:
Hát igen, ha ilyen egyszerű lenne. De ha januártól már nem lehet mellette teljes munkaidőben dolgozni, akkor nem tudom apukának átadni a gyest. És csak májusban szülök.
2010. nov. 29. 14:20
 20/23 anonim ***** válasza:
Akkor jár táppénz alatt a GYES, ha dolgozol. Ha GYES-en vgy, nincs táppénz. Ha dolgozol a GYES mellett, akkor onnan van táppénz.
2010. nov. 29. 14:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!