Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Lehetvalami baj abból, ha...

Lehetvalami baj abból, ha szét van válva a hasizmom?

Figyelt kérdés
Az előző terhességemnél köldöksérvet kaptam, viszont tegnap észrevettem, ha felhúzom magam, akkor a hasam közepén kidudorodik egy sáv, és ott érzek rést. Ez tovább fog tágulni a terhesség alatt? lehet ebből valami baj? Volt márvalakinek ilyen? Megvagyok ilyedve :S 9 hetes vagyok
2010. nov. 20. 09:24
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
Ne ijedezz, és ne akard hogy látatlanban diagnoszizáljunk mi laikusok. Menj el orvoshoz
2010. nov. 20. 09:37
 2/22 A kérdező kommentje:
Nem diagnosztizálásra vagyok kivácsi, hanem hogy ha volt esetleg vagy van valakinek ilyen, akkor az megoszthatná velem, hogy volt -e gond , vaqg lett e valami baja. Persze mindenképp beszélek orvossal hétfőn.
2010. nov. 20. 09:47
 3/22 anonim ***** válasza:
Biztos Te is tudod, hogy igenis lehet gond,de ha most elolvasod az esetleges "rémisztő" eseteket attól csak bepánikolsz
2010. nov. 20. 09:52
 4/22 anonim ***** válasza:

Kérdés:

Egy hete köldöksérvet diagnosztizáltak nálam, melyet lassan, de biztosan meg kéne műteni (ezt a sebész mondja). A sérv nem nagy, bár néha, hirtelen mozdulatokra igen-igen fáj. Kérdésem a következő: vállalhatok -e biztonsággal terhességet, vagy mihamarabb végeztessem el az operációt?

hirdetés

Válasz:

A sérvekkel általában az a helyzet, hogy, ha panaszokat okoznak, akkor meg kell a sérvet operálni. Különösen igaz ez, ha terhességet tervez, mindenképpen azt javasolnám, hogy előtte oldják meg a sérvet, ne a terhesség során okozzon komoly szövődményt.

Dr. Ács Nándor

2010. nov. 20. 09:54
 5/22 A kérdező kommentje:
Nemtudom, hogy lehet gond, mert nem sok mindent találtam a neten erről, sőt szinte semmi, egy olyat találtam, hogy 3 gyereket szült meg így valaki. ennyi. Azért gondoltam, hogy ha van valaki ebben a cipőben, az elmondhatná nekem.
 6/22 anonim ***** válasza:

Kérdés:

27 hetes terhes vagyok és kijött a sérvem. Már gyermekkoromban is voltak problémáim, de műtétre eddig még nem került sor. Most kb. ujjnyi nagyságú. Kérdésem az lenne, hogy mennyire befolyásolja ez a további terhességemet és a szülést?

Válasz:

Csak azt nem írja meg, hogy hol van a sérve... Általánosságban az a jellemző, hogy a hasi nyomás fokozódása nem tesz jót a sérveknek, ugyanakkor a legfélőbb szövődmény, a sérv kizáródása csak egyes típusokra jellemző.

Amit gyermekkora óta ismernek és nem tartottak szükségesnek megoperálni, az vélhetőleg a jobbik fajtába tartozik. Kerülje mindazt, ami nagy hasűri nyomásfokozódáshoz vezet, magánál a szülésnél ez nem szokott központi probléma lenni, ha igen: közel a segítség.

A lényeg: orvosa tudjon róla. A kizáródásra hajlamos sérveknél a szülésvezetés eltérhet a szokásostól, de ez nem feltétlen jelent császármetszést.

Dr. Nagy László

7/22 anonim ***** válasza:

Kérdés:

Az első terhességemnél a 33. héten sérvet észleltek, ami meglehetősen fájdalmas volt és kidudorodott, főleg állás közben. A szülés után teljesen észrevétlenné vált. Az orvos azt mondta, hogy nem érdemes vele foglalkozni. Most a 23. terhességi héttől ismét kezdek némi nyomást érezni azon a helyen ahol a sérvem volt, de egyáltalán nem látni, hogy ott lenne. Lehetséges, hogy ismét ki fog újulni? És ha igen, akkor van e remény arra , hogy a szülés után meg fog szűnni a fájdalom?

Válasz:

Tévedés azt hinni, hogy a szülés után a sérv magától meggyógyul, legfeljebb a hasi nyomás megszűntével a tünetek csökkenek, esetleg szűnnek. De a nyitott sérvkapu, a hasfal gyenge pontja megmarad.

A szülés után, de még az újabb baba vállalása előtt célszerű lett volna megoperáltatni. Mivel ez nem történt, be kell tartania az előző terhességénél életben volt rendszabályokat és bízni, hogy nem történik semmi baj, pl. nem következik be kizáródás. Aztán a szülés után ne felejtse el rendbe tetetni!

Dr. Nagy László

8/22 A kérdező kommentje:
Köszönöm, de ez nem sérv. Hanem csak hasfal szétválás, a köldöksérvemre meg a doki azt mondta, hogy nem kell műteni, mert csekély, és csak akkor menjek el műtétre, ha fáj.
2010. nov. 20. 09:55
 9/22 anonim ***** válasza:

BIztos vagy benne, hogy nem sérv?

Sérv

Tünetek

A hasfal izomzatán kis rés keletkezik, és rajta keresztül kisebb-nagyobb bélszakasz türemkedik ki, közvetlenül a bõr alá. Kicsiny kidudorodásként jelentkezik, amely köhögéskor, erõlködésnél megnagyobbodik, de fájdalmat nem okoz.

2010. nov. 20. 09:59
 10/22 anonim ***** válasza:

Rengetegen küzdenek vele, pontos fogalmával azonban már kevesebben vannak tisztában, mint ahogyan sokan azt sem veszik elég komolyan, hogy minél előbb meg kell operáltatni. Dr. Csiky László sebésszel beszélgettünk a sérvről.

Mi a sérv lényege? Mit értünk egyáltalán e gyakran használt fogalom alatt?

A sérv a köznyelvben azt az állapotot jelöli, amikor a hasfal valamilyen anatómiai gyengeség, vagy valamilyen behatás, így például műtét, esetleg rossz terhelés következtében meggyengül, és rajta keresztül a hasűri tartalom kitüremkedik.

2010. nov. 20. 10:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!