Terhesség alatt 1 pohár likőr megárt a babának?
Az alkohol tiltólistás, még köhögésre vehető szirupoknál is... pedig abba kevesebb alkohol van, mint a likörben..
Az is más, ha ittál egyik nap és másnap kiderült a pozi teszt. Ilyenkor még nagyon nicns kapcsolatban anyuka a babával, akkor árt a legkevésbé.
De tudatosan inni, az inkább felelőtlenség, mert, ha még is lesz baja később a babának, akkor megéri neked életed végéig azon rágódni, hogy te lehetsz e a hibás?
Ennyi erővel cigizzen, drogozzon, piáljon a kismama, mert sok ilyen függő embernek lett egészséges gyereke. De ne ebből induljunk ki.
Döntsd el magad, megéri e vagy sem. Nekem nem érné meg a kockázatot... akkor sem, ha csak 0,0000001% az esély rá, hogy kárt okozok. Az ördög sosem alszik.
Minden esetre jó egészséget.
"Terhesség alatt 1 pohár likőr megárt a babának?"
Nem árt meg.
"Csak vannak olyan anyukák, akik nem mernek antibiotikumot szedni egy megfázásra, (akkor sem, ha még nem terhesek, mert hát bármikor fennáll a lehetősége)"
Antibiotikumot csak orvosi rendelvényre szabad szedni (az összes antibiotikum recepetköteles). Az orvost lehet (sőt: kell!) tájékoztatni arról, ha terhességedről tudomásod van, vagy ha bármikor terhes lehetsz. Ő ennek figyelembe vételével dönti el, hogy felír-e antibiotikumot vagy sem. Ha felírta, akkor nagy szamár, aki nem szedi be: laikus létére okosabb akar lenni a szakembernél. Viszont a megfázás ellenszere nem az antibiotikum. Ma már alapesetben nem is szoktak felírni ilyen esetben az orvosok, csak ha valami külön indok van rá.
Antibiotikumot nem terhesen sem szednék megfázásra :). Legfeljebb, ha durván felülfertőződnék valami baktériummal. Ha az orvos felírta, az más kérdés, bár az enyém szereti felírni, így volt, hogy nem szedtem be, mert már gyógyultam, a gyermekorvosunk viszont jó okkal írja fel, azt mindig be is adtam a gyerekeknek.
A kérdésre válaszolva: Attól függ, mekkora az a pohár. De ha magamból indulok ki, én felespohárból szoktam ilyet inni, annyi nagy ritkán valószínűleg nem ártana meg egy terhes nőnek, de teljes bizonyossággal nem lehet ezt kijelenteni.
#4 magyarul te nem szedsz antibiotikumot, ha az orvos felírja akkor se, de a gyerekeidbe szívesen tömöd, mert az okkal van felírva? Gratgrat.
Amúgy meg rengeteg megfázás elleni gyógyszer nem ajánlott a terhességre, ezzel érvel az anyuka. Pedig szerintem ha lázas lesz az még veszélyesebb a gyerekre.
Mert a terhesség olyan korai szakaszában a csokilikőr nem árt, az antibiotikum árthat.
Amikor mondjuk a peteérés és a nem várt menstruáció között vagy, akkor nyugodtan ihatsz egy pohár likőrt, de ha rönthenre mész, szólsz, hogy próbálkoztok és az orvosnak is, ha olyan kezelésre van szükség.
"Amúgy meg rengeteg megfázás elleni gyógyszer nem ajánlott a terhességre, ezzel érvel az anyuka."
Ez lehet, hogy így van, de az orvos helyett ne akarjon okoskodni. Ő annyit közöljön az orvosával, hogy terhes vagy van esély rá, hogy épp terhes. Onnantól bízza rá magát az orvos szakértelmére.
Ez valami speciális magyar elmebaj, hogy nálunk a beteg akarja megmondani az orvosnak, mit írjon fel. Az orvos tanult 6 évig egyetemen, és utána általában még 5 év munka+tanulás, mire a szakvizsgáját megszerzi. Anyuka meg kiguglizta magának egy női magazin fórumhozzászólásai, vagy FB-csoportok "szakértői" közül, hogy neki a bajára ezt kell, de azt tilos szednie. Én nem vagyok orvos, de néha csodálom, hogy van türelmük ilyen idiótákhoz.
Egyébként másban is sokszor tapasztalom, hogy a laikus, féligazságot ismerő maflák okosabbnak képzelik magukat az adott terület szakembereinél, akik ezt tanulták, majd azóta évek, évtizedek óta folyamatosan gyakorolják.
Kérdező: szövegértelmezés: volt, hogy nem szedtem antibiotikumot, hanem kivártam, pedig az orvos felírta, mert sima megfázás volt, jöttem is már kifele belőle. A körzetiről meg tudom, hogy úgy írja fel, mint a cukrot. Egyébként más miatt kellett orvoshoz mennem. A gyermekorvos viszont megfontolja, hogy felírjon-e antibiotikumot, el is szokta magyarázni az okát, hogy miért. Állítólag nem csak engem kezel így, felnőtt emberként (szerintem ha olvasta is a terheskönyvben, akkor is már rég elfelejtette, hogy biológus vagyok). Amelyik esetben szigorúan "tömöm" a gyereket antibiotikummal az az, amikor már megkezdtük a kúrát. Azt már a kiscsoportos is tudja, hogy hiába van jól, a bacik elbújhatnak, így végig kell csinálni.
A "megfázás elleni" gyógyszerek egy jó része, csak a tüneteket enyhíti. Általában gyógyszerrel 1 hét, anélkül 7 nap alatt gyógyul kategória. Ilyen téren tényleg szűkebb az anya mozgástere, de lázcsillapítóból elég jól leírták már, minek kisebb a kockázata. De azt még mindig nem értem, hogy normál esetben egy sima megfázásra miért kellene egyáltalán antibiotikumot szednie.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!