Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Terhesség alatt 1 pohár likőr...

Terhesség alatt 1 pohár likőr megárt a babának?

Figyelt kérdés
ma 09:48
 1/8 anonim ***** válasza:
49%

Az alkohol tiltólistás, még köhögésre vehető szirupoknál is... pedig abba kevesebb alkohol van, mint a likörben..

Az is más, ha ittál egyik nap és másnap kiderült a pozi teszt. Ilyenkor még nagyon nicns kapcsolatban anyuka a babával, akkor árt a legkevésbé.

De tudatosan inni, az inkább felelőtlenség, mert, ha még is lesz baja később a babának, akkor megéri neked életed végéig azon rágódni, hogy te lehetsz e a hibás?

Ennyi erővel cigizzen, drogozzon, piáljon a kismama, mert sok ilyen függő embernek lett egészséges gyereke. De ne ebből induljunk ki.

Döntsd el magad, megéri e vagy sem. Nekem nem érné meg a kockázatot... akkor sem, ha csak 0,0000001% az esély rá, hogy kárt okozok. Az ördög sosem alszik.

Minden esetre jó egészséget.

ma 10:07
 2/8 A kérdező kommentje:
Nem én vagyok terhes. Csak vannak olyan anyukák, akik nem mernek antibiotikumot szedni egy megfázásra, (akkor sem, ha még nem terhesek, mert hát bármikor fennáll a lehetősége) de azért egy pohár csokilikőr lemegy.
ma 10:14
 3/8 anonim ***** válasza:
69%

"Terhesség alatt 1 pohár likőr megárt a babának?"

Nem árt meg.

"Csak vannak olyan anyukák, akik nem mernek antibiotikumot szedni egy megfázásra, (akkor sem, ha még nem terhesek, mert hát bármikor fennáll a lehetősége)"

Antibiotikumot csak orvosi rendelvényre szabad szedni (az összes antibiotikum recepetköteles). Az orvost lehet (sőt: kell!) tájékoztatni arról, ha terhességedről tudomásod van, vagy ha bármikor terhes lehetsz. Ő ennek figyelembe vételével dönti el, hogy felír-e antibiotikumot vagy sem. Ha felírta, akkor nagy szamár, aki nem szedi be: laikus létére okosabb akar lenni a szakembernél. Viszont a megfázás ellenszere nem az antibiotikum. Ma már alapesetben nem is szoktak felírni ilyen esetben az orvosok, csak ha valami külön indok van rá.

ma 10:24
 4/8 anonim ***** válasza:
53%

Antibiotikumot nem terhesen sem szednék megfázásra :). Legfeljebb, ha durván felülfertőződnék valami baktériummal. Ha az orvos felírta, az más kérdés, bár az enyém szereti felírni, így volt, hogy nem szedtem be, mert már gyógyultam, a gyermekorvosunk viszont jó okkal írja fel, azt mindig be is adtam a gyerekeknek.

A kérdésre válaszolva: Attól függ, mekkora az a pohár. De ha magamból indulok ki, én felespohárból szoktam ilyet inni, annyi nagy ritkán valószínűleg nem ártana meg egy terhes nőnek, de teljes bizonyossággal nem lehet ezt kijelenteni.

ma 10:42
 5/8 A kérdező kommentje:

#4 magyarul te nem szedsz antibiotikumot, ha az orvos felírja akkor se, de a gyerekeidbe szívesen tömöd, mert az okkal van felírva? Gratgrat.

Amúgy meg rengeteg megfázás elleni gyógyszer nem ajánlott a terhességre, ezzel érvel az anyuka. Pedig szerintem ha lázas lesz az még veszélyesebb a gyerekre.

ma 11:00
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Mert a terhesség olyan korai szakaszában a csokilikőr nem árt, az antibiotikum árthat.

Amikor mondjuk a peteérés és a nem várt menstruáció között vagy, akkor nyugodtan ihatsz egy pohár likőrt, de ha rönthenre mész, szólsz, hogy próbálkoztok és az orvosnak is, ha olyan kezelésre van szükség.

ma 11:10
 7/8 anonim ***** válasza:

"Amúgy meg rengeteg megfázás elleni gyógyszer nem ajánlott a terhességre, ezzel érvel az anyuka."

Ez lehet, hogy így van, de az orvos helyett ne akarjon okoskodni. Ő annyit közöljön az orvosával, hogy terhes vagy van esély rá, hogy épp terhes. Onnantól bízza rá magát az orvos szakértelmére.

Ez valami speciális magyar elmebaj, hogy nálunk a beteg akarja megmondani az orvosnak, mit írjon fel. Az orvos tanult 6 évig egyetemen, és utána általában még 5 év munka+tanulás, mire a szakvizsgáját megszerzi. Anyuka meg kiguglizta magának egy női magazin fórumhozzászólásai, vagy FB-csoportok "szakértői" közül, hogy neki a bajára ezt kell, de azt tilos szednie. Én nem vagyok orvos, de néha csodálom, hogy van türelmük ilyen idiótákhoz.

Egyébként másban is sokszor tapasztalom, hogy a laikus, féligazságot ismerő maflák okosabbnak képzelik magukat az adott terület szakembereinél, akik ezt tanulták, majd azóta évek, évtizedek óta folyamatosan gyakorolják.

ma 11:13
 8/8 anonim ***** válasza:
70%

Kérdező: szövegértelmezés: volt, hogy nem szedtem antibiotikumot, hanem kivártam, pedig az orvos felírta, mert sima megfázás volt, jöttem is már kifele belőle. A körzetiről meg tudom, hogy úgy írja fel, mint a cukrot. Egyébként más miatt kellett orvoshoz mennem. A gyermekorvos viszont megfontolja, hogy felírjon-e antibiotikumot, el is szokta magyarázni az okát, hogy miért. Állítólag nem csak engem kezel így, felnőtt emberként (szerintem ha olvasta is a terheskönyvben, akkor is már rég elfelejtette, hogy biológus vagyok). Amelyik esetben szigorúan "tömöm" a gyereket antibiotikummal az az, amikor már megkezdtük a kúrát. Azt már a kiscsoportos is tudja, hogy hiába van jól, a bacik elbújhatnak, így végig kell csinálni.

A "megfázás elleni" gyógyszerek egy jó része, csak a tüneteket enyhíti. Általában gyógyszerrel 1 hét, anélkül 7 nap alatt gyógyul kategória. Ilyen téren tényleg szűkebb az anya mozgástere, de lázcsillapítóból elég jól leírták már, minek kisebb a kockázata. De azt még mindig nem értem, hogy normál esetben egy sima megfázásra miért kellene egyáltalán antibiotikumot szednie.

ma 11:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!