Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Németországban élők !!! A...

Németországban élők !!! A barátnőm terhes , viszont a munka kontraktja (07.12.24-ig ) szólt , az újat már aláírta de meg kell várja hogy be jelentse hogy terhes mert ki dobják vagy se ?

Figyelt kérdés

Szóval , tudtom szerint hiába írta alá a kontraktot , ha az újat nem “ aktualizálják “ 12.12.én .

Ki mit tud erről ? Én úgy gondolom hogy várnia kellene még amíg szól a terhességről , viszont fizikai munkát végez ráadásul szallag mellett . Nem meri megmondani mivel fél hogy ki dobják .

#terhesség #munka #külföld #Munka biztosító
nov. 21. 10:49
 1/7 anonim ***** válasza:
40%

Nyugaton a terhesseg nem betegseg, teljesen nyugodtan lehet fizikai munkat vegezni egeszseges terhessegben. Magyar divat, hogy a pozitiv tesztkor rohannak az orvoshoz kiiratni magukat.

En is Nyugat Euroaban dolgoztam, vegig, fizikai munkaval a terhesseget.

Kirugni nem fogjak, miert rugnak, de dolgozni ugyanugy kell szulesig, ha pl. veszelyes anyaggal dolgozik atrakjak mas kozegbe.

nov. 21. 11:12
 2/7 anonim ***** válasza:
79%
ott is védett, ha terhes, nem? miért rúgnák ki? Mo.-n se rúghatnák ki, már aláírták a következő szerződést. vagy nem értem, hogy merül fel a kirúgás.
nov. 21. 11:21
 3/7 A kérdező kommentje:
Sok valakitől megkérdezte és azt mondták neki hogy valószínűleg ki rúgják . Ahol ő dolgozik , nem mehet tovább mivel káros anyagok vannak .
nov. 21. 11:40
 4/7 anonim ***** válasza:
96%

Akkor sem rughatjak ki.

Azert kivancsi vagyok milyen karos anyag van egy gyarban, aki mergezo ? Irom ezt vegyeszkent, NAGYON keves anyag amivel naponta dolgoznak,es azok NEM a szalag mellett vannak, hanem bent a laborban.

Egyebkent meg minden munkahelyen van mas munkakor, max. berakjak takaritani.

Nyugaton nincs tappenzcsalas - tehat dolgozni kell - , es kirugni sem fogjak.

De talan hivatalos helyen kellene utananezni, nem a gyartosos ertelmisegi vendegmunkasokat kerdezgetni.

nov. 21. 11:51
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Németországban dolgoztam, szintén határozott idejű szerződéssel, mikor terhes lettem. De igen, kirúghatják.

Ha jól értem, határozott idejű szerződése van a barátnődnek is, és december 8-tól fog indulni az új szerződése. Azt, és ha van az új szerződésben próbaideje, érdemes megvárnia, különben szinte biztos, hogy ki fogják rúgni. Ha megvárja, akkor el fog tudni ebből a munkából menni Elternzeitra. A 34. hétig kell dolgoznia, megválktozott feltételek mellett, de a munkakörülményektől is függ. Ha nehéz fizikai munkának minősül, amiben nehéz dolgokat kell emelnie, vagy veszélyes anyagokkal dolgozik, akkor el tud menni táppénzre.

A 34. hét után is kapni fogja így a teljes fizetését a szülésig tartó időre, és az azt követő 4 vagy 8 hétben (már nem emlékszem pontosan). Ha a szerződés 1 éves, akkor még az Elternzeit alatt le fog járni, és nem lesznek kötelesek visszavenni őt. (Engem visszavettek egyébként, és kaptam határozatlan idejű szerződést, de én más területen dolgozom).

Ha rosszul van, és nem akarja, hogy kiderüljön, el tud menni esetleg táppénzre anélkül, hogy megmondaná, és utána jelentse be, ha már indul az új szerződés (ha nincs benne próbaidő, ezt mindenképp ellenőrizzétek).

Ha valamit rosszul írtam, javítsatok ki, de tegyetek hozzá forrást is :D

Kérdező, egy fontos dolog. Amennyiben csak a barátnőd, és elveszti a munkáját, úgy az egészségügyi biztosítását magának kell majd fizetnie, ami nem kevés pénz. Illetve a gyermeknek is biztosítva kell majd lennie valamelyik szülő biztosítása alatt. Ehhez a legegyszerűbb Némtországban, ha házasok vagytok. Ebben az esetben, ha el is veszti a munkáját, be tudjátok hozzád jelenteni őt, majd a gyereket is később, ha megszületett, és akkor nem kell külön fizetni 150-200, vagy már nem tudom, mennyi eurót havonta.

nov. 21. 14:17
 6/7 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó válaszoló , aláírta az új szerződést amiben nem jelenik meg a “ probezeit” az az a próba idő . Viszont a lényeg hogy már a második szerződés is alá van írva , ha nem vár az adott dátumig ki tudják rúgni ?

Ő nem igazán beszél németül , és mielőtt hülyeségeket beszélnék , gondoltam hogy megkérdezem .

Köszi szépen a választ ( válaszokat ) :)

nov. 21. 15:46
 7/7 anonim ***** válasza:

Na, akkor bocsi, hülyeséget mondtam, nem az van, amit írtam, jobban utánanéztem. (Mikor én voltam terhes még máshogy tudtam). Tehát, Probezeit alatt sem lehetne ELVILEG elbocsátani terhes nőt (de kitalálhatnak ürügyet), de mivel ez nálatok nem játszik, és már aláírta, bármikor nyugodtan bejelntheti, mert van érvényes szerződés, nem rúghatják ki.

Ha ki is rúgják addigis, utólagosan is lehet szólni az Arbeitsamtnak emiatt, és vissza kell, hogy vegyék a szerződésben aláírt időre. Linkelem a törvényt, amire a munkáltatónál lehet hivatkozni, amennyiben megpróbálnák kirúgni: [link]

Tehát nem kell várnia a dátumig. Valóban szigorúan védik a terhes nőket Németországban is. Még egyszer elnézést a korábbi rossz infóért.

nov. 22. 10:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!