Füstölt lazacot ettem terhesen! Milyen baj történhet?
35. hétben vagyok és tegnap este a vacsorában volt füstölt lazac, amit megettem, csak utána eszméltem rá, hogy ezt nem szabadott volna enni.
Próbáltam utánanézni, hohy mi történhet, de mindenhol csak azt láttam, mit ne egyél, és miért, de a következményről semmit nem találtam.
Annyit megfejtettem, hogy a nyers halat a higany miatt nem lehet fogyasztani, de mi történhet?
Segítsetek légyszi, nagyon kétségbe vagyok esve
A higanyhoz semmi köze. Előfordulhat, hogy a füstölés során nem pusztulnak el bizonyos kórokozók, és attól bajotok lesz. De nagyon kicsi az esélye, ha bolti vagy éttermi kaja volt, akkor szinte kizárt. Házinál vagy termelői piacosnál aggódnék, de ott is kicsi az esélye. Ha esetleg a füstölésen túl további hőkezelés is történt, akkor viszont nem hibáztál, az teljesen biztonságos.
Ami a higanyt illeti, ott a hal fajtájára és a mértékre kell figyelni. A problémásabb halfajokat inkább kerüld, ennyi, de ha néha véletlen pont azt eszel, valószínűleg nem lesz gond, csak semmiképp se rendszeresen. Az alacsony higanytartalmú halakat nem csak hogy lehet enni, de kifejezetten ajánlott is az omega 3 zsírok miatt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!