Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » A “névlopás” titeket is így...

A “névlopás” titeket is így kiborít?

Figyelt kérdés

Láttam tiktokon egy videót, amiben a hölgy azt részletezte, hogy valaki kitalált egy tök jó nevet a leendő gyermekének, a tesója pedig ezután így nevezte el a kutyáját. Ezután meg volt szó még “névlopásról” is, ahol a baba kapta azt a nevet, amivel az ismerős állt elő.

A lényeg az volt, hogy ez mennyire kiakasztó, írtak komment én is, hogy velük is történt ilyen és nem tudják megbocsátani. Kiváncsi vagyok a ti véleményetekre a témában.

Én úgy érzem, ha én találok egy tetszetős nevet a gyerekemnek és más is adja azt az ismerősi körömben, nem zavarna. Attól még nekem tetszik a név és emiatt nem keresnék másikat. Úgyis fogunk még olyan kisgyerekekkel találkozni, akik ezt a nevet viselik.

2024. jan. 6. 17:00
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
69%

10#

Sehol nem írtam, hogy ez miatt ment volna tönkre 🙄 (értő olvasás) és a top 50-ben sincs benne.

2024. jan. 6. 19:06
 12/21 anonim válasza:
21%
Hát én azok után mar semmin nem akadok ki hogy a kórházban volt egy szobatársam. A kislányom extrém ritka nevet kapott!! Ő rá 2 évre szülte a második lányát UGYANAZZAL a névvel mint az én lányomé…. Mikor megláttam Facebookon mert igen, ismerősök vagyunk marhára ki akadtad főleg hogy a lányom képei fent is ezen név alatt futottak egyébként. Tehát egyértelmű nem magàtól találta ki. Nem maga a név miatt, hanem mert 8 hónapos terhes voltam mire megtaláltam azt a nevet amire végig vágytam… utólag vissza gondolva ha előbb szültem volna lehet mar az első szülött lánya lenne ugyanazzal a névvel…😂😂
2024. jan. 6. 19:12
 13/21 anonim ***** válasza:
72%
Ki nem tojja le.Ha tesóm csinálná úgy hogy egyszerre várunk babát az szarul esne,de hogy a szobában egy másik kismama vagy szomszéd Mariska na az nem izgatna.
2024. jan. 6. 19:49
 14/21 anonim válasza:
72%
Hát én szűk vagy kicsit tágabb ismerősi körből senki gyermeke után nem adnék nevet a sajátomnak! De ez nálam inkább elvi kérdés úgy gondolom, nem vagyunk egyformák… ☺️
2024. jan. 6. 21:22
 15/21 anonim ***** válasza:
74%

Én már szimplán azért nem mondom el senkinek, mert az a pár ember, akinek először örömömben elmondtam, fintorgott. Pedig ez egy - mára ritkább, régen népszerű - egyszerű férfinév, csak nem divatos, mint a Nolen, Dominik, Benett és társai.

Közeli rokonságban lehet, hogy bántónak érezném ugyanazt a nevet, mondjuk tesóm tudná és direkt azt adná, de hogy hány lesz belőle az oviban meg hogy a szomszédnak megtetszik és a másodikat majd az én gyerekem nevét adja... Az már abszolút hidegen hagy.

2024. jan. 6. 22:18
 16/21 anonim ***** válasza:
34%

Szerintem egy-egy kiabálás jogosnak tűnik pl testvér ugyanazt a nevét adná.

Másokat nem értek. Egy kórházi szobatárs 2 év múlva ugyanúgy nevezte a gyerekét? Ez most mért baj?

Az én fiam neve nincs a top 100ban, de én szoktam ajánlani is másoknak, engem inkább zavar, hogy furcsán néznek ránk a név miatt, örülnék ha lenne több (nem az én ötletem volt így nevezni).

Amúgy akik az utolsó percig titkolják... valakinek meg Ti lesztek névtolvajok. Mert fogalma sincs hogy már azelőtt kiválasztottátok a nevét mielőtt őket megismertétek, aki véletlenül pont azt adta....

Ez az egész egy butaság szerintem, a teljesen kirívó példákkal eltekintve, mint a Liliánás testvér.

2024. jan. 6. 22:55
 17/21 anonim válasza:
20%
Vicces, hogy a 12/14 válasz is az enyém mégis az egyikkel le vagyok fikàzva és pontozva úgy hogy végülis le írtam hogy ez ÉN vagyok és az ÉN véleményem. Elvileg ez a platform erre van. 🥲 Én igyekszem majd a második gyerekemmel is olyat nevet választani ami nincs szűk vagy tágabb ismerősi körben , nem tudom mi a gond ezzel. Én nem pontoztam le meg illettem kritikával azt aki nem úgy vèlekedik a dolgokról, mint én számomra ez kicsit visszás felnőtt emberektől.
2024. jan. 6. 23:05
 18/21 anonim ***** válasza:
79%

A kislányom neve nincs benne a top 100-ban. Ketten is nevezték el utána így a kislányukat az ismerősök között. Az első egy gimis osztálytársam, ő mondta is hogy nálunk halottá először és tudta hogy így akarja majd elnevezni a sajátját. Az ő meg az én lányom közt 1,5 év van, kb havi egyszer találkozunk, a lányok élvezik is hogy ugyan az a nevük. Engem nem zavart hogy így nevezte el.

A másik a férjem unokahúga. Na náluk végképp nem zavart hogy így nevezték el a lányuk, kb évi egyszer találkozunk.

2024. jan. 6. 23:23
 19/21 anonim ***** válasza:
82%

Szerintem igenis van amikor jogosan bosszantó ez a dolog. Nekem pl. édesanyám járt így 3x is a sógornőjével. Először a sógornője kislánnyal volt terhes és elmondta anyának a választott nevet, (ami anyukámnak nem tetszett), anya pedig elmondta neki mi a kedvence, majd megszületett a kislány és anyukám kedvenc nevét kapta anya meglepetésére váratlanul. Ez után anyukám is szült egy lányt, másik nevet választott neki, hiszen összejártak, gyakran találkoztak (szerintem igenis furcsa lenne ugyanazt a nevet adni ilyen esetben). Ezután anya 2x elvetélt/halva született a baba, majd a sógornő megszülte a második gyermekét, akinek immár mindkét elhunyt gyerek nevét adta, pedig akkor még nem volt divat kettőt adni, és mindkettő anya választott nevei voltak, amikről tudott hiszen megbeszélték. Ez nem lehet véletlen. Sosem kérte számon, nem veszekedtek ezen, de anyának fájt, főleg a vetélések utáni gyász miatt. Utána úgy jártak össze hogy az ő nevein szólította a fiát, ez nem segített a feldolgozásban.

Nem az a probléma ha nem csak 1 gyerek viseli az adott nevet, nyilván ez nem névlopás, több ezer Bence meg Anna van. A lopás ez amit fenn említettem, mikor valaki tudja hogy más közeli rokon, barát adni akarja és utolsó pillanatban saját eredeti terveit átírva mégis azt választja. És ezzel nem csak borsot tör más orra alá, de mint pl a mi esetünkben mélyítheti a gyászt vagy más lelki sérülést okozhat.

Persze ott van az hogy ne mondja el akit zavarna, de nyilván akinek elmondja az ember abban megbízik legalábbis addig a pontig biztosan, amíg el nem árulja a másik.

Szerintem az ilyen lopósok se feltétlenül akarnak rosszat, esetleg ötlettelenek, bizonytalanok, nem túl kreatívak, kell nekik a megerősítés stb.

2024. jan. 7. 01:21
 20/21 anonim ***** válasza:
Engem nem hiszem, hogy kiborítana. Egyébként meg van úgy, hogy megtetszik a szülőnek az a név, miután hallja. Nálunk a testvérem keresztanyjának nagyon tetszett egy lánynév (fiaik születtek) és kérésére keresztelőn az lett a második neve. A szüleimnek megtetszett, ezért engem úgy neveztek el. Nem tudok róla, hogy gondjuk lett volna ezzel.
2024. jan. 7. 15:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!