Próbaidő alatt elmondanátok a terhességet?
19: Azért a hazugság és aközött, hogy nem mondja el rögtön a terhességet elég nagy különbség van. Ha most kirúgják mert terhes, most kell mást keresni a helyére, ha később szól és pár hónap múlva elmegy, akkor pedig akkor. Az bukta a munkáltatónak jelen helyzetben, ha korán elmegy táppénzre, mert annak a harmadát ő fizeti (kivéve ha az utolsó hónapig marad). Illetve még a szabadságok, főleg ha határozatlan időre veszik fel. Fiatal nőt, egyből határozatlanra? :)
Én a 6. hónapig nem mondtam el a munkahelyemen. Hasonló okból, mint a kérdező, csak nekem nem a próbaidőm járt le, hanem a sokadik határozott idejű szerződésem. Nem tudom, ki az inkorrektebb: a főfőnök, aki fiatal nőknek akkor sem ad határozatlant, amikor már a törvény szerint is kötelező lenne vagy én, aki a közvetlen felettesemnek, aki a munkát szervezi, a 12. hét után bizalmas infóként jeleztem. Ő egyébként korrekt volt velem. 6 év alatt 1 hetet voltam táppénzen, még 10 napot a szülés előtt, a babázás alatt felgyűlt szabadságokat meg kb. ledolgoztam, amikor ingyen besegítettem itthonról. A közvetlen főnököm nemrég mondta, hogy mihamarabb vár vissza.
Mekkora ostoba tulok vagy, kedves 19-es.
Én például 4 éve vagyok a munkahelyemen, ahol meg is becsülnek, nagyon jó a közösség is. Mégsem jelentettem be a terhességemet a 12. heti genetikai ultrahang eredménye előtt, mert ha kiderült volna, hogy beteg a magzat és emiatt abortuszt kérek, akkor semmi lelkierőm nem lett volna a kéretlen kérdésekre válaszolgatni. Előtte meg nyílván a vetélési faktor miatt nem osztja meg az ember. Persze, később is lehetnek gondok, de a 12. heti vizsgálat a fő vízválasztó általában mindenkinél. Ha pedig emiatt vinnék bíróságra a kérdezőt, a jelenlegi jogszabályok szerint pont a céget érné bírság negatív diszkrimináció miatt, amelyet várandósok esetében halmozottan büntetnek.
A válaszodból látszik, hogy életedben nem volt közöd a munkaerőpiachoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!