Veszélyeztetett terhesség esetén a ti munkahelyeteken is
így van? (Kifejtés lentebb)
Én 4 hétig véreztem méhszájseb miatt, úgyhogy nem is a babával volt baj, de azóta is minden orvosom/védőnő úgy kezel, mintha fél lábbal lógna ki belőlem a gyerek. 10. hét óta minden tökéletes, már 24 hetes vagyok. Úgyhogy amit én látok az az, hogy akit egyszer bekategorizálnak veszélyeztettnek, arra utána úgy is néznek. A hányás amúgy nem számít veszélyeztetett terhességnek hivatalosan, azért arra szokták kiírni a kismamákat, mert az több pénz, de hivatalosan nem szabadna.
2023. máj. 15. 21:41
Nálunk úgy van, hogy aki elmegy 9-es kóddal táppénzre, azzal bizonyos idő után lenyilatkoztatják, hogy a szülésig már nem is tervez visszamenni, mivel csak úgy lehet pl. felvenni valakit a helyére.
Mondjuk nem egyből, meg nem tudom, mi lenne, ha valaki azt mondaná, hogy de igen, vissza tervez majd menni, mert szerintem olyan nálunk még nem volt :)
A szülési szabadság része pedig hülyeség, én pl. a szülésig végig csak táppénzen voltam, pedig nem voltam keresőképes :)
2023. máj. 15. 23:19
Nem multi, hanem közszféra: nálunk csak azokkal csináltatták a leadós dolgot végig, akiknek határozott idejű szerződésük volt. Nekem még a kulcsomat sem kellett leadnom, elvileg az e-mail címem is megvan, sokáig a hozzáférési jogosultságaim is megvoltak (babázás alatt nem hivatalosan segítettem egy kicsit a munkában, akkor néztem). Volt olyan munkatársam, aki elment terhesség (hematóma) miatt pár hét táppénzre, aztán amikor az felszívódott, visszajött néhány hónapra és csak a végére írták ki újra. Ami érdekes, hogy nálunk a többség csak a terhesség végén szokta "kiíratni" magát, pedig fertőző munkahelynek számít, de általában lehet úgy szervezni a munkát, hogy ne legyenek gázos dolognak kitéve. Az üzemorvos nem kekeckedik, a munkahely meg örül, ha minél kisebb a munkaerőhiány.
2023. máj. 16. 01:26
Valóban a keresőképtelenség idejére jár a tp. Általában azért a dolgok leadásával meg szokták várni a 30 napot, mert onnantól számít valaki tartós távollévőnek.
Ki-be lehet egyébként ugrálni, én pl minden hónapban megszakítottam pár nap szabadsággal, hogy ne kelljen visszafizetni a cafeteriát.
2023. máj. 16. 06:33
24 ez a tipikus esete amúgy a csalásnak.
2023. máj. 16. 07:22
Valószínűleg át akarják adni a munkaeszközeidet annak, aki helyettesíteni fog a szülési szabadságod alatt, és betanítani a munkádra.
2023. máj. 16. 07:59
27/35 A kérdező kommentje:
26 már megvan ki helyettesít. De legalább 30 napot várhatnának max.
Értem. Abban a 30 napban ki végzi el a munkádat?
2023. máj. 16. 11:38
Szerintem igaza van a kérdezőnek, a 30 napot kivárhatnák, hogy tartós távollétnek számítson...
Egy multinál szerintem annyi időre pont meg lehetne oldani a helyettesítést új munkaerő felvétele nélkül is, más okból is kieshet bárki annyi időre egy komolyabb betegség (vagy akár hosszabb szabi) miatt is.
Viszont ez a ki-be ugrálás a cafetéria miatt, amit a 24-es írt, elég nagy szemétség a dolgozó részéről, hisz így aztán tényleg nem tudnak felvenni senkit a helyére addig, míg meg nem szül vagy kezdi meg a szülési szabadságot. És nem csak a munkáltatóval, hanem a kollégákkal szemben is...
2023. máj. 16. 12:08
30/35 A kérdező kommentje:
Mondom megvan a helyettesítőm. Át is adtam neki a munkám teljesen, mert még kivettem a szabijaimat.
Kapcsolódó kérdések: