Veszélyeztetett terhesség esetén a ti munkahelyeteken is így van? (Kifejtés lentebb)
Elvileg vissza lehet kerülni veszélyeztetett táppénzről munkába, de ha ki be ugrál valaki, az felveti a csalás gondolatát, úgyhogy nem szokták gyakran használni. Nekem azt mondta a háziorvos anno nagyon súlyos hányás miatt, hogy ki tud írni, de akkor az lenne a legjobb, ha szülésig tp-en maradnék. Úgyhogy inkább kibírtam, mert még akartam dolgozni.
Szerintem is a tp=keresőképtelenség.
Veszéleztetett terhességről nem szoktak visszatenni keresőképessé.
Így is volt nálunk is.
Mindent le kellett adni.
Nem beszêl hülyeséget.
Az pedig nem ki-be ugrálás, ha megszűnik a tp oka és visszamész dolgozni.
Pl: felszívódik a helatóma, ami a vérzést okozta, már sincs ok maradni.
Vagy fejebb mászik a méhlepény a méhszájról. Stb.
Nyilván kevesen mennek vissza. Inkább az a jellemző, hogy ok nélkül is kiíratják magukat. Ilyen esetekkel találkozva alakulhat ki a munkáltató gyakorlata.
De nem helyes.
Na, akkor menjünk sorban:
"a veszélyeztetett terhesség táppénz kezdetének első napja a keresőképtelensegem első napja"
Igen, ez így van. A keresőképtelenség első napja, az, amikortól az orvos keresőképtelen állományba vesz. Veszélyeztetett terhességnél ez megegyezik a tp első napjával, mert nincs betegszabadság.
" erről a táppénzről már vissza sem tudok menni"
Ezt nem a munkáltató dönti el. A kezelőorvos bármikor keresőképessé nyilváníthat, ha már el tudod látni a munkádat. Egy vészes hányás pl ritkán tart a terhesség végéig, a első időben indokol keresőképtelenséget, később nem. Ha keresőképessé nyilvánít, a munkáltató nem mondhat nemet.
"a keresőképtelenség első napja a szülési szabadsággal kezdősik."
Nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!