Szamárköhögés elleni oltás terhesen?
Ez az oltás nem tartalmaz élő kórokozót, nem kell féltened a magzatodat tőle. Sőt, Magyarországon is van pár évente télen egy mini szamárköhögés járvány. Mivel a szamárköhögés oltás csak a tünetek ellen véd, de ugyanúgy fertőz a beteg (akiről senki sem tudja, hogy beteg), sosem tudhatod, hogy egy látogató épp fertőzött-e. Ha fertőzött, akkor elkapja tőle a (még) oltatlan babád, neki meg már lesznek tünetei, és ha túléli, akkor is jóeséllyel maradandó tüdőkárosodást szenved. Az egyetlen mód, amivel az újszülött immunizálható, ha téged beoltanak terhesen. Az ellenanyag átjut a méhlepényen és megvédi a babát. Utána, ha szoptataz, még az anyatejjel is kap utánpótlást. Egyébként a terhes anya covid oltása is védi ugyanígy az újszülöttet.
Én magyarországi vagyok, de el akartam menni beoltatni magam egy magánrendelére a fentiek miatt - nem sikerült, korababa lett, nem jutottam el időben, szóval tapasztalatom nincs.
Én felvettem és a férjem is, viszont anyukám nem - ő volt még a babával az első hetekben. Májusban született, azóta ő maga is megkapta a kötelező oltásokat. Mint kiderült több kismama ismerősöm is felvette.
Én és ők sem tapasztaltunk semmi negatívat.
Kerdezo, azzal, hogy beoltattad magad terhesen, megvedted a babat, mert igy o ezzel vedve volt az elso 8 hetben, az altalad terhesseg alatt kapott ellenanyaggal.
A ferj vagy nagymamam mindegy, hogy be van -e oltva, felnottekre nem veszelyes, es ha betegek is lettek volna, a baba mar vedett, ezert ajanljak terheseknek 🙂
Kulfoldon lakom, itt alap a terheseknek adni.
Férjemnek is azért ajánlották, mert állítólag így sem kaphatja el, meg neki igazából mindegy volt.
Tudom én is mostmár, csak a tapasztalatom írtam le.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!