Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Szamárköhögés elleni oltás...

Szamárköhögés elleni oltás terhesen?

Figyelt kérdés
Pro és kontra érvek? Nem tudok semmit, itt külföldön sokan felveszik, de én terhesség alatt nem szeretnék oltást felvenni...
2023. márc. 14. 12:38
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
7, tök mindegy, miért oltanak, tapasztalatot akar. Azt itt nem nagyon kaphat.
2023. márc. 14. 15:20
 12/18 anonim ***** válasza:
81%

Ez az oltás nem tartalmaz élő kórokozót, nem kell féltened a magzatodat tőle. Sőt, Magyarországon is van pár évente télen egy mini szamárköhögés járvány. Mivel a szamárköhögés oltás csak a tünetek ellen véd, de ugyanúgy fertőz a beteg (akiről senki sem tudja, hogy beteg), sosem tudhatod, hogy egy látogató épp fertőzött-e. Ha fertőzött, akkor elkapja tőle a (még) oltatlan babád, neki meg már lesznek tünetei, és ha túléli, akkor is jóeséllyel maradandó tüdőkárosodást szenved. Az egyetlen mód, amivel az újszülött immunizálható, ha téged beoltanak terhesen. Az ellenanyag átjut a méhlepényen és megvédi a babát. Utána, ha szoptataz, még az anyatejjel is kap utánpótlást. Egyébként a terhes anya covid oltása is védi ugyanígy az újszülöttet.

Én magyarországi vagyok, de el akartam menni beoltatni magam egy magánrendelére a fentiek miatt - nem sikerült, korababa lett, nem jutottam el időben, szóval tapasztalatom nincs.

2023. márc. 14. 23:55
 13/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek
2023. márc. 15. 09:36
 14/18 anonim ***** válasza:
77%
Magyarországon az egészségügyi dolgozóknak is kötelező? Családtagok elég nagy valószínűséggel már nem védettek, így marad az anya beoltása. Logikusnak tűnik. Főleg, ha a szülés a téli hónapokra esik. Neked mi volt végül a tapasztalatod kedves kérdező?
2023. szept. 27. 06:56
 15/18 A kérdező kommentje:

Én felvettem és a férjem is, viszont anyukám nem - ő volt még a babával az első hetekben. Májusban született, azóta ő maga is megkapta a kötelező oltásokat. Mint kiderült több kismama ismerősöm is felvette.

Én és ők sem tapasztaltunk semmi negatívat.

2023. szept. 27. 08:46
 16/18 anonim ***** válasza:
77%

Kerdezo, azzal, hogy beoltattad magad terhesen, megvedted a babat, mert igy o ezzel vedve volt az elso 8 hetben, az altalad terhesseg alatt kapott ellenanyaggal.

A ferj vagy nagymamam mindegy, hogy be van -e oltva, felnottekre nem veszelyes, es ha betegek is lettek volna, a baba mar vedett, ezert ajanljak terheseknek 🙂

Kulfoldon lakom, itt alap a terheseknek adni.

2023. szept. 27. 10:32
 17/18 A kérdező kommentje:

Férjemnek is azért ajánlották, mert állítólag így sem kaphatja el, meg neki igazából mindegy volt.

Tudom én is mostmár, csak a tapasztalatom írtam le.

2023. szept. 27. 13:30
 18/18 anonim ***** válasza:
De ha a baba az anya által védett miért kell mindenki mást is beoltani a családban?
2023. szept. 28. 20:24
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!