Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Nem tervezett babánál mennyi...

Nem tervezett babánál mennyi idő után alakult ki közted és a még pocakban lévő baba között a kötődés, illetve hogyan? Magától történt, vagy tudatosan figyeltél erre?

Figyelt kérdés

Majdnem 14 hetes terhes vagyok, nem tervezett baba volt és bár azért örülünk neki végülis, ha már így történt, meg nem okoz gondot a vállalása, valahogy úgy érzem, hogy nem alakult ki még bennem az az igazi kötődés. Most hogy a rosszullétek enyhültek és már nem mindennaposak, szinte el is feledkezek a babáról, van hogy egész nap eszembe sem jut és nem is szoktam beszélni hozzá, nagyon ritkán gondolatban, de amúgy nem igazán érzem rá a késztetést. Nem úszok abban a rózsaszín ködben, amiben sok kismama. Azt sem tudom mondani, hogy várom a szülést, mert igazából rengeteg félelem van benne a fizikai részével kapcsolatban is, meg utána a rengeteg változással kapcsolatban, hogy semmi nem lesz majd ugyanolyan. Félek, hogy meg tudom-e állni a helyem anyukaként, anélkül, hogy teljesen elveszíteném az identitásom, önmagam, aki vagyok most a baba előtt.

Félek, hogy velem van a baj, amiért nem tudok még igazán kötődni ennyi idő elteltével sem és nem tudom mit tehetnék, hogy ez változzon. Persze ettől még nagyon szeretném, hogy rendben legyen minden és egészségesen szülessen! Tudtok tapasztalatokat mesélni arról, hogy nálatok hogyan alakult ez?

2022. dec. 23. 01:21
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
89%
Az ember pszichésen egyébként sem képes folyamat örüni valaminek. Az más, ha beszélgetsz valakivel és az épp a kérdésed miatt összeszedi, miért is boldog. Vay posztol persze valamit épp egy szülinap miatt. A gyerekkel sem leszel boldog, ahogy a párjával sem az minden percben az ember. Ez nem a szeretet mértéke. Ne legyenek irreális elvárásaid magad felé, mert akkor attól leszel majd depressziós, hogy valami biztos nem stimmel veled és mindenki más jobban csinálja.
2022. dec. 23. 11:01
 12/20 anonim ***** válasza:
82%
Majd ha nagyobb lesz a hasad, meg érzed a mozgását, több esély van kötődni. Akkor már “kézzelfogható” lesz. Ha most ezen aggódsz, akkor szerintem nem lesz gond a kötődéssel, csak még nálad nem jött el az idő. Az is lehet, hogy majd ha megszületik, utána valamikor.
2022. dec. 23. 11:05
 13/20 anonim ***** válasza:
88%
Ja, és a 11-es nagyon jól látja a dolgokat. Sose a “kirakat”-hoz mérd magad. Akik túltolják a rózsaszín ködöt a közösségi médiában, ott sem kerek minden.
2022. dec. 23. 11:08
 14/20 anonim ***** válasza:
90%

Várandósan kétszer éreztem azt, hogy elfacsarodik a lelkem, megdobban a szívem. De csak ennyi. Persze aggódtam érte, vártam mindig, hogy megerősítse a doki, hogy rendben van vele minden, de sosem voltam az az örömmámorban úszó, vigyorogva pocakot simogató, pocakhoz gagyogó kismama. Először akkor dobbant meg a szívem, amikor meghallottam a szívhangját. Tudatosult, hogy ő van. Utána 32 hetesen 4D-n láttam a pofiját, ahogy grimaszol, cumizza az ujját és akkor volt mégegy nagy dobbanás. Olyan fura érzés ez. Várja az ember, szereti, félti, mégsincs meg az a kötelék, amit a legmélyebb zsigerekben érez az ember.

Én nagyon nehezen éltem meg a szülést, még akkor sem volt öröm zokogás és rózsaszín fátyol, amikor a mellkasomra tették. Inkább csak megkönnyebbültem, nagyon fura érzésem volt, ismerkedtem a vonásaival és próbáltam feldolgozni, hogy ő volt bennem eddig. Teljesen szürreális élmény volt, mintha kívülről moziznék. A kórházi napok erről szóltak, otthon meg túlélésről. 3 hónapos volt kb., amikor észrevettem magamon, hogy mostmár ott motoszkál az a zsigeri. Most 7 hónapos és óriási a szerelem, már tényleges a kötődés és élvezem, hogy az anyukája lehetek.

Ő egy tervezett baba, akire ráadásul egy évet vártunk, mégis ilyen nehezen jött ez. Én bárkivel beszéltem, mindenki megnyugtatott, hogy ne aggódjak, jönni fog az az érzés. És tényleg.

2022. dec. 23. 13:01
 15/20 anonim ***** válasza:
44%
Nálam sehogy. Nem véletlen volt nem tervezett, hanem nyilván azért mivel nem akartam gyereket, így hát nem tartottam meg.
2022. dec. 23. 19:23
 16/20 anonim ***** válasza:
95%
Tervezett baba, de a születéséig nem éreztem azt a mesebeli kötődést, bár sz.r, nehéz terhességem is volt, ami rossz lehet benne az nekem minden volt, amit egy fantasztikusan könnyű szülés követett. Na onnantól már mesebelibb volt és jött azonnal, de nyugi… az is teljesen normális ha még akkor sem jön egyből, ha megszületett, sokaknak csak hetek vagy hónapok múlva kezd el kialakulni.
2022. dec. 23. 23:06
 17/20 anonim ***** válasza:
3%
Kérdező szerintem sosem fogsz hozzá kötődni vagy csak nagyon minimálisan hiszen te ezt a babát nem is akartad.De az hogy nem fogsz hozzá kötődni ha nagyobb lesz a gyerek akkor lelkileg tönkre fog menni a gyerek.
2023. jan. 27. 20:40
 18/20 A kérdező kommentje:
Azóta már kialakult egy olyan szeretet, hogy nem adnám semmiért a kicsi babánkat, akár tervezett volt, akár nem. Kiderült, hogy kisfiú lesz, mostmár mozgolódik, rugdos rendesen és már az ultrahangon is láttuk a kicsi lábait, kezeit és az arca is egész jól kivehető volt, olyan volt, mintha mosolyogna ránk. 🥹 Nagyon várjuk, hogy a kezünkbe tarthassuk! Nagyjából beszereztük az összes kisruhát, ami kelleni fog, a kiságy is megvan, a nagyszülők is nagyon várják már, anyukám, meg a húgomék is mindíg vesznek neki valami aranyos dolgot, már most “elkényeztetik”, én pedig hosszú évek óta először újra horgolni kezdtem kis mackókat a babócának. Ha kis ideig nem mozgolódik egyből aggódni kezdek, aztán hatalmas a megkönnyebbülés, amikor újra érzem a kis rúgásait. A férjem is nagyon vigyáz ránk, minden házimunkában segít kérés nélkül, hogy többet pihenhessek, sokat beszél a babához, simogatja a pocakom, ami mostmár szépen kerekedik és ismeretlenek számára is egyértelmű, hogy baba van benne és nem csak jól laktam. 😄 Tehát kedves utolsó, megcáfolnám a kijelentésed. Nem tervezett babához is lehet nagyon kötődni, ugyanúgy, mint egy tervezetthez.
2023. febr. 12. 14:52
 19/20 anonim ***** válasza:
90%

Én vagyok a 7-es válaszoló, nálunk tervezett volt.

Nemrég voltunk 4D-s babamozin és most éreztem úgy igazán hogy jé ott egy kis élet és milyen csodaszép is :) már nagyon várom hogy velünk legyen és imádom. Most először igazán érzem ezt a mély kötődést.

Boldog babavárást!

2023. febr. 12. 21:28
 20/20 anonim ***** válasza:
Szerintem semmi baj azzal ahogy érzel/nem érzel most. Elég korai a terhesség, sokkal könnyebb kötődni mikor már mozog, de ha akkor sem jön annyira az sem feltétlenül baj, az igazi kötődés a szules után alakul ki szerintem, akkor tudatosul igazán és fizikálisan is már ott van.
2023. febr. 13. 23:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!