Megcsináltatnátok a helyemben a Down-kór szűrést?
Bp. Margit kórházban is ingyenes, a terhesgondozás része.
Bár, ha van dokid, akkor már mondta volna, ha a Ti kórházatokban is ingyenes lenne.
Nekem megcsinálták ingyen, aminek eredményeképpen (pozitívra hozták ki) a 12. héttől a 21.-ig tiszta ideg voltam, minden nap sírtam. 18 hetesen megcsináltattam az amniot, ami kimutatta, hogy egészséges a bébi. De azt a 2 hónap rettegést nem kívánom senkinek.
Sajnos ezek a fizetős vértesztek is sokszor adnak fals pozitív eredményt. (Én az elmúlt 1 évben rengeteg ilyen feleslegesen beparáztatott anyukával találkoztam.)
Ugyanakkor viszont pont most volt egy ismerősömnél, hogy pozitívat jelzett a teszt (pedig uh-n nem látszott semmi eltérés), elment magzatvízvizsgálatra, és kiderült, tényleg beteg volt a baba.
Nehéz kérdés.
De először én azt mondom, azt tisztázd magadban: ha beteg lenne, elvetetnéd? Mert ha minden körülmények között megtartanád, akkor teljesen felesleges a vizsgálat.
Ha úgy érzitek, hogy nem tudnátok beteg, sérült gyereket világra hozni és nevelni - és mivel ez a kétség egyáltalán felmerült benned/bennetek, a kérdésed számomra ezt tükrözi-, akkor mindenképpen csináltasd meg a vizsgálatot, kerül amibe kerül.
A Down-szindrómás babák nagyrésze fiatal párok gyermekeként látja meg a napvilágot, mert az alacsony valószínűség miatt nem vagy csak kevesen kérik ezt a vizsgálatot.
Nekem 18 hetesen kellett megszakítani a második terhességem, mert a méhlepénybiopszia kimutatta a Down-szindrómát. A tarkóredő mérete és az AFP értékem teljesen normális volt. Ha csak ezekre hagyatkozom, most lenne egy sérült kisbabám, akit nem biztos, hogy erre a világra rá mernék hagyni, ha én már nem leszek...
Megszakadt a szívem, de úgy érzem jó döntést hoztam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!